14.12.2020

Vajinal akıntı sorununa karşı önlemler

Kadınlarda beyaz ya da şeffaf renkte, günde bir kez hijyenik pedden daha fazlasına gerek duyulmayan fizyolojik vajinal akıntıya karşı hijyen önerileri...

İZLE: NORMAL KABUL EDİLEN VAJİNAL AKINTI👇 
Her vajinal akıntı sorunu nedeniyle hekime başvurmak gerekmiyor. Şeffaf ve kokusuz akıntılar, uzmanlar tarafından normal görünen akıntı türü olarak görülüyor. Ancak kötü kokulu, koyu renkli veya koyu kıvamlı akıntılar vajinal enfeksiyonlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle geç kalmadan bir uzman doktora başvurmak öneriliyor. Ancak bazı hijyen hataları dönemsel akıntıya yol açıyor olabilir.

Vajinal sağlık için iç çamaşırlarınızı ütüleyin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe'nin açıklamalarına göre akıntı beyaz ya da şeffaf renkteyse, günde bir kez hijyenik ped kullanımından daha fazlasına gerek duyulmuyorsa, beraberinde kötü koku, idrar yaparken yanma gibi rahatsızlıklar yoksa, bu, doktor muayenesinden geçmiş olmak şartı ile fizyolojik akıntı olarak kabul ediliyor. Fizyolojik akıntılar da, o bölgenin sürekli olarak temizlenmesini sağlamak amacıyla oluşuyor. 

İlgili video: Vajinal akıntının rengi ve kokusundan ne tür sorunlar anlaşılabilir?

Ancak hijyen kurallarında yapılan hatalar kadınlarda akıntı sorununa yol açabiliyor. 

Vajinal akıntıya yol açabilecek hijyen hataları:
  • Sık vajinal duş yapmak
  • Kozmetik sabunlar kullanmak
  • Sentetik iç çamaşırları
  • İç çamaşırlarının yeterince hijyenik olmaması 

Fizyolojik vajinal akıntı sorununa karşı öneriler:
  • Sık vajinal duş yapmayın.
  • Kozmetik sabunlar yerine, pH değeri 3.5 ve 5.5 arasında olan sabunlar tercih edin.
  • Sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu çamaşırlar kullanın.
  • İç çamaşırlarınızı kullanmadan önce kesinlikle ütüleyin. 

Antibiyotik kullanımı sonrası vajinal akıntı

Güçlü antibiyotikler vajinanın pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu riskini arttırır. Antibiyotik kullanımından sonra vajinada kaşıntı ve yanma hissediyorsanız, bu vajinal mantar sorunu olabilir. Mantar enfeksiyonu da vajen salgısı miktarının artmasına yol açar.

Vajinal mantar sorunlarında her zaman akıntı söz konusu olmayabilir ancak bir salgı söz konusu ise, bu beyaz renkli ve süt veya peynir kesiği şeklinde parçalı halde görülebilir. Ancak görünüm ve salgı miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Kadında antibiyotik kullanımı sonrası vajinal mantar sorunu oluşmuşsa bu durumda da fizyolojik akıntı sorununa karşı alınacak önlemler alınmalı;
  • %100 pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, naylon ve sentetik içerikli iç çamaşırlarından kaçınılmalıdır.
  • Vajina temiz tutulmalıdır ancak sürekli vajinal duş yapılmamalı ve vajinal pH ile uyumlu olmayan duş jeller, kozmetik sabunlar yerine vajina pH'ına uygun ürünler kullanılmalıdır.

İlgili haberlerimiz: 

​Vajinal akıntı ve tedavisi
Vajinal akıntı rengi, kokusu ve beraberinde getirdiği şikayetlerle ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Op. Dr. Kağan Kocatepe merak edilenleri anlattı.

​Vajinal kuruluk neden olur?
Gerek normal yaşamda gerekse de cinsel ilişki esnasında kadınları mutsuz eden vajinal kuruluk neden oluşur? Cinsel hayatı nasıl etkiler? Yanıtları Pudra.com’da...

​Kız çocuklarında vajinal akıntı
Kız çocuklarında görülen vajinal akıntı neden olur? Kız çocuklarında vajinal enfeksiyonun belirtileri nelerdir? Vulvovajinit nedir, nasıl tedavi edilir? Yanıtlarını Prof. Dr. Nuran Gürses alatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER