Pudra.com 30.12.2011

Yeni yılda erkeklerin yaptırması gereken testler

Yeni yıla sağlıklı başlangıç yapmak isteyen erkekler, yaşamsal önem taşıyan sağlık testlerinden geçmeliler. İşte, erkekler için gerekli sağlık testleri...

Yaşam stresini özellikle iş dünyasında bire bir yaşayan erkekler için kalp-damar hastalıkları ve kanserler karşılaşabileceği sağlık sorunları arasındadır. Yaptıracağınız birkaç test ile hayata daha sıkı ve sağlıklı bağlanabilmeniz elinizde. Her erkeğin 18 yaşından itibaren boy, kilo ve tansiyon ölçümü ile başlayacağı sağlık kontrolleri arasında senede en az bir kez diş muayenesi yaptırmak da yer alır. Erkeklerin yaptırması gereken testleri Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü Prof. Dr. Birsel Kavaklı şöyle sıralıyor:

Yeni yılda erkeklerin yaptırması gereken testler
  • Efor kapasitesi ölçümü: Ailesinde kalp hastalıkları riski bulunanların daha erken yaşlarda yaptırması gereken bir ölçümdür. Özellikle 50 yaş ve üzerinde mutlaka yapılması önerilir.
  • Prostat muayenesi: Basit muayene ve testlerle ortaya çıkarılabilen prostat kanseri, erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk üçte yer alır.
  • İşitme ve görme testi: Çok basit muayenelerle işitme yüzdenizi öğrenebilirsiniz. 40 yaş ve üzerinde mutlaka görme kusurları oluşabileceğinden erken önlem alarak hayat kalitenizi artırılabilirsiniz.
  • Depresyon taraması: Gündelik yaşam karmaşası “maskeli depresyon”a neden olur. Özellikle 50 yaş ve üzerinde depresyon eğilimi daha da artığından rutin tarama önerilir.
  • Diyabet ve kolesterol testleri: Ailede diyabetli, kolesterol sorunu, tansiyon hastası, obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkiklerinizi mutlaka yaptırın. Sağlıklı bir genetik mirasınız var; ama sizin yaşam şartlarınız kötüyse, 45 yaşından sonra üç yılda bir mutlaka tarama testlerinizi yaptırın. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü olan kişilerde takiplerin daha sık yapılması gereklidir.
  • Mide ve kalın bağırsak taraması: Özellikle 50 yaş ve üzerinde yılda bir kez dışkıda gizli kan bakılması, 3 senede bir kolonoskopi mutlaka önerilir.
  • Alerji testleri: Hayat kalitesini oldukça bozan allerji için önerilen testlerin yaptırılması gerekir.
  • Cilt muayenesi: Cilt kanserleri, kötü huylu benler ve bazı hastalıkların cilt bulguları bu kontrollerde ortaya çıkabileceğinden yılda bir kez yaptırmanız gereklidir.
  • Bulaşıcı hastalıklar taraması: Hepatit B, C, Hıv gibi cinsel yolla geçen hastalıklar açısından genç yaşlı her erkeğin düzenli aralıklarla kontrolden geçmesinde fayda vardır.
  • Aşılanma: Grip ve zatürre aşıları 65 yaş sonrasında mutlaka önerilir. Her sene grip, 5 senede bir zatürre aşısı yapılmalıdır. Bunlar dışında hepatit aşısı belli sürelerde tekrarlanmalı, 10 senede bir tetanoz aşısı yapılmalıdır.
  • Utrason ile aort anevrizması bakısı: Özellikle çok uzun süre sigara içmiş ve yaşı 60 üzerinde olan erkeklerde “aorta”nın (ana atardamar) genişlemesine karın ultrasonu ile bakılmasında fayda vardır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER