17.05.2021

Ev ortamındaki alerjenlere karşı alabileceğiniz önlemler

Bahar ve yaz aylarında sadece açık havada değil, ev ortamında da pek çok alerjen bulunuyor. İşte sağlıklı bir ev ortamı için yapabilecekleriniz...

İZLE: ÇOCUKLARDA EV TOZLU ALERJİSİ👇 
İlkbaharın ısınan havası, daha sık görünen güneş ve renkleri hepimizin içini ısıtsa da, polenleri ve alerjik dönemi de beraberinde getiriyor. Yenilikçi teknolojileri tanıdığımız Dyson aracılığı ile buluştuğumuz Çocuk Alerji Uzman Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, alerjiden uzak ve keyifli bir baharın kapılarını açmamız için bize önerilerde bulundu. 

Evdeki alerjenlere karşı alabileceğiniz önlemler

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ağaçlardan ve çiçeklerden havaya yayılan polenler güçlü alerjenler olarak niteleniyor.  Sıcak ve esintili havalarda polen sayısında artış olurken özellikle sabah saatleri polen seviyesinin en yüksek olduğu zaman dilimi.

Bahar alerjisi nasıl oluşuyor?

Yetişkin bir birey günde 10 bin litre hava soluyabiliyor. Bu da her bir nefeste 5 ile 50 milyon arasında kirleticiyi akciğerlerimize aldığımız anlamına geliyor. Akciğerlerimiz temiz hava soluyup karbondioksiti dışarı verdiğinden, alerjenleri soluyup kirli havayı vücudumuza aldığımızda buna tepki vermeye başlıyor.
 
Zamanımızın çoğunu evimizde geçirdiğimiz bu dönemde artan polenler ve tozlar alerji sorunu yaşayanlar için bir problem haline geliyor. İç mekân hava kirliliğiyle birlikte yerlerde ve kullandığımız eşyaların üzerinde biriken toz, toz akarı ve dışkısı, evcil hayvan tüyü ve polen gibi alerjenler alerjik semptomları da tetikliyor.

Temiz hava için evimizin camlarını açmak çok cazip gelse de, dışarıdaki polenler, diğer alerjenler ve hava kirliliği bu çok basit aktivitemizle içeri giriyor ve tüm eve yayılıyor.

Pencelerinizi tamamen kapatarak polen alerjisinden kaçamazsınız
 
Alerjiden muzdarip birçok kişi polenlerden kaçış için camını açmamayı tercih etse de, bu bir çözüm değil. Çocuk Alerji Uzman Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen konuya ilişkin şu bilgileri paylaşıyor:

Çocuk Alerji Uzman Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen"Çiçeksiz yeşil bitkilerin polenleri rüzgarla kilometrelerce uzağa taşınabildiğinden hastanın etkilenmek için bu bitkilere yakın olması gerekmez.

Bazen bir ağacın poleni 150 kilometreden daha fazla alana yayılabildiğinden, bu alan içinde bulanan ve alerjik hastalıklar açısından hassas olan kişileri etkileyebilir.

Alerjimiz olan ağaç ve bitkileri çoğu kez göremeyebiliriz. Fakat ne yazık ki polenler havada bulunduğundan alerjik yapıya sahip kişilerin şikayetleri rüzgarlı havalarda artabilir.

Polenler genellikle deri, saç, giysi, ayakkabı ve evcil hayvanların üzerinden evlere taşınarak halihazırdaki ev tozunda birikir. Tozlanma mevsiminden uzun bir süre sonra en yüksek konsantrasyona ulaşırken, evde yaşayanların ve aktivitelerinin sayısı ne kadar artarsa, yerleşik polen havaya o kadar fazla salınır. Bu nedenle korunmak oldukça zordur.” 
 
Doç Dr. Sözmen, sözlerine şöyle devam ediyor:

“İlkbahar ve yaz aylarında çimenlerden, çiçeklerden, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polen, saman nezlesi olarak bilinen yaygın bir alerjik reaksiyona neden olurken; polen sayısı yüksek olduğunda hapşırma, öksürme, burun akıntısı ve tıkanması, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, boğaz kaşıntısı, koku kaybı, baş ve kulak ağrısı, halsizlik gibi semptomlar artabilir.”
 
Tüm bu problemleri en aza indirmek ve sağlıklı bir ortam oluşturmak için şu detaylara dikkat edebilirsiniz:

Sağlıklı bir ev ortamı için yapabilecekleriniz:
  • Evinizdeki toz maruziyetini azaltmak için zeminlerinize ek olarak yataklarınızı, koltuklarınızı ve ulaşılması zor yerleri etkili filtre sistemine sahip bir süpürgeyle temizleyin.
  • Süpürgenizin, kirli havayı hapsedip evinizin havasına geri vermemesine dikkat edin.
  • İç mekân havasını kontrol altında tutabilmek adına tamamen kapalı filtre sistemine sahip bir hava temizleyici fan tercih edin.
 
Dyson V11Güçlü emişe sahip süpürgeler ev tozlarından kurtulmanıza yardımcı olur

Ev tozunu temizleyebilmek için farklı alanlarda kullanabileceğiniz çeşitli başlıklara ve güçlü emişe sahip bir süpürge oldukça etkilidir.

Toz alma sürecinden sonra evinizi elektrikli süpürgeyle temizleyerek zemine dağılan tozlardan rahatlıkla kurtulabilir ve bulunduğunuz ortama tekrar yayılmasını önleyebilirsiniz.



Evinizin havasını da temiz tutun...

Dyson Hava Temizleyici Fanİç mekânlardaki havayı daha temiz tutmak için tasarlanan; bulunduğu ortamı yazın serinleten, kışın ısıtan hava temizleyici fanlar, havadaki zararlı maddeleri tespit edip hapsederek rahat nefes almanızı sağlayabilir.

İyi bir hava temizleyici fan, iç alandaki alerjen ve zararlı maddeleri tespit edebilir, tamamen kapalı filtreleri ile mikron boyuttaki zararlı partikülleri hapsedebilir. Tozdan arınmış ve düzenli olarak hava akışı olan bir ev, özellikle alerjik yapılı kişilerin hem gündüz hem de gece boyunca rahat etmesini sağlar.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER