@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 03.05.2017

Mutlu ve sağlıklı olmak için 9 öneri

Hepimiz hayatımız boyunca sağlıklı ve mutlu olmanın peşinden koşuyoruz. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul sağlıklı ve mutlu olmanın sırlarını anlatıyor.

Sağlık mutluluk, mutluluk da sağlık demek. Biri olmadan diğeri olmuyor biliyorsunuz. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul'un "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabından sağlıklı ve mutlu yaşamak için yapmamız gereken 9 şey haberimizde.

Mutlu ve sağlıklı olmak için 9 öneri

Hayata sıkı sıkı sarılmak, sağlıklı yaşamak, mutlu olmak için işte yapmamız gerekenler...
 

Gökkuşağını yiyin

Sonbaharda kırmızı lahana, turuncu havuç, beyaz lahana, yeşil brokoli, elma... Yazın da kırmızı domates, mor patlıcan, yeşil fasulye ve diğerleri... Ancak renkli beslenirken mevsime ait sebze ve meyveleri tüketmek önemli. Uzmanlar sebze ve meyvelerin içerdikleri beta-karoten gibi renkli maddelerin, antioksidan özellikleri nedeniyle kanser riskini azalttığı konusunda hemfikir. Avrupa Kanser Araştırma Merkezi’nin (EPIC) verileri de bunu doğruluyor. Bu yüzden ajandanıza günde 5 porsiyon meyve sebze yeme ve bunların da farklı renkte olmasına dikkat etme notunu düşebilirsiniz.

İlgili yazımız: Doğru beslenin, kanserden korunun
 

Yeterli miktarda sıvı tüketin

Gün içinde vücut ağırlığınızla orantılı olarak, her bir kilo için yaklaşık 35-40 miligram oranında sıvı tüketmeniz öneriliyor (örneğin 60 kiloysanız günde 2-2,5 litre sıvı tüketmeniz gerekir). Sıvı tüketiminin eksik olması halinde organlardaki oksijen ihtiyacı artar ve kan basıncı düşer. Bu da baş ağrıları ve kalp sıkışmasına neden olabilir. Diğer yandan içmeniz gereken sıvı miktarının tamamının sudan karşılanması gerekmiyor. İçtiğiniz çorba, yediğiniz meyve sebzeyle de sıvı ihtiyacının bir kısmı zaten karşılanıyor. Bunun yanı sıra içeceğiniz su, süt, ayran ve bitki çayları ile günlük sıvı gereksinimini karşılamış olursunuz. Sıvı tüketiminin eksik olması halinde organlardaki oksijen ihtiyacı artar ve kan basıncı düşer.
 

İyi bir öneri: Domates suyu içmek

Sıvıya ilave olarak da C vitamini almış olursunuz. Karabiberle mükemmel bir tat kazanıyor.

İlgili yazımız: Kiloya göre günde ne kadar su içmeli?​
 

Kasları kuvvetlendirin

Spor yapmamak için her zaman bahaneler bulan bireyler olarak en azından kaslarımız için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Çalışırken ofiste sürekli oturmak ve çok az hareket etmek durumunda kalıyorsanız, bu açığınızı kapatacak egzersizleri mutlaka önemsemeniz gerekiyor. En azından gün içinde 10-15 dakika kendinize zaman ayırın ve sırt, kalça, karın kaslarınızı hareket ettirin. Kırklı yaşlardaysanız bu tarz egzersizler çok daha önem kazanıyor. Çünkü artık kaslarınızın yağ duvarlarıyla kaplanması ve önleminin alınması için geri dönülmez bir sürece girmektesiniz.
 
mutlu ve sağlıklı olmak için 9 öneri 3
 

Gülün


Uzmanlar bir dakikalık gülüşün neredeyse 45 dakikalık bir gevşeme egzersizi ile eşdeğer olduğu kanısındalar. Strese karşı mücadelenin sürekliliği için de oldukça gerekli bir eylem. Üstelik unutmayın; gülünce mutluluk hormonuyla birlikte ağrılarınızı azaltacak maddeler de salgılanıyor.
Sağlıklı beslenin ve gülün…

İlgili yazımız: Bir kahkahanın bin faydası var!​
mutlu ve sağlıklı olmak iğçin 9 öneri

Rutinleri kırın

Beynimiz de bedenimiz de zinde kalmak için yeniliklere ihtiyaç duyar. Evde, işyerinde, her yerde... Her zaman siyah bir kazak giyiyorsanız, 1-2 gün farklı bir rengi denemeyi, ara sıra dişlerinizi sol elle fırçalamayı, en iyi bildiğiniz kestirme yol yerine yeni bir yoldan gitmeyi, selam vermediğiniz birine gülümseyip “günaydın” demeyi, işyerinde bir fark yaratmayı deneyin ve neler olacağını gözlemleyin. Tekdüze hale gelen alışkanlıkları kırmanın bir diğer etkili tarafı da daha uzun bir ömür yaşamayı mümkün kılması. Neden acaba? Düşünüp, bunu da günlük ajandanıza not edin.
 

Oda sıcaklığına dikkat edin

Geceleri uyuduğunuz odanın ısısı 18 derece olmalı. Deliksiz bir uyku ve düzenli nefes alabilmek için en ideal oran bu. Kış aylarında ise dışarısı ne kadar soğuk olursa olsun, kısa süreli bile olsa en az beş kez, içinde bulunduğunuz alanları havalandırmanızda fayda var. Böylece daha çok oksijen almış ve mekân içinde oluşan mikropların tutunmasına da engel olmuş olursunuz.

İlgili yazımız: Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı?​
 

Zihninizi boşaltın

Hesap kitaplarla geçen yoğun iş temposundan kurtulmak için zamanı doğru ayarlayıp, iyi bir yönetim planı çıkarmak gerek. Böylece neyi ne zaman yapacağınızı bilerek en azından stresin de önüne geçmiş olursunuz. Masaja gidin. Duruş bozuklukları ve sırt ağrılarından şikayet ediyorsanız, daha fazla vakit kaybetmeden hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek bir masajı aylık listenize dahil edebilirsiniz. Ayrıca bu tarz gevşetici ve rahatlatıcı uygulamalar sayesinde kan basıncınız da doğal ritmini bulacak. Konsere ya da tiyatroya gidin. Bu, sevdiğiniz bir sanatçının konseri ya da klasik bir müzik konseri de olabilir. Önemli olan, ruhunuzu besleyecek ve size keyif verecek bir aktiviteye her ay katılmaya çalışmanız. Üstelik kitap okumak da bu madde kapsamında iyi gelecek aktivitelerden biri.
mutlu ve sağlıklı olmak iğçin 9 öneri 1

Yardımsever olun


Amerika’da yapılan araştırmalardan elde edilen bulgularda, başkalarına yardımcı olmaya çalışan ve birbirine çözüm üreten kadınlar arasında dayanışma duygusuyla paralel olarak depresyon ve menopozun getirdiği sıkıntıların hafiflediği görülmüş. Baş ve mide ağrılarının ise neredeyse kesildiği gözlemlenmiş.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Stresle başa çıkmanın 13 doğal yolu
Stres çağındayız. Herkes stresli, herkes yorgun ve bıkkın. Stresi yenmeye, enerjinizi yükseltmeye var mısınız? Pudra.com’un tespit ettiği stresle mücadele etmenin doğal yollarıyla…

Ofiste minik yoga molalarıyla fark yaratın
Yaz bitti, rutine ve masa başına döndük. Yoga Terapist Banu Çadırcı ruh ve beden sağlığımızı korumada fark yaratacak ofis yogası molalarını öneriyor.

Bu şarkıyı dinleyin, stresiniz yüzde 65 azalsın!
Araştırmalar, bu şarkıyı dinlemenin stresi yüzde 65 azalttığını gösterdi. O halde ne duruyorsunuz, dinlemekle kaybedeceğiniz tek şey stres!

Bağırsaklarınızı tanıyın, hayatınızı değiştirin!
Tüm dünya bağırsakların neden bu kadar önemli olduğunu konuşuyor. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul bağırsağınızı nasıl sağlıklı tutabileceğinizi anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER