pudra.com 16.06.2010

Yaş ilerledikçe dişler nasıl değişir?

Yaş ilerledikçe belirginleşen, dişlerdeki aşınma ve buna bağlı olarak diş kısalmalarını Estetik Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.

Aynaya baktığınızda kendinizi olduğunuzdan daha yaşlı mı görüyorsunuz? Ya da yüzünüzde gençliğinizden çok farklı bir görünüm mü sezdiniz? Yaşımız ilerledikçe dişlerimiz aşınmaya ve buna bağlı olarak kısalmaya başlar. Estetik Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu anlatıyor.

Yaş ilerledikçe dişler nasıl değişir?

Kullanılan herşey gibi dişleriniz de zamanla eskiyecektir. Yıllar geçtikçe yediğiniz, içtiğiniz herşey dişlerinizi biraz daha yıpratarak sağlıksız bir görünüme sebep olacaktır. Diş bakımınızı ne kadar düzgün ve özenle yaparsanız yapın, yıllar öncesinde sahip olduğunuz can alıcı parlaklığa fırçalama yöntemleri ile ulaşmanız mümkün olmayacaktır.

Dişlerdeki aşınma 40 yaş üstünde iyice belirginleşmeye başlar bu olay belirli bir yaş üzeri kişiler için çok yaygın görülen bir durumdur.

Dişlerdeki kısalma ve aşınma nasıl gerçekleşir?

Estetik Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu’a göre, günümüzün hastalığı Strese bağlı olarak görülen uyku sırasında dişleri gıcırdatma, çeneyi sıkma ve kilitleme, dişlerin, dişetlerinin ve diş köklerinin aşınarak, zarar görmesine neden olur. Sürekli birbirine sürtünen dişlerin mineleri zarar görür, dişlerin boyları kısalır. Dişler kötü görünerek, fonksiyonlarını yerine getiremez ve bunlara ilave olarak çene ekleminde problemler oluşmaya başlar ve tüm bunlar kişiyi sağlıksız ve yaşlı gösterir.

Dişlerde aşınma ve kısalmanın nedenleri

Pek çoğumuzda aşınmadan kaynaklanan diş kısalığı yavaş gerçekleşir ve meydana gelen değişiklikler çok fazla dikkat çekmez. Ancak dişlerdeki aşınmanın yoğun olduğu bireylerde yaş ilerledikçe dişlerin görünümü ve fonksiyonu olumsuz yönde etkilenir. Diş aşınmasında 3 temel konunun dikkat çektiğinden söz eden Kışlaoğlu, İlki diş dokusunun kimyasal malzemeler aracılığıyla aşınması, (erozyon) ikincisi dişlerin birbirleriyle teması sonucu olan aşınma (atrisyon) üçüncüsü ise bunların dışında gelişen sebeplerden (abrazyon) kaynaklanan aşınmalar olduğunu açıkladı.

Aşınma genellikle azı dişlerimizin çiğneyici yüzlerinde ve üst kesici dişlerin damağa bakan yüzeylerinde meydana gelir.

Asitli gıdaların dişlere de zararı var…

Dış faktörlerin dışında aldığımız besinlerde diş kısalmasında ve aşınmada büyük rol oynamaktadır. Tükettiğimiz gıdalar arasında dişlerin aşınmasında en büyük etken karbonatlı içecekler, meyve suyu, şarap, gibi gıda maddelerin içerisinde bulunan asittir. Bu sebeple bu gıdaların tüketilme miktarı ve içme şekli çok önemlidir. Ayrıca, asitli içecek ya da yiyeceklerin ağızda tutulması gibi alışkanlıklar diş yüzeylerinin daha fazla süre asit’e maruz kalmasına neden olur.

Diğer bir sebepte; mide sıvısının, reflü ile pasif olarak, ya da beslenme bozuklukları ve aşırı alkol alımı gibi durumlarda istifra sonucu ağza gelmesidir. Bu hastalarda yenilen yiyecek ve içeceklerin, istifra olmaksızın ağza geri gelmesi dişlerin ağza bakan yüzeylerinde aşınmaya sebep olur.

Diş fırçasının sertliği ve dişlerin sert fırçalanması da alt ve üst köpek dişleri ve küçük azı dişlerinin boyun bölgelerinde aşınmalara sebep olabilir.

Aşınmayı nasıl önleriz?

Öncelikle diş gıcırdatma alışkanlığı olanlarda gece takılan splintler kullanılabilir. Tükettiğimiz asitli miktarının azaltılması ile reflü ve miğde rahatsızlıklarının ilaçlarla engellenmesi gereklidir. Beslenme bozukluğu veya alkol problemi olan hastalar tedaviye yönlendirilmelidir. Daha yumuşak diş fırçalarının kullanımı ve diş fırçalama alışkanlıklarının değiştirilmesi de önemli bir yaklaşımdır. Ayrıca hassasiyet giderici diş macunların kullanılması da alınacak önlemlerden biri sayılabilir. En önemlisi belirtiler doğrultusunda, erken safhada bir diş hekiminden yardım alarak gelecek tehlikelerden korunmamızdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER