@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.11.2015

FDA açıkladı: Tavuk etinde arsenik var!

Fabrika tavuklarında arsenik maddesinin bulunduğu ve tavuk etinin kanserojen olduğu konuşuluyordu, yapılan son araştırmalarla bu görüşler kanıtlandı.

Yıllardır tavuk etinin güvenli olup olmadığı hakkında tartışmalar sürerken FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), yeni bir açıklama yaptı: Tavuklara verilen ilaçlar, insan sağlığı için oldukça zararlı olan arsenik maddesini içeriyor.

Tavuk etinin kanser yapıcı etkisi onaylandı
 
Arsenik zehirli, kanserojen ve yüksek dozlarda alınırsa ölüme sebep olan bir madde. Tavuk etinde arsenik maddesinin bulunduğuna dair haberler yıllardır konuşuluyor ve tüketicinin kafası karışıyordu. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) geçtiğimiz günlerde marketlerde satılan, fabrika tavuklarında arsenik bulunduğunu resmen açıkladı. Bu açıklama gösteriyor ki, market tavuklarının yüzde 70’inden fazlası doğal değil. Tavuklara verilen yem ve ilaçların içine katılan arsenik tavukların daha hızlı ve daha az yemle büyümelerini ve sağlıklı renkte görünmelerini sağlıyor. Bu aynı zamanda hindi eti için de geçerli. FDA’nın raporuna göre test ettikleri tavukların yarısının karaciğerinde arsenik emilimi olduğu tespit edildi. Bunun üzerine ilaç üreticisi Pfizer’den arsenik içeren ve tavuklara pembe rengi veren, daha çabuk etlenmeyi sağlayan "Roxarsone" adlı ilacı geri çekmesi istendi.
 
The Wall Street Journal’ın haberine göre; 100 adet tavuk üzerinde yapılan çalışmada tavukların hepsinin karaciğerlerinde inorganik arsenik tespit edildi ve tavukların hepsine 3-Nitro isimli bir madde verildiği ortaya çıktı. Pfizer firması bu ilacın geçtiğimiz temmuz ayında satışının durdurulacağını duyurmuştu. Her ne kadar bu ürün piyasadan çekilmiş olsa da, FDA halen market tavukları yiyerek küçük miktarlarda da olsa arsenik aldığımızı ama bunun sağlık için bir sakıncası olmadığını açıkladı. Bu, oldukça kafa karıştırıcı. FDA tavuk üreticileri zarar görmesin diye böyle bir açıklama yapmış olabilir mi?
 
Arseniğin az miktarlarda olması bile kanser yapıcı etkiye ulaşması için yeterli. South Carolina Üniversitesi Çevre Sağlığı Bölümü, arsenik ve civanın, çocuklar ve fetüs üzerinde nörolojik etkileri olduğunu söylüyor. Uzmanlara göre arsenik civadan 4 kat daha zehirli. Sağlığa zararları tartışmasız çok fazla. Çok az miktarlarda alınan arsenik bile hücresel boyutta değişimlere sebep oluyor ve kanser oluşumuyla ilişkilendiriliyor. Bu kanserlerin çoğu da iç organları etkileyen akciğer, böbrek ve karaciğer gibi türler. FDA’nın açıklamasına güvenin veya güvenmeyin, arseniğin çok küçük bir miktarı bile kansere yol açabiliyor. Burada özellikle çocuklu ailelerin neden organik tüketimine yönelmeleri gerektiğini bir kere daha görebiliyoruz. YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? / Soframızdaki tavuk hakkında çarpıcı gerçekler! haberimizde de yine tavuk ve et konusunu detaylı olarak araştırmıştık, bu haberimizi de okuyabilirsiniz.
 

Marketten tavuk alırken nelere dikkat etmeli?

- Eğer tavuk eti çok fazla parlak pembe renkteyse, doğal et renginde görünmüyorsa, kesinlikle almayın.
- Tavuk etinin yağlarının beyaz-sarı olması gerekiyor. Yağ dokusu gri ve soluksa almayın.
- Paketteki üretim ve son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol edin.
- Son olarak yine tekrar etmek gerekirse, üzerinde organik yazan ürünleri satın almaya özen gösterin.
 
Kaynak: healthyfoodheadlines.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
İşlenmiş etleri neden yememeliyiz?
İşlenmiş etler salam, sucuk, sosis ve diğerleri nasıl üretiliyor? İşlenmiş etler sağlığa zararlı mı? Konuyla ilgili Pudra.com'un sorularını Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar cevapladı.

YEDİKLERİMİZ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? / Aldığımız süt ve yoğurt ne kadar sağlıklı?
Süt içmeli mi içmemeli miyiz? Marketlerden aldığımız yoğurt sağlıklı mı? Uzmanlardan aldığımız süt ve yoğurt hakkında çarpıcı bilgiler Pudra.com’da…

Aspartam soframızdaki gizli tehlike mi?
Tatlandırıcılar arasında en çok tartışılan ve zehirli olduğu gerekçesiyle bazı uzmanlar tarafından kansere yol açtığı düşünülen aspartam nedir? Aspartamın zararları neler? Pudra.com aspartam konusunu mercek altına aldı.

Eti sağlıklı tüketme yolları
"Her gün mutlaka protein değeri yüksek olan yiyeceklerden tüketilmelidir" diyen Dr. Ayça Kaya, et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri Pudra.com okuyucuları için anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER