28.10.2017

Miyom tedavisinde cerrahi işlem

Doç. Dr. Rana Karayalçın, her 3 kadından 1'inde görülen miyomların ne zaman cerrahi işlemle alınması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Rahimde oluşan iyi huylu büyümeler olarak tanımlanan miyom, kadınlarda en sık doktora başvurma nedenlerinden birini oluşturuyor. Üstelik son derece yaygın. Öyle ki her 3 kadından 1'inde görülüyor. Çoğu zaman belirti vermeyen miyomlar, büyüdüklerinde bağırsak fonksiyonlarını bile bozabiliyor. Bu nedenle tedavide geç kalınmaması büyük önem taşıyor.

Miyom tedavisinde cerrahi işlem

Her kadında ortaya çıkabilen miyomların oluşum nedenleri konusunda hala kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak özellikle 35 - 40 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık ortaya çıktığı gözleniyor. Rahimin hem iç duvarında hem de dış yüzeyinde 1 ya da daha fazla miyom ortaya çıkabiliyor. Bu miyomlar kadınların üreme fonksiyonları korunarak cerrahi işlem ile alınabiliyor. 

Ne zaman cerrahi işlem gerekiyor?
Miyomlarda tanı ultrason aracılığıyla konuluyor. Tanı sonrasında hastanın cerrahiye ihtiyaç duyup duymadığını gösteren bazı kıstaslar olduğunu anlatan Doç. Dr. Rana Karayalçın, şu bilgileri veriyor:

1- Hastanın şikayetleri
Miyomların kadınlarda yarattığı sıkıntıların başında düzensiz adet kanaması geliyor. İlaç tedavileriyle kontrol edilemeyen yoğun kanamanın varlığında cerrahi işlem tercih ediliyor.

2- Miyomların yerleşimi
Rahim içerisine doğru büyümüş miyomlar daha fazla kanama yapıyor. Aynı zamanda hamile kalma konusunda da sıkıntı yaratabiliyor. Bu nedenle rahim içinde oluşmuş miyomların zaman kaybedilmeden cerrahi yöntem ile alınarak tedavi edilmesi gerekiyor.

3- Miyomların büyüme hızı
Normal şartlarda miyomlar büyüme hızları değişebilen ve kanser olmayan, iyi huylu oluşumlardır. Ancak bir miyom senede 2-3 cm’den fazla büyüyorsa kansere dönüşüm endişesi yaratabilir. Bu durumda miyomların alınması olası kanser riskini de ortadan kaldırıyor. Bu nedenle miyomların hiçbir şikayet yaratmasa bile düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemli.

4- Miyomların kapladığı yer
Miyom, pelvis leğen kemiğinin içinden daha yukarı çıkarsa, büyükse ve ağrı yapıyorsa bu tip miyomların da alınması gerekir. Bazen karnı kaplayan, 10-11 kilograma varan dev miyomlar oluşabiliyor. Bunlar da mutlaka cerrahi tedaviyle alınıyor.

Miyom tedavisinde mümkün olduğunca üreme organlarını korumaktan yana olduklarını belirten Doç. Dr. Rana Karayalçın, "Ancak miyomlar çıkartıldıktan sonra oluşan kanama durdurulamıyorsa, rahim içi dokuda aşırı gelişme, rahmin tamamında büyüme varsa, miyomektomi ameliyatı yapılamıyorsa veya kişi doğurganlık yaşını geçirmişse rahmin alınması tercih ediliyor" diyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER