Pudra.com 28.09.2011

Ağız kokusu neden olur?

"Ağız kokusu bireysel değil toplumsal bir sorundur" diyen Prof. Dr. Mustafa Artvinli, her dört kişiden birinin sorunu olan ağız kokusunun nedenlerini ve ağız kokusunu önleme yöntemlerini anlatıyor.

Ağız kokusunun sosyal davranış bozukluklarına neden olabildiğini söyleyen Bayındır Hastanesi Söğütözü İç Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Artvinli, her 4 kişiden birinde ağız kokusu problemine rastlandığını ve pek çok insan da ağız kokusu olmamasına rağmen ağzının koktuğu endişesi ile yaşadığına dikkat çekiyor ve ağız kokusuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu lişisel değil toplumsal bir sorun

"Ağız kokusu bireysel bir sorundan ziyade toplumsal bir problemdir. Ağzı kokan bir kişi, kendi ağız kokusunu algılayamadığı için kokunun farkında değildir. Ancak bundan rahatsız olan insanlar rahatsızlıklarını belli etmenin tedirginliği ile kişiye pek yaklaşmak istemezler. Ağız kokusu olan veya olduğunu sanan kişiler ile yakınları arasında sosyal davranış bozuklukları ortaya çıkar, hatta bu nedenle boşanmalar bile görülebilir."

Ağız kokusu neden olur?
Ağız kokusu özellikle oksijensiz ortamlarda yaşamayı seven bakterilerin çıkardığı gazlardan kaynaklanır. Ağız kokusu genellikle ağız kuruluğu, açlık, kötü ağız ve diş bakımı, burun, sinüs ve boğaz problemlerinden kaynaklanmakta sanıldığının aksine çok seyrek olarak da yemek borusu, mide hastalıkları, siroz, şeker, böbrek ve bazı akciğer hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkar. Sigara, alkol, soğan ve sarımsak gibi içecek ve yiyeceklerin tüketilmesinden sonra da kana geçen bu kokular, nefes ile 24-48 saat devam edebilir. Sabahları ağız kokusu olabilir ancak, kokunun gün boyunca devam etmesi normal değildir. Bu durumda bir dahiliye uzmanına başvurmak gerekir."

Ağzınızı her yemekten sonra temizleyin
"Toplumda her dört kişiden biri ağız kokusu problemi yaşar ve ağız kokusunun yüzde 95’i yeterli diş bakımı, ağız ve dil kökü temizliği yapılmamasından kaynaklanır. Ağız kokusu genellikle ağız, dilin arka kısmı ve boğazda kalan gıda artıklarında mikropların üremesiyle oluşur. Diş çürükleri de bu şekilde gelişerek kokunun devamlı olmasına sebep olur. Yeterli diş ve boğaz temizliği yapıldığında koku giderilebilir. Ağız kokusunun en büyük nedeni dilin arka kısmı üzerinde biriken bakterilerdir. Halk arasında dil kökü temizliği yeterince bilinmez. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerin fırçalanması, yemeklerden sonra ağzın ve boğazın bol su ile gargara yapılarak çalkalanması gerekir."

Hangi yiyecekler ağız kokusunu önler?

"Ağız kokusu yaşanmaması için ağzın nemli olması gerekir. Sıvı azlığı, ağız kokusuna neden olabilir. Aşırı diyet yapanlar da yeterli sıvı almadıkları için ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusu yaşayabilirler. Tükürük ağız temizliği açısından çok önemlidir. Tükürük birtakım zararlı maddeleri yok eder ve gıda artıklarını ortamdan yıkayarak uzaklaştırır.

Ağızda sürekli bir tükürük salınımı olur ve bu yutkunularak sindirim sistemine gönderilir. Bu esnada da ağız temizliği sağlanır. Ancak bu salınım yeterli olmadığında, ağız içindeki girintili yerlerde gıda artıkları kalır ve bakteriler çoğalarak ağız kokusu oluşur. Bu nedenle özellikle açlık dönemlerinde ağız ve boğazın su ile çalkalanması, şekersiz sakız çiğnenmesi kokunun giderilmesi için yararlı olur. Ağız kuruluğuna alkol alımı, fazla kahve içilmesi, antiallerjik ve idrar söktürücü gibi ilaçlar da neden olabilir. Ağızda kalan et, yumurta deniz ürünleri gibi yüksek protein içeren gıdalar ağız kokusu gelişimini artırır. Yoğurt, maydanoz, tarçın, karanfil ve yeşil çay gibi bazı gıdalar ağız kokusunun giderilmesinde yardımcı olur."

Prof. Dr. Mustafa Artvinli
Bayındır Hastanesi Söğütözü İç Hastalıkları Bölüm Başkanı


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER