@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.01.2013

Meditasyon ile gençleşmek mümkün mü?

Primordiyal sesler meditasyonunu duydunuz mu? Bu meditasyonun erken yaşlanmanın önüne geçmeyi sağladığını söyleyen Meditasyon Eğitmeni Ebru Şinik, bu meditasyonun nasıl yapıldığını Pudra.com’a anlatıyor.

Estetiğe ihtiyacınız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bıçak altına yatmadan önce meditasyona ne dersiniz? Bunu biz değil, meditasyon konusunda dünyadaki en iyi eğitim merkezi olarak kabul edilen Chopra Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni Ebru Şinik söylüyor.

Meditasyon ile gençleşmek mümkün mü?

“Düzenli meditasyon sayesinde bedenimizin stresten ötürü verdiği olumsuz tepkileri telafi eden ve fizyolojik değerlerin normale döndüğü ‘dingin farkındalık’ durumunda oluruz. Dolayısıyla stresle baş edebilir ve erken yaşlanmanın önüne engel koyarak, büyüme ve seks hormonlarımızın düzenli olarak salgılanmasını sağlamış oluruz” diyen Şinik, Pudra.com’un “gençlik, yaşlanmayı yavaşlatma ve meditasyon” ile “primordiyal sesler meditasyonu” konusunda merak ettiklerini açıkladı.


Primordiyal sesler meditasyonu nedir?


Primordiyal sesler meditasyonu, Hindistan’ın 5 beş bin yıla dayanan Vedik geleneğindeki güçlü bir meditasyon tekniğinin adı. Bütünsel sağlığın (beden, zihin ve ruh sağlığı) dünyadaki en tanınmış ve en güçlü liderlerinden olan doktor, yazar ve filozof Deepak Chopra ve Nörolog David Simon tarafından, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan’daki bazı bilim insanları ile işbirliği halinde gözden geçirilerek, öğrenmesi kolay bir hale getirilmiş ve yeniden canlandırılmış bir meditasyondur.

Primordiyal sesler meditasyonu, içsel dinginlik ve derin bir rahatlık deneyimleyecebileceğimiz bir şifa uygulamasıdır. Her gün düzenli meditasyon yaparak, zihnimize ve bedenimize huzuru, sükuneti, sakinliği ve dinginliği kazandırabilir ve böylelikle kendimiz için daha çok sevgi, memnuniyet ve tatminle dolu bir hayat yaratabiliriz.


Primordiyal sesler meditasyonunun özelliği ve diğer meditasyonlardan farklı nedir?


“Primordiyal”, başlangıçtan beri var olan, özgün, yalın, yani hiç bozulmamış anlamına gelir. Primordiyal sesler dediğimiz zaman evrenin başlangıcından beri var olan ve hiç bozulmamış anlamı çıkar.

Primordiyal sesler meditasyonu, mantra ile yapılan bir meditasyon tekniğidir. Mantra kadim bir dil olan Sanskritçe bir kelimedir ve “zihnin vasıtası” manasındadır.

Primordiyal sesler meditasyonunun diğer mantra meditasyonlarından en önemli farkı; şahsa göre belirlenen primordiyal sesin seçim süreci, bu mantraların öğrencilere veriliş süreci ve bu tekniğin uygulanması için verilen zengin eğitim süreçleridir.

Seminer esnasında, her şahsa özel olarak uygulanan vedik matematiksel formüller yoluyla tespit edilen mantra, doğduğunuz yer ve zaman aralığında evrenin yaratıyor olduğu titreşimi içerir. Bu titreşimin sinir sisteminiz üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi bulunur.

Herhangi bir anlam içermeyen, sadece belli bir titreşim yaratan bu ses sessizce zihinden tekrarlandığında bilincin derin seviyelerine ulaşmanıza yardım eder. Yani zihnimizin ötesindeki durgun, sessiz ve dingin alana girene kadar bize araç olur.


Primordiyal sesler meditasyonu nasıl yapılır?


Primordiyal sesler meditasyonu uygulamasında en önemli önceliğimiz rahat ve konforlu olmamızdır. Yani illa bağdaş kurarak meditasyon yapma zorunluluğumuz kesinlikle yoktur. Bedenimiz kendini rahat hissetmeli ki, beş duyumuz rahatlıkla izole olsun ve zihnin ötesindeki mutlak huzur alanımıza yolculuğa çıkabilelim.

Tek şartımız omurganın 90 derecelik bir açı ile dik duracağı bir şekilde olmasıdır; yani sandalyede oturarak veya yatakta bacaklarımızı uzatıp dik oturur şekilde, gözlerimiz hafifçe kapalı olarak meditasyon yapabiliriz.


ebru sinik
Ebru Şinik

Genç kalma ya da gençleşme ile meditasyon arasında nasıl bir bağ vardır?


Özellikle modern dünya insanı gün boyunca onlarca stres yaşar. Servisi kaçırmak, çocukların ev ödevlerinin yetiştirilmesi, acil toplantılara hazırlık, iş çıkışı evde akşam ne pişireceğini düşünmek, iletişim eksiklikleri sebebi ile etrafımızdaki hemen herkesle yaşanabilecek muhtelif stresler vb.

“Erken yaşlanma”, yaşadığımız stresle orantılı oluşur. Strese girdiğimiz her seferde vücudumuz fizyolojik olarak bir sürü tepki verir.

Kalp atışları hızlanır, kalbe daha fazla kan pompalanır, terleme başlar, böbreküstü bezleri adrenalin ve kortizol salgılamaya başlar, pankreas daha fazla glükoz ve daha az insülin salgılar ve daha az büyüme hormonu (DHEA – Anti-aging hormonu) salgılanır.

Oysa biz düzenli meditasyon sayesinde bedenimizin verdiği bu tepkileri telafi eden ve fizyolojik değerlerin normale döndüğü “dingin farkındalık” durumunda oluruz. Dolayısıyla stresle baş edebilir ve erken yaşlanmanın önüne engel koyarak, büyüme ve seks hormonlarımızın düzenli olarak salgılanmasını sağlamış oluruz.

İşte, bedenimizde bu düzeni kurduk mu, strese bağlı erken yaşlanma tehlikesinden de özgürleşmiş oluyoruz. Şahsen bana etrafımdaki herkes cildimin canlı görüntüsü için ne yaptığımı soruyor. Ben de onlara tebessümle ekstra bir ürün ya da uygulama kullanmadığımı, sadece düzenli meditasyon yaptığımı büyük bir keyifle söylüyorum.


Meditasyon yüzdeki çizgileri yok edebilir mi?


Hayır, meditasyon yüzdeki çizgileri yok edemez; fakat yeni çizgilerin oluşmasını geciktirebilir ve meditasyon sayesinde kazanacağınız dingin farkındalıkla, yani uyanık ama huzur içindeki bir zihin sayesinde, her zamankinden çok daha ışıl ışıl ve taze bir enerji yayacağınız için, etrafınızdaki insanlar sizi gençleşmiş olarak algılar.


Primordiyal sesler meditasyonunu kimler yapabilir?


Primordiyal sesler meditasyonunu 12 yaşından büyük her birey kolaylıkla uygulayabilir.


Primordiyal sesler meditasyonunu kimlere önerirsiniz?


  • Hayatlarına huzur, dinginlik, sükunet getirmek isteyen,
  • Kaygı, endişe ve muhtelif korkularından arınmak isteyen,
  • Uykusuzluk çeken,
  • İlişkilerinde sık sık sorunlar yaşayan,
  • İç huzurunu bulamayan,
  • Yaratıcılık ve sezgileri körelmiş ve bunları kullanamayan,
  • Odaklanma sorunu yaşayan,
  • Yüksek tansiyonu olan,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen,
  • Kronik yorgunluktan mustarip olan,
  • Herkese ve her şeye karşı otomatik olarak yargılama eğilimi ile yaklaşan,
  • Stres sebebiyle erken yaşlanmayı durdurmak isteyen,
  • Yüksek benliğiyle, ruhuyla, ÖZ’üyle diyalog başlatmak isteyen herkese samimiyetle öneririm.


Meditasyonun gençleşme etkisini görebilmek için hangi yaşlarda yapmak daha etkili olur?


Genç kalma etkisi tüm yaşlarda gözlemlenir.


Primordiyal sesler meditasyonu nasıl öğrenilebilir?


Ardı sıra iki yarımşar günden oluşan Primordiyal Sesler Meditasyonu Semineri, Yükselen Çağ tarafından organizasyonu yapılan, en fazla 12 katılımcı ile oluşan bir sınıfta, 2 derste kolaylıkla öğrenilir.

Bundan sonraki seminerlerimiz 26-27 Ocak ve 16-17 Şubat tarihlerinde Hilton Garden Inn Golden Horn Oteli'nde gerçekleşecek. Seminer ücreti Chopra Center Üniversitesi’nce belirlenir ve dünyanın her yerinde aynı miktardadır: 690 TL + KDV’dir.

Özetle birinci derste, Chopra Center Üniversitesi sertifikalı meditasyon öğretmeni meditasyonun temel ilkelerini öğretir. Bu, meditasyonun tarihi ve mantra’nızın önemi konularını içeren bir derstir. Bu derste ayrıca primordiyal sesinizi (şahsi mantra) alır ve bunu nasıl kullanacağınızı öğrenirsiniz. Ve ilk kez size özel titreşime sahip bu mantra’nızı kullanarak meditasyon yaparsınız.

İkinci derste, meditasyonun uygulamaya yönelik yönlerini öğrenir, deneyimlerinizi paylaşır, varsa sorularınıza cevap alırsınız. Düzenli bir şekilde yapılan primordiyal sesler meditasyonu ile deneyimleyebileceğiniz “yüksek bilinç seviyeleri” hakkında bilgilendirilirsiniz. Eğitmeniniz Deepak Chopra, bu konudaki görüşlerini sizinle paylaşır ve sınıfta topluca grup meditasyonu yapılır.

Ardı sıra iki yarımşar günden oluşan primordiyal sesler meditasyonu seminer programı özetle şu bölümleri içerir:

  • Kapsamlı bir eğitim programı içerisinde: Uygulamanın nasıl çalıştığı, faydaları, tarihsel bilgi ve mantra seçim süreci açıklamaları
  • Primordiyal sesinizin (şahsi mantra) birebir verilme süreci ve uygulama eğitimi
  • Uygulamanın pekiştirilmesi: Nasıl oturulmalı; nerede, ne zaman ve ne kadar meditasyon yapmalı ?
  • Meditasyonun günlük hayatınızın bir parçası haline kolaylıkla getirilebilmesi için öneriler
  • Uygulamalı Pranamaya seansı ( Nefes egzersizi)
  • Düzenli meditasyon uygulaması esnasında yaşanabilecek “yüksek bilinç seviyelerinin keşfi”
  • Grup meditasyonu uygulaması
  • Chopra Center Primordiyal Sesler Meditasyonu Semineri Katılım Sertifikası
  • Kurs malzemeleri


Chopra Center Primordiyal Sesler Meditasyonu Semineri hakkında detaylı bilgi için: Yukselencag.com
Katılım şartları için ebrusinik@choprateachers.com ya da bilgi@yukselencag.com adreslerine mail atabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER