16.10.2017

Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları

"Önemli olan, yaşama yıllar katmak değil, yıllara yaşam katmaktır." Doç. Dr. Berrin Karadağ'ın sağlıklı yaşlanma ile ilgili uyarıları Pudra.com'da.

Yaşam süresinin uzamasıyla, 65 yaş ve üzeri yaşlılık sınırı olarak nitelendiriliyor.

Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları

Ortalama yaşam süresinin 75’e yükselmesi kaliteli yaşamın önemini çok açık şekilde ortaya koyuyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ "Araştırmacılar bugün dahi insan organizmasının 120 yıl yaşama potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Bu potansiyelin gerçeğe dönüşmesi ve yaşlanmanın önüne geçilmesi için erken yaşlardan itibaren bazı önemli noktalara dikkat edilmeli ve önlemler alınmalıdır. Asla unutulmaması gereken nokta ise yaşama yıllar katmak değil, yıllara yaşam katmaktır" diyor.

Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları

Beslenmenize dikkat edin
Sağlığınızı ilaçlardan değil öncelikle besinlerden sağlayın. Başınız ağrıdığında, grip olduğunuzda hemen ilaç almak yerine öncelikle doğal yollarla halletmeye çalışın. Eğer faydasını göremiyorsanız ilaç kullanın. Fazla kilodan kaçınarak, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Obezite yaşlanmayı da hızlandıran ciddi bir tehlike. 

Su içmeyi unutmayın
Sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazlarından günlük su ve sıvı tüketimi hem sindirimi düzenler hem de fizyolojik hatta ruhsal sağlığımız açısından çok önemli. Günde mutlaka 8 bardağa yakın su içmeye özen gösterin. Yaşlanmanın etkisiyle vücut susuzluğu hissedemez ve başta böbrek fonksiyonları olmak üzere, pek çok organı bozabilir.
 
Sosyal iletişiminizi her zaman canlı tutun
Özellikle yaşlanma döneminde, sosyal iletişimin canlı tutulması kişiler için çok önemli. Yalnızlık, yaşlılık döneminde en büyük tehlikelerin başında geliyor. Akrabalar, komşular, arkadaşlar mutlu ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezlerden. Hatta mümkünse torunlar ve gençlerle birlikte olmak, hem zihinsel hem ruhsal yönde kişiyi dinç tutmakta son derece önemli.
 
Gerekli aşıları ihmal etmeyin
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ,  “İlerleyen yaşlarda hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için gerekli aşıları düzenli olarak kullanmak çok önemlidir. Doktorunuzla bu konuda konuşmayı ihmal etmeyin. Her yıl grip aşısı ve 65 yaşın üzerinde sadece bir kez uygulanan zatürre ve zona aşısı yaptırılmalıdır. Ancak mutlaka doktor kontrolü ve önerisi gereklidir” diyor.
 
Hobiler edinin
Mutlaka yeni bir hobi edinerek zinde kalın. Yeni şeyler öğrenin, üretin. Bu şekilde beyin egzersizi de yapmış olursunuz. Özellikle çalışma hayatınız bittikten sonra koroya katılmak, resim, satranç kurslarına gitmek, sizi zinde tutar.
 
Uyku düzeni ve kalitesine dikkat edin
Uyku düzeni ve kalitesi sanıldığından çok daha önemli. O nedenle vücudunuzun dinlenmesi ve tekrardan enerji toplaması için uykusuz kalmayın. İlerleyen yaşla birlikte uyku süresi ve kalitesinde azalma olabiliyor. Mümkünse uyku ilaçlarına başvurmadan, doğal yollarla bu işi başarmaya çalışın. Bunun ilk yolu da, kafanızı boşaltmış olarak yatağa girmek.
 
Uyku öncesindeki ritüelleri ihmal etmeyin
Geceleri salgılanan melatonin hormonu uykuyu sağlarken, ışıklandırmanın fazla olması melatonin üretimini engelliyor. Bu nedenle yatmadan 1 saat önce TV ve bilgisayarı kapatın. Odanızdaki ışıklandırmayı minimum seviyeye indirin. Yatma saatinde ılık bir duş almak, hafif bir müzik dinlemek gibi kendinize özel ritüeller edinin.
 
Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın
Doktorunuza sadece hasta olduğunuzda değil, düzenli olarak sağlıklı iken de gitmeyi ihmal etmeyin.  Amaç, hastalığı önlemek olmalı. Özellikle yaşlılıkla birlikte çok daha fazla ihmal edilebilen ağız ve diş bakımı son derece önemli. Ağızda başlayan hastalıklar, tüm vücudumuzu etkileyebiliyor. Bu yüzden diş hastalıkları konusunda titiz davranın, dişlerinizi her gün fırçalayın. Unutmayın, vücut bir bütün ve diş hastalıklarından korunmak için düzenli diş muayenesinden geçmek önemli.
 
Kötü alışkanlıklardan kurtulun

Yaşlanmanın önüne geçmek, sağlıklı yaşlanmak için sigara ve alkolden kaçınmak son derece önemli. Anlık keyifler, vücutta kalıcı zararlara yol açabiliyor ve yaşlanmayı hızlandırabiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER