pudra.com 25.12.2009

Egzersiz yaparak stresinizi azaltın

Yapılan araştırmalara göre ev işleri dahil haftada yapılacak 20 dakika fiziksel aktivite zihin sağlığını kuvvetlendiriyor.

Her hafta düzenli olarak yapılacak 20 dakikalık fiziksel aktivite ruh halini olumlu yönde etkiliyor. Zihin sağlığı için hangi egzersizin ve hangi süreyle yapılması gerektiği konusunda bilim adamları arasında henüz fikir birliğine varıldığını söylemek zor. Ancak, İskoçya'da yapılan ve British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan bir araştırma, ev işleri de dahil olmak üzere haftada 20 dakika yapılacak fiziksel aktivitenin zihin sağlığını kuvvetlendirmeye yeterli olduğunu gösteriyor.

Egzersiz yaparak stresinizi azaltın

Araştırma kapsamında, yaklaşık 20.000 kişiden, zihinsel durumları ve haftalık fiziksel aktivite miktarını belirlemek amacıyla bir anket doldurmaları istendi. Ankete katılanların sıkıntı-endişe seviyelerini belirlemek üzere standart bir skala kullanıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda araştırmaya katılanlardan 3.000'den fazlasının stres ve anksiyete sorunu yaşadığı ortaya çıktı.

Araştırma, yaş, cinsiyet ve uzun vadeli sağlık durumları gibi unsurlar kontrol altına alındığında herhangi bir fiziksel aktivitenin bireyin stres ve anksiyete riskini düşürdüğünü ortaya koydu. Buna göre ev işleri, bahçeyle uğraşmak, yürümek ve spor yapmak kişide stres ve anksiyete riskini azaltan etkinliklerden. Özellikle spor yapmak stres ve anksiyeteyi yüzde 33 oranında azaltıyor.

Fiziksel aktivite, başta kalp hastalıkları, belli kanser türleri olmak üzere birçok sağlık sorununun ortaya çıkma olasılığını azaltıyor. Bunun yanı sıra, glukoz intoleransı ve diyabet gibi hastalıkların risk faktörlerini de düşürüyor.

Peki, bedeni hareket ettirmek nasıl oluyor da beyinde olumlu etki yaratabiliyor? Uzmanlar bunu şöyle açıklıyor:
  • Egzersiz yapmak, sinir hücrelerinin büyümesini teşvik eden beyin kimyasallarını uyarır.
  • Egzersiz yapmak ruh hali üzerinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanan serotonin salgılanma sistemini etkiler.
  • Yakın geçmişte yapılan araştırmalar, kalp kaslarının ürettiği ve "ANP" olarak bilinen stres düşürücü hormonun egzersiz sırasında hızlanan kalp atışı nedeniyle daha fazla salgılandığını göstermektedir. Daha fazla ANP üretimi beynin stres ve anksiyeteye verdiği tepkileri daha rahat kontrol etmesine yardımcı olur.


İlgili haberleri okumak için tıklayın:

Spora başlamak için öneriler Çalışmaktan veya çocuk ve evle ilgilenmekten spora vakit bulamama bahanesine son!

Sıkı Bir Vücut İçin 10 Pratik Kural Hepimiz sıkı bir vücuda sahip olmayı isteriz. 10 basit ve pratik yöntemle bunu başarmak çok kolay…

Size en uygun spor hangisi? Bu testi çözün ve hangi sporların size uygun olduğunu bulun…

Hangi yaşta hangi spor yapılır? 20’li, 30’lı ve 40’lı yaşlarda yapılması uygun olan sporları; bu sporları nasıl yapmamız ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini biliyor muydunuz?

Eve spor aleti alırken… Evde kullanacağımız spor aletlerini seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Hangi spor neye iyi gelir? Bazı sporların form korumakla kalmayıp konsantrasyonu yükselttiğini, yaratıcılığı geliştirdiğini biliyor muydunuz?

Zayıflamak için hangi egzersizleri yapmalı? Karın, bacak, kalça, kol bölgelerimizi sıkılaştırmak için evde yapabileceğimiz egzersizler...

Bacakları sıkılaştıralım! Yaz geldi, bacaklar fora! İşte sıkı bacaklar için neler yapılmalı, neler yapılmamalı? Uygulamalı egzersiz videosu ile…

Sıkı göğüsler için yapılacak egzersizler Dolgun, sıkı ve dik duran göğüsler hemen her kadının hayalidir. İşte bunu başarmak için yapılması gerekenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER