Pudra.com 18.07.2012

Deodoranlar meme kanseri için risk faktörü mü?

Çantalarımızdan eksik etmediğimiz ve ter kokusuna karşı vazgeçilmezimiz olan deodoranlar meme kanseri için risk faktörü mü oluşturuyor? Prof. Dr. Ümit Ukşal'ın konuyla ilgili yanıtı Pudra.com'da...

Yazın pek çok kişinin ortak sorunu terleme ve ter kokusu. Sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen terlemeyi ve ter kokusunu önlemek için en yaygın kullanılan yöntem ise kadınların çantalarından eksik olmayan antiperspirant deodoranlar.

Deodoranlar meme kanseri için risk faktörü mü?

Kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının artışı ve tümörlerin memenin üst dış bölümünde eskisine göre iki kat fazla görünmesinin, meme kanseri ile terlemeyi engelleyici kozmetikler arasında bir ilişki olabileceği kuşkusunu doğurduğunu dile getiren Universal Alman (Taksim) Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, “Epilasyon yöntemi olarak tercihiniz ne olursa olsun, koltukaltı tüylerinizi temizledikten sonra en az 2 gün sadece su ve sabunla yıkanarak temizlenin. Deodoranı daha sonraki günlerde kullanın” diyor.

Epilasyon sonrası deodoran meme kanseri için risk faktörü mü?
Meme kanseri ile terlemeyi engelleyici kozmetiklerin içindeki aluminyum bileşikleri arasında bir ilişki olabileceği 12 yıl önce öne sürüldü. Meme kanserlerinde tümörlü hücrelerin, meme dokusunun koltuk altına yakın kısmında daha sık görülmesinin, koltuk altına sürülen deodoran ve antiperspiranların içindeki aluminyum bileşiklerinin etkisine bağlı olabileceği öne sürüldü.

Prof. Dr. Ukşal, “2001 ile 2012 yılları arasında konuyla ilgili 60’tan fazla tıbbi araştırma yapıldı. Bugüne kadar aluminyum bileşiği içeren antperspiranların meme kanserine yol açtığı konusu kesin olarak kanıtlanmadı. Ancak çok erken yaşlarda koltuk altı tüylerinin tıraş edilmesi sonrası sürülen antiperspiranların deriden emilerek meme dokusuna gidebileceği ve bunun meme kanseri için risk faktörü olduğu düşünülüyor” diyor.

Deodoran kullanmaya başlama yaşı 16
Prof. Dr. Uksal, çocukların cildinin daha ince ve kimyasal maddeler için daha geçirgen olduğuna dikkatleri çekerek, “16 yaşının altındaki çocuklar deodoran ve terleme önleyici antiperspiranları kullanmamalıdır. Ergenlik çağından sonra koltuk altı tüylerinin temizliği ve uygun deodoran kullanımı konusunda anneler çocuklarını eğitmelidir. Ergenlik çağında koltuk altı tüylerinin çıkması ile beraber hormonların etkisiyle kokulu salgı yapan apokrin bezler de salgı yapmaya başlar. Bu yaşlardan itibaren koltuk altının sık sık sabunla yıkanması ve tüylerin temizlenmesi konusunda gençler eğitilmelidir. Tüyler başlangıçta makasla kesilerek kısaltılabilir ve deriye zarar vermeyecek yöntemlerle, örneğin dikkatlice tıraş etmek veya tüy dökücü krem kullanmak gibi yöntemlerle temizlenebilir. Lazer epilasyonu ise 18 yaşından sonra yapılmalıdır. Tüylerin uzun olması hem kötü kokuya hem de bakterilerin üremesine ve bazı cilt hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabilir” şeklinde açıklıyor.

Deodorandan önce koltuk altlarınızı su ve sabunla yıkayın
Pudralı, jel ve mum deodoranların sık sık ve üst üste sürülmesi deride tahriş ve gözeneklerde tıkanmaya neden olabiliyor. Prof. Dr. Ukşal her deodoran kullanımı öncesi koltuk altlarının su ve sabunla yıkanıp kurulandıktan sonra yeniden deodoran sürülmesi konusunda uyarıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER