Pudra.com 15.05.2012

Nüfusumuzun yüzde 20'sinde laktoz intoleransı görülüyor

Süt şekerinin (laktoz) vücutta emilememesi sonucunda oluşan "laktoz intoleransı", son yılların korkulan hastalığı oldu. Süt şekerinin sindirimini sağlayan laktaz enziminin eksikliği halinde görülen hastalığa, Türkiye’de her 5 kişiden birinde rastlanıyor.

Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen "laktoz intoleransı", laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtileri karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görülüyor.

Nüfusumuzun yüzde 20'sinde laktoz intoleransı görülüyor

Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi karıştırılıyor
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç Dr. Vildan Ertekin, laktaz enzimi üretiminin 2 yaşından itibaren giderek azaldığını, fakat bunun çocukların büyüme ve gelişminde olumsuz herhangi bir etkiye neden olmadığını belirtti.

Sıklıkla inek sütü alerjisi ile karıştırılan hastalığın özellikle Türkiye’de çok yaygın olarak görüldüğüne değinen Ertekin, her 5 kişiden birinde laktaz enziminin yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. Laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirmek konusunda ısrarcı olunmamasının altını çizen Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketimi halinde laktozsuz sütlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca bebeklerde görülen sekonder laktoz intoleransı adlı farklı bir sağlık durumunu da değerlendiren Ertekin, “Ağırlıklı 2 yaşından önce sekonder laktoz intoleransı görülen bebekler için laktozsuz formul mamalar bulunuyor. İshal ile seyreden bu durumda mutlaka doktora danışılmalıdır” şeklinde konuştu.

Laktoz intoleransını teşhis etmek mümkün
Laktoz intoleransını teşhis etmek için bir çok farklı yöntem olduğunu söyleyen Ertekin, birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı. Belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ertekin, “Laktoz intoleransı teşhisi koyulan hastalar kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi ‘sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum’ ifadesini kullanır” dedi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER