@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 01.06.2023

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisini uzmanına sorduk

Kadınlarda idrar kaçırma sıkça görülen ve tedavi edilebilir bir sorun! Kadınlarda tuvaletini tutamama, idrar kaçırma nedenleri ve tedavisini uzmana sorduk.

Kadınlarda idrar kaçırma, birçok kadının karşılaştığı, ancak genellikle sessiz kaldığı bir sağlık sorunudur. Bu sorun hem fiziksel hem de duygusal olarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aydın Pudra.com okurlarına özel olarak kadınlarda idrar kaçırmanın sıklığı, çeşitli tipleri, potansiyel nedenleri ve etkili tedavi seçeneklerini ele aldı, tedavi yöntemlerini anlattı. 

Kadınlarda idrar kaçırma tedavisini uzmanına sorduk

Kadınlarda idrar kaçırma oldukça yaygın bir sorun ve toplumun geniş bir kesimini etkiliyor. Araştırmalar, kadınların yaklaşık olarak %25 ila %45'inin hayatlarının bir döneminde idrar kaçırma sorunuyla karşılaştığını gösteriyor. Ancak kadınlar çiş kaçırma sorununu dile getirmekten utanma vb. nedenlerle, bu sorunu gizliyor ve tedavisi konusunda da çözümsüz kalıyor. Ancak kadınlarda idrar kaçırma sıkça görülse de tedavi edilebilir bir sorun. Biz de bu önemli konuyu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aydın'a sorduk. 

Doç. Dr. Serdar Aydın, idrar kaçırmanın farklı tipleri olduğundan bahsediyor. Buna göre strese göre, acil sıkışmaya bağlı veya taşmalı idrar kaçırma gibi idrar kaçırma tipleri var. Doç. Dr. Aydın, bu tiplerin özelliklerini bizler için açıklıyor:

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ

Strese bağlı idrar kaçırma: Fiziksel aktiviteler, öksürme, hapşırma gibi basınç artışıyla ortaya çıkan bir tipidir. Bu durum pelvik taban kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir ve idrar kaçırma nedeniyle küçük bir çocuğun kahkahası ya da bir spor aktivitesi sırasında utanç verici anlar yaşanabilir. 

Acil sıkışma tipi idrar kaçırma: Ani ve güçlü bir idrar tutamama hissiyle karakterizedir. Kişi ani bir şekilde idrar yapma ihtiyacı hisseder ve idrarını tutamaz. Bu durum mesane kaslarının kontrolünü kaybetmesiyle ortaya çıkar. 

Taşmalı idrar kaçırma: Mesanenin tam olarak boşaltılamaması nedeniyle oluşur ve idrarın sürekli sızmasına neden olabilir.

KASLARIN ZAYIFLAMASI VEYA HORMON EKSİKLİKLERİ DE İDRAR KAÇIRMAYA YOL AÇABİLİR

Bunların dışında, pelvik taban kaslarının zayıflaması, menopoz dönemine veya farklı hastalıklara bağlı olarak östrojen hormonunun azalması ve genetik faktörler de idrar kaçırma sorununun oluşmasına yol açabiliyor.

Doç. Dr. Serdar Aydın, bunları şu şekilde sıralıyor...

• Hamilelik, doğum, yaşlanma gibi faktörler pelvik taban kaslarının zayıflamasına neden olabilir. Bu kaslar mesane ve idrar yolunun kontrolünü sağlar. Zayıfladıklarında idrar kaçırma riski artar. 

• Östrojen hormonundaki düşüş pelvik taban kaslarının elastikiyetini azaltabilir ve idrar kaçırma sorununa yol açabilir. 

• Menopoz döneminde östrojen seviyelerindeki düşüş bu sorunun ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. 

• Aile öyküsünde idrar kaçırma sorunu olan kişilerde bu sorunun ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olabilir. 

• Genetik faktörler idrar yolunun ve pelvik taban kaslarının yapısını etkileyebilir.

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ İÇİN HANGİ UZMANA GİTMELİYİM?
 
Kadın doktor - jinekolog - idrar kaçırma

Doç. Dr. Serdar Aydın, idrar kaçırma tedavisi için ilk adımın bir sağlık uzmanıyla görüşme olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

"Bir doğum uzmanı, ürolog veya jinekolog bu konuda size yardımcı olabilecek uzmanlar. Uzman yaşam tarzınızı, semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi değerlendirerek doğru teşhisi koymak ve uygun tedavi seçeneklerini sunmak için sizinle çalışacaktır."

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İdrar kaçırma sorunu yaşayan kadınlar için çeşitli etkili tedavi seçenekleri mevcut. Kadınlarda çişini tutamama tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, pelvik taban egzersizleri, ilaç ve bazen de cerrahi müdahale yer alabilir. 

• Örneğin pelvik taban kaslarını güçlendirmek için Kegel egzersizleri etkili olabilir. Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarını güçlendirmek için düzenli olarak yapılması önerilen egzersizlerdir. Bu egzersizler, kasların tonusunu artırır ve idrar kaçırma sorununu azaltabilir.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Her kadının yapması gereken iki egzersiz
35 yaş sonrası genital bölgedeki sarkma ve şekil bozukluklarını önlemek, cinsel uyarılmayı artırmak, idrar tutamama sorununu en aza indirmek için iki önemli egzersizi uygulamak gerekiyor.

Pelvik tabanı güçlendirme egzersizleri
İşte, çok kolay uygulanabilen pelvik egzersizleri…

İDRAR KAÇIRMA İÇİN AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

• Ayrıca, mesane eğitimi ve idrar alışkanlıklarını düzenlemek de semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabiliyor.

• Sıkışma tipi idrar kaçırmada mesane eğitimi, idrarı düzenli bir şekilde tutmayı öğrenmeyi ve mesane kapasitesini kontrol etmeyi içerir. Şikayetlerin azaltılmasında önemlidir. 

• Diğer bir ameliyatsız tedavi yolu, vajina içerisine yerleştirilen destekleyici bir cihaz olan “pesser”ler. Bu cihazlar idrar kaçırmanın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Cihaz pelvik tabanı destekleyerek idrar yolunu sıkı bir şekilde kapatabilir.

• Ayrıca ilaçlarla da idrar kaçırma şikayetleri büyük oranda azaltılabilir. Son yıllarda çıkan birçok ilaç yüksek etkinliği ve az yan etkisiyle ön plana çıkmaktadır.  

• Bu tedavilerin etkisiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahaleler yüksek başarı oranlarıylahastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. 

Doç. Dr. Serdar Aydın, idrar kaçırma konusunda farkındalığın artması ve kadınların bu sorunu daha fazla gizleme gereği duymadan destek almalarının çok önemli olduğunu belirtiyor ve Pudra.com okuyucuları için şunları söylüyor:

"İdrar kaçırma utanılacak veya mahcup olunacak bir durum değildir. Aslında bu sorun halk arasında oldukça yaygındır ve tedavi edilebilir bir durumdur. Bu nedenle, idrar kaçırma problemi yaşayan kadınlar sessizce bu durumu kabul etmek yerine yardım almalı ve tedavi edilebilir bir sorun olduğunu unutmamalıdır. Unutmayın, sağlığınız önemlidir ve size destek olacak uzmanlar mevcuttur.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ​Fazla kilo idrar kaçırmaya yol açar mı?
İdrar kaçırma sorunu; sadece zor doğum, sık doğum, doğum sırasındaki yırtılmalar gibi nedenlerden kaynaklanmıyor. Kadınlarda idrar kaçırmanın diğer nedenleri neler? Bu rahatsızlık nasıl tedavi ediliyor? Yanıtları Pudra.com'da...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER