ebru aydin dr
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Sigara içenler kullandıkları vitamin takviyelerine dikkat etmeli

Beta-karoten içeren vitamin takviyelerinin kullanımı, sigara içenlerde akciğer kanser riskini artırabiliyor. Dr. Ebru Aydın, bu durumun sebebini Pudra.com'a açıklıyor.

SİGARA KULLANIMI ve BETA KAROTEN

Sigara içenler kullandıkları vitamin takviyelerine dikkat etmeli

Sigara içenler ve daha önce sigara kullanmış olan kişiler izole edilmiş beta-karoten içeren vitamin takviyelerden uzak durmalılar. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki, beta-karoten içeren vitamin takviyelerinin kullanımı akciğer kanser riskini artırabiliyor.

Bu konu ile ilgili ilk çalışma Finlandiya’da, Amerikan Kanser Enstititüsü ve Finlandiya Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 29,133 erkek sigara kullanıcısından beta-karoten içeren takviye kullananlarda %18 daha fazla akciğer kanseri ve %8 daha fazla ölüm izlendi.

İkinci çalışma ise Amerikan Kanser Enstititüsü tarafından 14,254 erkek ve kadın arasında (yaş aralığı 50-69) yapıldı ve katılımcılar ya hala sigara içmekteydi ya da daha önceden sigara kullanıp bırakmışlardı. .Beta-karoten içeren takviye kullananlarda %28 daha fazla akciğer kanser riski ve %17 daha fazla ölüm izlendi.

Bu araştırmaların hiçbiri beta karoten kullanımının doğrudan akciğer kanserine sebep olduğunu göstermiyor. Ayrıca daha önce yapılmış araştırmalar meyve ve sebzelerde bulunan doğal beta-karotenin kanserden koruyucu olduğunu gösteriyor.

Besinlerin içerisindeki mucizevi ve kompleks iyileştirici etkilerini sadece bir maddeye indirgeyip, onu da bir hapın içine sığdırmak her zaman doğru bir yaklaşım olmayabiliyor. Beslenme bilimi ile ilgili hala öğreneceğimiz çok şey var. Önerim; yiyeceklerdeki doğal beta-karotenin pozitif etkisinden faydalanmak için her gün öğünlerinizin içinde mutlaka; şeftali, mango, kavun, tatlı patates, havuç, kabak, domates ve yeşil sebzelerin (özellikle koyu yeşil yapraklıların) bulunmasına özen göstermeniz.

Sağlıcakla kalın.

Dr. Ebru Aydın
İntegratif Tıp & Kadın Hast Doğum Uzmanı
Dcakademi.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER