guncelsaglik 02.09.2009

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Oruç tutmayı planlayan kalp hastalarının mutlaka bir kardiyoloji uzmanının görüşünü almaları gereklidir.

Ramazan ayı geldiğinde en çok merak edilen konuların başında şüphesiz kimlerin oruç tutabileceği konusu. Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık konusunda oruç tutulup tutulamayacağının kararının ilgili hekimler tarafından verilebileceğini belirtiyor. Acıbadem Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Norgaz kalp hastalarıyla ilgili bakın ne söylüyor.

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

“Bu soruya genel olarak tutabilir veya tutamaz diye yanıt vermek doğru olmaz. Kalp hastalıkları basit ritim bozukluklarından son evre ileri kalp yetmezliğine kadar uzanan çok sayıda farklı klinik tablo çizmektedir. Elbette bazı ağır kalp hastalarının oruç tutabilmesi mümkün değildir. Öte yandan tedavi ile kontrol altında tutulan, çok sık ilaç kullanımı gerektirmeyen birçok kalp hastalığı ise oruç tutmaya engel teşkil etmez. Oruç tutmayı planlayan kalp hastalarının bir kardiyoloji uzmanının görüşünü almaları yararlı olacaktır. Bu sayede bireysel olarak hem oruç tutulup tutulamayacağı, hem de oruç tutulabilecek ise ilaçların ne şekilde kullanılacağı ve dikkat edilmesi gereken hususlar öğrenilebilir.”

Uzun saatler aç ve susuz kalmak kalp hastalarını olumsuz etkiler mi?
Oruç tutmak hepimizin bildiği gibi dini bir ibadettir. Dolayısı ile orucu sadece aç ve susuz kalma boyutuyla değerlendirmek doğru olmaz. Oruç özü itibarı ile kişinin manevi dünyasını etkileyen bir yöne sahip olup iç huzuru, ruhsal arınma, hırs ve gerginlikten uzaklaşma gibi sonuçlara ulaşması hedeflenen bir ibadettir. Eğer oruç bu hedefler gözetilerek tutulur ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayan psikolojik stres ve gerginliği azaltmaya yardımcı olursa oruç tutmasında sakınca görülmeyen hastalar için olumlu sonuçlar vermesi sağlanabilir.

By-pass geçiren hastalar, kalbinde ritim bozukluğu olanlar oruç tutabilir mi?

By-pass ameliyatı geçirerek sağlığına kavuşan hastaların ilaçlarını aksatmamak kaydı ile oruç tutmalarında sakınca yoktur. Ancak bazı eski by-pass'lı hastalarda zamanla damarlarında tekrar tıkanmalar veya kalp yetmezliği gelişmiş olabilir. Bu yüzden by-pass'lı olsa bile göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi yakınmaları olanların oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarına danışmaları gerekir. Ayrıca oruç tutmaya engel oluşturan başka bir hastalık olup olmadığına da dikkat etmek gerekir. Kalp ritim bozuklukları birçok birbirinden farklı şekillerde görülür. Hayati tehlikesi olan türleri olduğu gibi çok masum ritim bozuklukları da vardır. Bu yüzden, ritim bozukluğu tedavisi gören hastalar doktorlarına danışarak karar vermelidir.

Eğer oruç tutarsa bu hastalar, ilaçlarının dozlarında özel ayarlamalar yapılıyor mu?

Elbette. Günümüzde kullandığımız birçok ilaç günde bir kere şeklinde alınıyor ve 24 saat süren etkiye sahip. Bu ilaçları aksatmamak ve hep aynı saatlerde almak çok önemli… Genellikle günde bir kere alınan ilaçları iftar veya sahurdan sonra şeklinde ayarlıyoruz ve hep aynı saatlerde alınmasını öneriyoruz. Sık aralarla kullanılması gereken ilaçlar için ise doktora danışılması gerekmektedir.

Oruç tutmak kalp krizine neden olabilir mi?

Bu soruya bilimsel bir yanıt verebilmek için bu konuda yapılmış olan bilimsel çalışmalara bakmak gerekir. Saygın bir tıp dergisinde 2004 yılında çıkan bir araştırmada 10 yıl boyunca ramazandan önceki bir ayda, ramazan ayında ve ramazanı takip eden 1 ayda hastanelere kalp krizi sebebiyle yatırılan yaklaşık 21.000 hasta incelendi. Bu araştırmanın sonuçları ramazandaki ve ramazan haricindeki kalp krizi sıklığı ve sayısının farksız olduğunu gösterdi. Bu araştırmaya dayanarak oruç ile kalp krizi arasında bir ilişki olmadığını söyleyebiliriz.

Kalp hastaları oruçluyken araç kullanmalı mı, maç izlemeli mi?
Bu konuda kalp hastalarına özel bir durum söz konusu değil. Aç kalınca şekeri düşen hipoglisemi hastalarının araç kullanması sakıncalı olabilir, çünkü şeker düşüklüğü bayılmaya kadar varabilen dikkat ve şuur bozukluklarına yol açar. Kalp hastaları aynı zamanda şeker düşmesi (hipoglisemi) atakları geçiriyorlarsa oruçluyken araç kullanmamaları gerekir. Maç veya diğer heyecanlı durumların oruçla ilişkisi konusunda herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Ama genel olarak kalp hastalarının ister oruçlu ister oruçsuz olsun aşırı heyecanlı ortamlardan uzak durmalarını öneriyoruz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER