pudra.com 15.03.2010

Ödem nedir, neden olur?

Kadınların en büyük şikayetlerinden biri olan ödem neden olur? Ödemi azaltmak için nasıl beslenmek gerekir? Bol su içmek ve tuzu azaltmak ödemi azaltır mı?

İZLE: ÖDEM SÖKTÜREN ÇAYLAR👇 
Ödem kadınlarda sıkça görülen, vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan bir durumdur. Ödem neden olur? Ödeme sebep olan hastalıklar nelerdir? Hastalık dışı nedenler ödem yapar mı? Kilolu olmak ödeme yol açar mı? Beslenmemize dikkat ederek ödemi önleyebilir miyiz? Medicalpark Hastanesi uzmanlarının verdiği bilgiler ödem konusundaki sorularımıza cevap veriyor. Ödem riskini azaltmak için alınabilecek önlemler de pudra.com'da

Ödem nedir, neden olur? Ödem atmak için nasıl beslenmeli?

Ödem nedir ve belirtileri nelerdir?
Ödem; vücutta anormal miktarda su toplanması olarak da tanımlanabilir. Göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişmeler olur. Yüzük takılamaz, ayakkabı giyilemez hale gelinir.

Ödeme sebep olan hastalıklar nelerdir?
Böbrek hastalıkları
Kalp hastalıkları
Damar hastalıkları
Hormonal bozukluklar
Karaciğer hastalıkları olarak sıralanabilir.
Vücudumuzda ödem olduğunu nasıl anlarız?

Deri altı dokusunda şişlik belirginse, bastırdığımız zaman içine çökme ve çukurlaşma gözleniyorsa vücutta ödem olduğu düşünebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalı, gereken tahlil ve tetkikler yaptırılmalı. Eğer, tetkikler sonucunda ödem ciddi bir hastalık nedeni değilse, idiyopatik (nedeni bilinmeyen) ödem olarak adlandırılır.

Ödemin kaynağı hastalık değilse başka hangi nedenlerden oluşabilir?
  • Fazla kilolu olmak
  • Stres
  • Aşırı tuzlu yiyecekler tüketmek
  • Az su tüketimi
  • Yorgunluk, uzun süre ayakta durmak
  • Fazla karbonhidratlı beslenmek
  • Aşırı sıcaklık
  • Adet öncesi (pre-menstural) dönem
  • Hamilelik sırasında oluşan ödem
 

Ödem riskini azaltmak için nasıl beslenmeli?



1. İdeal kiloya inmek:
Öncelikle fazla kilomuz varsa; bir diyet uzmanıyla birlikte, düzenli beslenme ve uygun aktivite programıyla ideal kilomuza inmeliyiz.

2. Düzenli su tüketimi:
Kişiye göre değişmekle beraber günde 8-12 bardak olmak üzere yaz aylarında ve spor yapan kişilerde daha da artırılmalı. Su içme alışkanlığımız yoksa gün içinde mutlaka bunu hatırlatıcı önlemler almalıyız. Masanızda her zaman su bulundurmak, belli bir ölçü (1.5 litrelik pet şişe gibi) edinip her sabah bunu su ile doldurmak, yatana kadar aralıklı tüketmek, zorla birkaç bardağı birden içmek yerine yavaş yavaş su içmeye alışmak gibi önlemler alabiliriz. Özellikle egzersiz ve seyahat sırasında mutlaka yanımızda su bulundurmalıyız.

3. Tuzu azaltmak:
Herhangi bir sağlık sorunu yoksa tamamen tuzsuz yemek zorunluluğu yok. Yemekleri az tuzlu tüketmek yeterli olacaktır. Örneğin az tuzlu pişirilmiş sağlıklı bir yemeğe sofrada ayrıca tuz katılmamalı. Fakat bazı yiyeceklerin kendi yapısından kaynaklanan görülmeyen tuza dikkat etmek gerekir. Bu yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:

Çok tuzlu peynir ve zeytin çeşitleri tüketmeyin. Orta yağlı peynir alıp, peynir ve zeytini akşamdan suya koyarak tuzunun azalmasını sağlayabilirsiniz.

Turşu, konserve, aşırı soda tüketimi, hazır ayran, hazır çorbalar, çeşniler ve et-tavuk suyu tabletleri gibi sodyum içeriği yüksek olan gıdaların tüketimine dikkat edilmeli.

4. Karbonhidrattan uzak durma:
Karbonhidrat içeren yiyecekler aşırı tüketilmemeli; pirinç, beyaz ekmek, makarna, hamur işleri, şerbetli-hamurlu tatlılar, çikolata ve fazla şeker gibi… Kompleks karbonhidrat içeren kepekli, tam tahıllı, çavdarlı gibi unlardan yapılan ekmek, kepekli pirinç veya makarna, kepekli unlardan yapılmış az yağlı kekler, sütü tatlılar gibi daha sağlıklı alternatiflerle değiştirilmeli.

5. Posalı beslenme:
Posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmeli. Posalı gıdalar, bağırsak çalışmasını da artırdığından ödemin atılmasında fayda sağlar; kepekli tahıllar, kabuklu sebze ve meyveler, salata gibi…

6. Alkol ve asitten uzak durma:
Alkol, asitli içecekler, kahve, aşırı ve demli çay, kafein içeriği yüksek içecekleri tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunların yerine su, bitki ve meyve çayları, taze meyve suları, tuzsuz ayran, az yağlı süt gibi içecekler tercih edilmeli.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER