@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.11.2013

Selahattin Dönmez'den spor yapanlara beslenme önerileri

Spor yapanlar nasıl beslenmeli? Spor yaparken besin takviyesi almak gerekir mi? Beslenme Uzmanı ve Diyestisyen Selahattin Dönmez Pudra.com'a açıklıyor.

Spor yapan biri nasıl beslenmeli? Spor yapanlar genelde hangi beslenme yanlışına düşüyorlar? Spor yapanların vitamin takviyesi almaları gerekir mi? Tüm bu soruları Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Selahattin Dönmez'e sorduk. İşte Dönmez'in Pudra.com okuyucularına açıkladığı püf noktaları:

Selahattin Dönmez'den spor yapanlara beslenme önerileri

"Spor yapanlar için beslenmedeki temel farklılıklar; sıvı kaybını karşılamak için yeterli sıvı desteğinin sağlanması, çalışan kasların artan enerji gereksinimini karşılamak için besin öğelerine, özellikle de karbonhidratlara olan ihtiyacın artmasıdır. Çünkü yoğun egzersizlerde karbonhidratlar kaslarda enerji deposu sağlayarak daha uzun süre egzersizin yapılmasını sağlar.

Ancak egzersizin yoğunluğu az ve daha uzun süreli olursa, yağların enerji oluşumuna etkisi daha fazla olur. Enerji depolarını uygun bir şekilde depolamazsak; aşırı yorgunluk, bitkinlik, ani baş dönmesi ve sırtta terleme ile kendini gösteren, bir sporcu terimi olan ‘duvara çarpma’ sendromu kaçınılmaz olur. Bu nedenle sporun çeşidi, yoğunluğu, antrenman sıklığına göre beslenme planı da değiştirilmelidir.

Vitamin desteğini ne zaman almalı?


Spor yapanlar egzersize bağlı, artan besin öğelerini karşılamak için daha fazla yemek tüketir, böylece vitamin ve mineral gereksinimlerini de karşılayabilir. Bu nedenle sporcuların vitamin ve mineral desteğine ihtiyaçları bulunmaz. Fakat bazı durumlarda sporcular vitamin ve mineral kullanabilir. Bunlar; enerji kısıtlaması yaparak beslenenler (balerin, jimnastik, aerobik vb. sporcular), ağırlık kaybı için hatalı yöntemler uygulamaya çalışan kişiler (halter, güreş, boks ve vücut geliştirme sporu yapanlar), yeme davranışı bozukluğu olanlar (balerin, jimnastik, atletizm sporu yapan kadın sporcular) ve beslenmelerinde en az bir ya da daha fazla besin grubundan çeşitli besin tüketmeyenler… Bu gibi durumlarda uygun vitamin tableti seçilmeli, tek bir vitamin veya mineral içeren tabletlerden uzak durulmalıdır.

Spor yaparken ne kadar su içmeli?


Yeterli sıvı alımı kuvvet, dayanıklılık ve aerobik kapasiteyi olumlu yönde etkilemez. Çünkü terle meydana gelen sıvı kaybını eğer yerine koyamazsanız aşırı sıvı kaybı ile yapacağınız spor aktiviteyi yarım bırakmak durumunda kalırsınız.

Sıvı kaybı, kasın kasılmaya dayanıklılık süresini azaltır. Bu nedenle spor yaparken susama duygusu gelişmeden düzenli sıvı alımı yapmalısınız. Spordan 2 saat önce 500 ml, spor sırasında her 15 dakikada bir 250 ml, egzersiz sonrasında 500 ml sıvı alımı yeterlidir. Sporcu içecekleri, taze sıkılmış meyve suları, su en iyi sıvı seçimleridir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER