pudra.com 08.03.2010

Varis nedir ve nasıl yok edilir?

Varis kadınlarda daha çok rastlanır ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri bizleri üzen bir hastalıktır. Peki varis nedir ve nasıl yok edilir?

İZLE: VARİS NEDİR?👇 
Varis kadınlarda daha çok rastlanır ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri bizleri üzen bir hastalıktır. Varis nedir? Varis nasıl oluşur? Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız? Varis nasıl geçer? Varisi olanlar neye dikkat etmelidir? Varis nasıl tedavi edilir? Tedavi olmazsak ne gibi sıkıntılar yaşarız? Pudra.com bu soruların cevabını araştırdı…

Varis nedir ve nasıl yok edilir?

Varis nedir?
Toplardamarların genişlemesine ve şişmesine varis denir. Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir.

Varisi olanlarda, gece kramplar yaşanır, bacaklarda kaşıntı, şişkinlik olur, ayakta kalınca ağrı başlar. Kadınların, hamilelik ve period dönemlerinde varislerle ilgili şikayetleri artar.

Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız?

UZMANTV'nin uzmanları arasında yer alan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, varisin aşamalarını anlatıyor:

Çapı 1 ile 3 mm. arasında olan varisler birinci derece varislerdir. Birinci derece varisler hastaya zarar vermez ve cilt dışından belli olmaz. Birinci derece kılcal varislerde ağrı ve sızı çok az olur. Kılcal varislerde daha çok görüntü problemi olur. Hastalarda bunla ilgili yakınma varsa tedavi edilir.

İkinci derece varislerde damarın çapı 4-5 milimetrenin üzerine çıkar. İkinci derece varisler dışarıdan çok kolay fark edilir. Daha şiddetli ağrı ve yakınmalara neden olurlar.

Üçüncü derece varislerde bacakta şişme başlar. Hastanın sağ bacak çapı 20 cm. ise sol bacak çapı 25 santimetreye çıkabilir. Üçüncü derece varislerde ağrı şikayeti daha yoğun görülür. Ayakkabı giyememe sıkıntısı başlar.

Dördüncü derece varislerde ayak bileği çevresinde siyaha yakın renk değişiklikleri görülür.
Beşinci derece varis altıncı derece varis ile dördüncü derece varis arasında bir yerdedir.
Altıncı dereceye gelmiş varisler ayak bileğinde yaralara sebep olur.

En basit varisler kılcal varislerdir. En ciddi varisler ise ayak bileği çevresinde yaraya neden olan varislerdir.

Varisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, varisin korkulduğu kadar kötü bir hastalık olmadığını belirtiyor. Varisi olanlara hastalara şu önerilerde bulunuyor:
 
  • Sıcak damarları genişlettiği için aşırı sıcaklar varisli hastalara iyi gelmez. Çok sıcak suyla banyo yapmayın, kaplıca, sauna gibi sıcak ortamlardan uzak durmak büyük önem taşır.
  • Çok yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
  • Uzun süre ayakta aynı pozisyonda kalmamaya çalışın.
  • Düzenli yürüyüş yapın. Bacakları çalıştırdığı için yüzme de varise iyi gelir.
  • Dolaşım bozukluklarına neden olduğu için dar kot pantolon giymeyin.
  • Kilo varisin artmasına neden olacağı için beslenmenize dikkat edin. Kilo almamak için Akdeniz tipi beslenme ile hafif bir diyet yapabilirsiniz. İdeal kilosunu koruyan varis hastaları, ayak ve bacaklara daha az yük bineceğinden rahat eder.
  • Akşamları soğuk suyla masaj yapmak ve ayaklar hafif yüksekte yatmak hastaları rahatlatır.

Varis tedavisi nasıl yapılır?

Varis tedavisinde yıllardır kullanılan varis çorapları hala tedavi edici... Ailesinde varis bulunan ya da yukarıda belirtilen risk faktörlerini taşıyan kişilerin en azından koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük yaşamlarında kullanmaları tavsiye edilir. (Sabah yataktan kalkmadan, ayaklar yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmeli. Ancak yatarken çıkarılmalı.)

Varis tedavisinde çok değişik yöntemler bulunuyor. Artık yara oluşmuş olgularda tedavi çok karmaşıktır. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, özellikle ailesel yatkınlık olan hastalarda yeniden varis oluşumu görülebilir.

Son yıllarda lazer yöntemi ile varis tedavisinde büyük gelişmeler kaydediliyor.

Varisler tedavi edilmezse başka sorunlara yol açar mı?
Varis tedavi edilmezse ciltte çeşitli ödemlere sebep olabilir. İlerleyen varis kan dolaşımında da önemli problemlere yol açabilir. Bu yüzden varislerin ilerlemesine engel olmak gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER