27.10.2017

Soğuk havalarda diş hassasiyetine dikkat!

Dişleriniz soğuk havalardan olumsuz etkilenebilir. Diş hassasiyetine karşı özellikle kış aylarında dikkat edilmesi gerekenler Pudra.com'da.

Soğuk kış aylarında en sık görülen şikayetlerden biri de diş hassasiyetidir. Bunun birçok sebebi olabilir. 

Soğuk havalarda diş hassasiyetine dikkat!

Diş hassasiyeti nedenleri
- Soğuk yiyecek ve içecekler
- Kötü ağız hijyeni
- Diş çatlağı
- Diş tartarı
- Hatalı yapılan diş temizleme işlemleri
- Dişleri sert fırçalamak
- Tedavi edilmeyen çürükler
- Diş eti çekilmesi
- Diş gıcırdatma veya sıkma
- Asitli yiyecek ve içecekler
 
Bu tarz durumlar ani ısı değişimleri ile birlikte artış gösterebilir. Bunlarla birlikte, dentin hassasiyeti ve pulpa hassasiyeti olmak üzere dişlerde iki tür hassasiyet de vardır:

1) Dentin hassasiyeti: Dentin tabakası ortaya çıktığında oluşur. Dentin, tübül denilen minik açıklıklardan meydana gelir. Her tübülün içinde dişin merkezinden gelen sinir uçları mevcuttur. Bu sinirlerin dış kısımla bağlantısı tübülü dolduran bir sıvı aracılığıyla olur. Dentin ortaya çıktığında, sıcak soğuk ve baskı bu yapıyı etkileyerek hassasiyete yol açar. Dentin hassasiyeti dişin dış koruyucu mine katmanları yok olduğunda ve ya diş eti çekilip açığa çıktığında oluşur. 
 
2) Pulpa hassasiyeti: Diş özünün bir reaksiyonudur. Pulpa her dişin merkezindeki damar ve sinir toplamıdır. Pulpa hassasiyetinin genelde sadece tek dişe etki yaptığı görülür.

Protez ve İmplantoloji Uzmanı Diş Hekimi İlker Arslan diş hassasiyetine karşı dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
 
  • Diş fırçasının özelliklerine dikkat edilmeli, fırça ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Diş fırçalarken fazla diş macunu kullanılmamalı ve dişler çok sert fırçalanmamalıdır.
 
  • Şekerli veya şekersiz tüm asitli içecekler, taze sıkılmış ve hazır meyve suları, bazı meyveler ve gazlı içecekler ciddi bir şekilde dişlerde erozyona sebep olur. Bu nedenle asitli içecekler içildikten hemen sonra dişler en kısa sürede ağız suyuyla çalkalanarak temizlenmelidir. 
 
  • Yemeklerden sonra küçük bir parça peynir tüketmenin çürük önleyici etkisi vardır.
 
  • Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Ani ısı değişikliklerinden kaynaklanan basınç farklılıkları dişlerde gözle görülmeyen mikro çatlakların meydana gelmesine sebep olabilir.
 
  • Kış aylarında özellikle sık görülen nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı geçirilen hastalıktan sonrası diş fırçası mutlaka yenilenmelidir.
 
  • Kış aylarında ağız solunumu yapılmamalıdır. Soğuk havada burundan nefes almak gerekir. 
 
Diş Hekimi İlker Arslan diş hassasiyeti ile ilgili sözlerini şöyle tamamlıyor: "Soğuk havalar ve kişisel ya da çevresel faktörlerin etkisi ile dişlerde sızlama, hassasiyet gibi problemler ortaya çıktığı takdirde vakit kaybetmeden diş doktoruna gidilmelidir. Bu süre zarfında doğrudan soğuk havaya maruz kalmamak gerekir.''


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER