14.10.2016

Her gece uykudan önce yaptığımız 10 büyük hata

Uyumadan önce bu yanlışları siz de yapıyor musunuz acaba? Bu gece pijamalarınızı giymeden önce listemizi okuyun.

Her gece kesintisiz 8 saat uyumayı kim istemez? Günümüzde birçok insanda dış faktörlere bağlı uyku sorunları ortaya çıkıyor fakat öte yandan farkında olmadan uykumuzu kendimiz sabote ediyor olabilir miyiz? Bu listedeki maddelerden hangileri size tanıdık geliyor? Uykudan önce yaptığımız 10 büyük hata Pudra.com’da.

Uykudan önce yaptığımız 10 büyük hata
 

1. Odanızın sıcaklığını kontrol etmiyorsunuz

Yatak odanız doğru sıcaklıkta olduğu zaman uykuya daha kolay dalabilirsiniz. Uykuya geçmeden önce vücut sıcaklığı azalmaya başlar ve serin bir odada vücut sıcaklığı daha çabuk düşer, yani daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Peki uykuya dalmak için en uygun derece hangisi? Uzmanlara göre uykuya dalmak için en uygun sıcaklık 14-18 derece. Bu konuyu daha önce yayınladığımız Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı? başlıklı haberimizde daha detaylı bulabilirsiniz.
 

2. Kendinize uygun yastık kullanmıyorsunuz

Yana doğru yatmayı sevenler boyunlarını desteklemek için daha yüksek yastıkları tercih ederken, sırt üstü yatmayı sevenler ise daha ince yastıkları seçiyor. Artık birçok mağazada uyku tipinize göre yastık bulmanız mümkün, önemli olan kendinize uygun olan yastığı bulmanız.
 

3. Çarşaf ve nevresimlerinizi uzun süre değiştirmiyorsunuz

Dışarıdan baktığınız zaman temiz gibi görünseler de, bir aydır değiştirilmeyen çarşaf ve nevresimlerde metre kare başına 11 milyon bakteri düştüğünü biliyor muydunuz? Üstelik bu bakteriler düşündüğünüz kadar masum değiller, aksine inanması zor ama zatürreeye kadar birçok hastalığa yol açabiliyorlar. Bakterilerden ve tabii ki hastalıklardan kaçınmak için çarşaf ve nevresimleri mutlaka haftada bir kere kumaşın cinsine uygun yüksek ısıda yıkamak ve kurutmak gerekiyor.
 
akıllı telefon

4. Telefonunuzu gece moduna almıyorsunuz

Hangimiz yatağa akıllı telefonumuzla girmiyoruz ki? Birçoğumuz için yatmadan önce e-mailleri son bir kez kontrol etmek ya da sosyal medya hesaplarına göz gezdirmek alışkanlık oldu. Daha önce Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor? haberimizde ele aldığımız gibi özellikle uykudan en az yarım saat önce elektronik cihazlarımızı kurcalamak beyne giden uyku sinyallerini azaltıyor ve ekrandan gelen beyaz ışık melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Uyku sorunlarının önüne geçmek için de uykudan önce teknolojik cihazlarla olan bağımızı kesmek en iyisi. Buna bir alternatif olarak telefon üreticileri akıllı telefonlara gece modu özelliğini getirdiler. Akıllı telefonunuzun ayarlar menüsünden gece moduna geçtiğiniz zaman telefondan gelen beyaz ışık azalıyor ve gözleri daha az yoran bir görünüme geçiyor. Aynı uygulamayı Twitter’ın da başlattığını ayrıca belirtelim.
 

5. Ertelemek için alarmınızı daha erken bir saate kuruyorsunuz

Her sabah alarm çaldıktan sonra hemen erteleyip uyumaya devam edenlerdenseniz, üzülerek söylüyoruz ki maalesef o ertelediğiniz 5 dakikalar pek bir işe yaramıyor. Alarm çaldıktan sonra kısa kısa devam edilen uyku dinlendirmek yerine daha çok yoruyor ve uyanmayı zorlaştırıyor. Bunun için en iyisi alarmı kalkmanız gereken doğru saate kurmak ve alarm çalar çalmaz hemen uyanmak. Sabah yapılan sağlık hataları başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
 

6. Rahat uyuyabilmek için alkol alıyorsunuz

Alkol uykuya dalmanızı kolaylaştırıyor gibi görünse de aslında vücudunuzu daha çok yoruyor ve en önemlisi de yenilenmiş bir şekilde uyanmanızı engelliyor. Alkol beyin dalgalarınızı değiştirdiği için de hem uyku kalitenizi bozuyor hem de baş ağrısına sebep veriyor. Bunun yerine rahat bir gece geçirmek için uykudan önce hafif yoga veya rahatlama hareketleri yapabilirsiniz. 
 
köpek

7. Evcil hayvanınızın yatağına girmesine izin veriyorsunuz

Evcil hayvanlarımız ailemizin bir üyesi olduğundan -her şeyimizi olduğu gibi- yatağımızı da severek paylaşabiliyoruz ancak bu durum bazı hayvan sahiplerinde uyku sorunlarına yol açabiliyor. Mayo Clinic’in yaptığı araştırmaya göre kedi veya köpek sahiplerinin yüzde 40’ı evcil hayvanlarıyla birlikte uyuduklarını belirtmiş ancak bazı kişilerde aksine rahat uykuya dalamama veya yeterince dinlenmeme gibi şikayetler görülmüş. Hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermek için bazı geceler evcil hayvanınızın kendi yatağında uyumasını sağlayabilirsiniz. 
 

8. Kafeinden uzak duramıyorsunuz

Yatma saati yaklaşmışken damarlarınızda hala kafein dolaşıyorsa uyumak maalesef zorlaşıyor. Özellikle doğum kontrol hapı veya antidepresan kullanıyorsanız kafeinin etkisi daha da artıyor. Uykudan en az 6 saat önce kahve ve kafeinli içecekleri içmeyi bırakmak gerekiyor.
 
çorap

9. Uyurken çorap giymiyorsunuz

İnsanlar çorapla uyuyanlar ve yatağa girer girmez çoraplarını çıkaranlar olarak ikiye ayrılıyor. Eğer çorapsız uyuyanlardansanız ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız bir kere daha düşünün çünkü ayaklarınızın sıcak olması damarlarınızı genişlettiği için uykuya daha kolay dalmanızı sağlıyor.
 

10. Eski bir yatakta uyumaya devam ediyorsunuz

Eğer hala 90’lardan kalma bir yatakta yatıyorsanız, bir yatağın ömrünün en fazla 10 yıl olduğunu bilmenizde fayda var. Kaliteli bir uyku için organik materyallerden yapılmış kaliteli bir yatakta uyumak sağlıklı yaşam için en iyisi.


Kaynak: rodalesorganiclife.com


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
4-7-8 Metodu ile saniyeler içinde uykuya dalmak mümkün mü?
Saniyeler içinde uykuya dalmayı sağlayan 4-7-8 Metodu aslında bir nefes tekniği. Peki bu 4-7-8 Metodu nasıl uygulanıyor?

Uyku pozisyonlarının anlamları
Birinin gerçek kişiliği hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız onun uyurken aldığı pozisyonu bilmelisiniz. Çünkü bilim insanları, uyku pozisyonlarının kişilik yapıları hakkında ipucu verdiğini söylüyorlar.

Cep telefonlarını yatak odanızdan uzak tutun!
Uyumadan önce telefonumuzu kontrol etmemiz sağlığımıza zarar veriyor. Akıllı telefonları yatak odamızdan neden uzak tutmamız gerektiği bu yazıda.

Rahat bir uyku için ne yapalım?
Uyku problemlerinizi, nefes hareketleriyle ve bazı alışkanlıklarınızı değişiktirerek yenmeniz mümkün.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER