28.08.2018

Karpal Tünel Sendromu'nu önleme yolları

El-bilek hastalığı Karpal Tünel Sendromu'ndan korunmak için ev hanımlarından ofis çalışanlarına kadar herkesin dikkat etmesi gerekenler Pudra.com'da!

Ellerde ve bileklerde uyuşukluk, yanıcı bir ağrı veya karıncalanma; parmaklarda uyuşma ve özellikle geceleri ortaya çıkan, bilekten kola doğru yayılan ağrılar, nesneleri düşürmeden tutmada güçlü çekme gibi belirtileri olan Karpal Tünel Sendromu'ndan korunma yolları Pudra.com'da!

Karpal Tünel Sendromundan korunma yolları

Belirtileri kimi zaman boyun fıtığı ile karıştırılabilen el-bilek kanalı hastalığı Karpal Tünel Sendromu özellikle gün içerisinde ev veya işyerinde ellerini sık kullanan kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürüyor. Bu anlamda Karpal Tünel Sendromu'na karşı günlük hayatta el ve bilekleri kullanırken daha dikkatli olmak gerekiyor. 

Ev hanımlarından, sürekli bilgisayar başında, rutin hareketler yapmak zorunda kalan ofis çalışanlarına kadar pek çok kişinin risk altında olduğu Karpal Tünel Sendromu'na karşı dikkat edilmesi gerekenleri INCA Klinik Nöroşirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz'dan öğreniyoruz. 

Karpal Tünel Sendromu'ndan korunma yolları
  • El bileğinin uzun süreli ve güçlü şekilde aşağı-yukarı hareketlerinden, gergin şekilde parmaklarla bir şeyi tutmaktan (dikiş iğnesi gibi), bileği başparmak veya küçük parmağa doğru bükme hareketinden kaçının.
  • Avuç içi yukarı bakacak şekilde yük taşımamaya özen gösterin.
  • Bileği sıkı saran bantlardan (kol saati gibi) uzak durun.
  • Aşırı soğuk veya korunmasız vibrasyondan kaçının.
  • Telefon gibi sık kullanılan objeleri çalışma sahanıza olabildiğince yaklaştırın. Böylece aşırı uzanmaktan kaçınmış olursunuz.
  • Araba sürerken, eşya taşırken direksiyonu çok sıkı tutmayın. Mümkün olduğunca eli dinlendirin.
  • Daktilo ya da klavye kullanırken elleri her 15 dk da bir dinlendirin.
  • Boya fırçası, kalem, gazete, veya kitap türü cisimleri uzun süre tutmaktan kaçının.

Sadece kollar değil, yanlış vücut duruşu da el-bilek rahatsızlığını tetikliyor!

Eller kullanılırken vücudun genel postürü de çok önemli. Çalışma alanının yüksekliği, otururken ya da ayakta iken bileklerin notral ya da hemen hemen düz pozisyonda kalmasına imkan tanıyacak şekilde düzenlenmelidir.

Bu nedenle,
  • Çalışma esnasında omuzların yeteri kadar serbest, dirseklerin konforlu bir şekilde yanlarda olmasına özen gösterilmelidir.
  • Oturma esnasında sırt ve bel iyi desteklenmiş şekilde ayaklar yere basmalıdır. Oturulan sandalye her bireyin kendisine göre ayarlanmalıdır.
  • El aletlerinin seçimi önemlidir. El aletinin tutulan kısmı elinizin büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.
  • Elinizi yoğun şekilde kullanmanızı gerektiren yeni bir iş ögrendiğinizde, elinize bu yeni işe alışması için zaman tanıyın. Bu tıpkı bir atletin bir yarışa hazırlanmasına veya diğer atletik yarışmalara benzer. Ellerin istirahati için yeterli aralıklarla molalar verilmelidir.
  • Eldiven giyiyorsanız eldivenin ellere uygun ölçülerde olması gerekir. Çok büyük olursa objeyi tutmak için harcanacak güç daha fazla olacak, çok sıkı olursa elleri sıkıştıracaktır.

İlgili haberlerimiz:

Parmaklarda ağrı ve uyuşma nedeni Karpal Tünel Sendromu olabilir
Tüm meslek grupları içinde en fazla iş gücü kaybına yol açan Karpal Tünel Sendromu belirtileri ve tedavi yöntemlerini Op. Dr. Kerem Bıkmaz anlatıyor.

El ve ayaklarda karıncalanma neden olur?
El ve ayakta karıncalanma ve uyuşukluk hangi hastalıkların işareti olabilir? Karıncalanma sorunu olanlar hangi doktora gitmeli? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıklıyor.

​Ayak bileğinizin sağlığı için 6 adım
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keklikçi, ayak bileği sağlığınız için atmanız gereken 6 adımı açıkladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER