14.11.2018

Pelvik konjesyon sendromu (PKS) nedir?

Kasıkta şiddetli ağrılar ile kendini gösteren ancak fiziki muayenede kendini çok net belli etmeyen pelvik konjesyon sendromu nedir, nasıl tedavi edilir?

İZLE: KADINLARDA KASIK AĞRISI NEDENLERİ👇 
Kadınlarda jinekolojik fizik muayene bulgularında belirgin olarak ortaya çıkmayan ancak birtakım belirtilerle kendini hissettiren Pelvik Konjesyon Sendromu (PKS), çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Hastalarda alt karın bölgesine bastırmakla ağrı oluşabiliyor veya dolgunluk hissedilebiliyor. Hastaların bir kısmında kasık, genital bölge, uyluk iç kısım ve kalça gibi normalde olağan olarak görülmeyen bölgelerde varisleşmiş damarlar dikkat çekiyor.

Pelvik konjesyon sendromu (PKS) nedir?

Pelvik konjesyon sendromu tedavi edilmediği takdirde kadınlarda giderek artan şiddetli ağrılarla yaşam konforunu önemli ölçüde düşürüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.

 
Doç. Dr. Cem Arıtürk
Doç. Dr. Cem Arıtürk
Pelvik konjesyon sendromu (PKS) tedavisinde kullanılabilecek ilaçlar mevcut. Hormon dengesini kuracak birtakım ilaçlar hastalığın ilerleme hızını azaltabilir ve bazen ilerlemeyi durdurabilirler. Bununla birlikte pelvik ağrının geçirilmesi için çeşitli ağrı kesiciler de kullanabilmekteyiz. Cerrahi tedavi ise özellikle eski dönemlerde kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi idi. Ancak açık ameliyat ile sorunlu genişlemiş pelvik damarların bağlanması, komplikasyon olasılığı yüksek ve ciddi bir ameliyat olduğu için günümüzde neredeyse hiç kullanılmamaktadır”

Günümüzdeki teknolojik ilerleme ve olanaklarla birlikte, pelvik konjesyon sendromu tedavi yöntemlerinde büyük bir aşama kaydedildiğini belirten Dr. Cem Arıtürk sözlerine şöyle devam etti: “Girişimsel teknikler ile sorunlu pelvik toplardamarların kapatılması en sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Kasık veya boyun toplardamarı aracılığı ile ameliyatsız yapılan bu girişimlerde pelvik bölgede yer alan genişlemiş, yapısal olarak bozulmuş toplardamarlar saptanır. Sorunlu olan bu damarlara önce büzüştürücü bir ilaç verilir ve sonrasında içine özel tıkaçlar yerleştirilir. Bu işlemin teknik başarısı %99, tekrarlama oranı ise %5’in altındadır. İşlemler yılın her mevsiminde yapılabilir. İşlem zamanlamasının adet dönemi ile ilgisi bulunmamaktadır. İşlem sonrası doğurganlık ve adet düzeninde herhangi bir değişiklik meydana gelmez.”

PKS hakkında kısa kısa
  • Pelvik konjesyon sendromu, tıpkı bacaklardaki varis hastalığı veya erkeklerde testis çevresinde görülen varikosele benzer.
  • Pelvik konjesyon sendromunda rahim, yumurtalıklar ve tüplerin etrafındaki toplardamarlarda anormal bir basınç artışı ve genişleme olur
  • Bu durum kronik ağrılara sebebiyet verir.
  • PKS, sdece kadınlarda değil, erkeklerde de görülebilir.

İlgili haberlerimiz:

En sık rastlanan 5 kadın hastalığı
Kadınlarda en sık rastlanan hastalıklar olan vajinal akıntı, adet düzensizliği, cinsel fonksiyon bozuklukları, pelvik ağrılar ve kısırlığın nedenleri ile tedavi şekillerini Doç. Dr. Hüsnü Görgen anlatıyor.

​Karın şişkinliği nasıl geçer?
Karın şişkinliği zaman zaman hepimizin sorunu olabiliyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber karın şişkinliğinin nedenleri ve önleme yollarını anlatıyor.

​Doğurganlığı neler etkiliyor?
Amerika'da yapılan son araştırmalar kısırlık tedavisi görmeden önce çiftlerin bilmesi gereken 10 bilgiyi ortaya koydu. The New York Times gazetesinde verilen araştırma sonuçlarını Op. Dr. Halit Fırat Erden yorumladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER