20.12.2019

Boyun sağlığını korumak için fizyoterapist önerileri

Sürekli ekran karşısında olmak, cep telefonu kullanımı ve ağır kaldırmak gibi boyun bölgesini zorlayıcı hareketler boyun sorunlarını beraberinde getiriyor.

İZLE: BOYUN AĞRISI İÇİN EGZERSİZ👇 
Boyun, insan vücudunda en korumasız bölgelerin başında yer alıyor. Gerek günlük yaşamda, gerekse iş hayatımızda sağlık kalitemizi, en az bel sorunları kadar olumsuz etkiliyor. İnsanların yaklaşık üçte ikisi, hayatlarının bir döneminde boyun bölgesinde bir sorunla karşılaşıyor. Hayatımıza yeni nesil iletişim cihazlarının girmesiyle beraber bu sorunun giderek artış gösterme eğiliminde olduğunu anlatan Fizyoterapi Uzmanı Altan Yalım boyun sağlığımızı koruma ile ilgili bilgiler paylaştı.

Boyun sağlığını korumak için fizyoterapist önerileri

İş hayatında boyun sağlığını korumanın basit yolları hakkında bilgiler veren Uzman Fizyoterapist Altan Yalım "Omurga sağlığı insanın yaşam kalitesinin en önemli anahtarıdır. Ancak, iş dünyasında devamlı ekran karşısında olmak veya cep telefonlarından sağlanan iletişim sırasında, hem boyun, hem de üst sırt bölgesinde, ağrı ve duruş sorunları karşımıza çıkıyor” dedi.
 
İşte ofis yaşamında boyun sağlığını koruma yolları

1) Dik durun

Yetişkinlerde baş ağırlığı yaklaşık olarak 9 kilogramdır. Başımız ne kadar öne doğruysa boyun kaslarında gerilmeler ve eklemlerde oluşan baskı da o derecede artmaktadır. Boynun, yaklaşık olarak 60 derecelik öne bükülmesi boyunda 8-10 yaşında bir çocuk taşımaya eş değer bir yük oluşturmaktadır. Sağlıklı boynun ilk kuralı, dik olarak yer alan baş duruşudur.
 
2) Masa ve sandalye açılarınız sağlığa uygun hale getirin

Ofis çalışanlarında, çalışırken koltuk ve masa yüksekliğinin, kişinin boyuna ve kilosuna göre ayarlanması kişinin duruşunu olumlu yönde etkiler.

Çalışma masası ölçüleri hesaplanırken masa ile bacak yüksekliğiniz arasında boşluk olması önemlidir. Pek çok insan için 73-75 santimetre yüksekliğinde bir masa ideal olacaktır. Uygun masa yüksekliğini hesaplamak için otururken bacaklarınızın masaya değmediğinden emin olmanız gerekir.  

Çalışma masasında monitör varsa ekrana olan göz uzaklığı 50 ila 75 cm aralığında olmalıdır. 170 cm boyundaki bir insan için ideal çalışma masası ölçüsü en az 64 cm, oturma yüksekliği ise 41 cm'dir. Bu ölçüler kişinin boyu her 3 cm değiştiğinde 1 cm artırılarak hesaplanır. Sandalyenizin yüksekliği, monitöre 90 derece açı ile bakabileceğiniz şekilde olmalı, ekrana bakarken boynunuzu eğmemelisiniz. 
 
3) Boyun bölgesini kuvvetli tutacak egzersizleri aksatmayın

Eğer ağır işlerde çalışıyorsak ve boyun bölgesine aşırı yükleniyorsak, mutlaka bu bölgeyi kuvvetli tutacak bir ev egzersiz programına sahip olmalıyız.
 
4) Emzirme döneminde hafif boyun ve sırt germeleri yapın

Yeni annelerde, bebek bakımı ve emzirmesi sırasında oluşan boyun ağrılarının ilk sebebi, emzirme sırasında vücudun aldığı kambur duruştur. Bunu engellemek için mutlaka hafif boyun ve sırt germeleri yapılmalıdır.
 
5) Cep telefonunuzu sofraya ve yatağınıza almayın

Cep telefonlarının hayatımızın ayrılmaz bütünü olduğu günümüzde, özellikle yemek yerken ve yatarken onlardan uzak kalmayı kendimize bir ödev olarak vermeliyiz.
 
6) Yatağınızın ve yastıklarınızın sağlıklı olduğuna emin olun

Yatak ve yastık seçimi omurga sağlığımız için çok önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle yatağımızın ve yastığımızın vücudumuzun doğal kıvrımlarını koruyan ve ekstra yük bindirmeyen sertliklerde olmalarına dikkat etmeliyiz.
 
7) Spor sırasında kasılmalara karşı dikkatli olun, boyun bölgenizi hep kuru tutun

Spor sırasında ve sonrasında, boyun bölgesinin aşırı kasılmadığından ve soğuma sırasında terli kalmadığından emin olmamız, sonradan çıkabilecek sorunları engeller.

8) Boyunda ağrı, kollarda uyuşma, kuvvetsizlik varsa doktora başvurun

Eğer boyun bölgesinde ağrı, kollara vuran uyuşma ve kuvvetsizlik hissediyorsak, hemen bir doktora görünmeye çalışılmalıdır. Erken teşhis, her zaman sorunun daha kolayca tedavi edilmesini sağlayacaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER