Pudra.com 30.10.2012

Radyasyondan nasıl korunuruz?

Mutfaktan ofise, otomobilden uçağa kadar her yerde kullandığımız elektrikli ve elektronik cihazlar aslında birer radyasyon deposu. Radyasyondan korunmak için ne yapmalıyız? Yanıtı Pudra.com'da.

Cep telefonundan mikrodalga fırına kadar, gerek evde gerekse de dışarıdaki hayatımızda, her yerde radyasyona maruz kalıyoruz. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Engizek, radyasyonun vücutta mutasyona yol açacak etkilerinden korunma yolu olarak buhar banyosunu önerdi.

Radyasyondan nasıl korunuruz?

Avrupa Koleji'nde “Radyasyon ve İnsan Sağlığı” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Engizek, hayatımızın her yerinde olan radyasyondan kaçmanın mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi: “Her yerde rastladığımız radyasyona background adını veriyoruz. Brezilya gibi bazı ülkelerde background dediğimiz doğal radyasyon diğer ülkelere göre fazladır. İyonize edici ve iyonize olmayan iki tür radyasyon vardır. Cep telefonu ve mikrodalga fırından yayılan radyasyon iyonize olmayan, yani insan vücudunda mutasyona neden olmayan radyasyondur.”

Banyo radyasyon etkisini azaltır

Elektronik aletleri kullanırken fazla yaklaşılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Engizek, “Mutfakta mikrodalga fırın çalışırken uzakta durmalıyız. Telefonla konuşurken de kulağımıza değdirmeden, mümkünse kulaklıkla konuşmamız sağlığımız açısından çok önemlidir” dedi.

Radyasyona maruz kalmış bir kişinin hemen buhar banyolarında duş almasının etkiyi azaltacağını söyleyen Prof. Dr. Engizek, tehlikeyi hissettiğimiz ortamdan hemen uzaklaşmamız gerektiğini belirtti.

Radyasyon havadan taşınıyor
Radyasyonun sadece kullandığımız aletlerden değil hava akımı ile başka ülkelerden de gelebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Engizek, “Örneğin, Çernobil’de hava akımlarıyla çeşitli ülkelere taşınıp yeryüzüne inen radyoaktif maddeler, insanı dıştan ve içten olmak üzere iki yoldan ışınladılar. Solunum yoluyla vücuda alınan radyoaktif maddeler içten, toprak ve bitkilere bulaşması sonucu dıştan ışınlamışlardır. Ülkemizde komşu ülkelere olan sınırlarımızda çok sayıda radyasyon algılayıcıları var. Tomografi çektirmiş olan bir kişiden uzak durmamamız, fakat tiroit tedavisi için I-131gibi radyoaktif madde alan kişiden uzak durmamız gerekiyor” dedi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER