Pudra.com 20.11.2012

Sigara içen kadınlar erkeklerden daha fazla risk altında

20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Sigara içen kadınların akciğer kanserine yakalanma riski, sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla.

Dünyada her 6,5 saniyede bir kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Universal Alman Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yaman da “Sigara günümüzde kitlesel ölüm nedenidir. 20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Keza 9 Şubat ve 31 Mayıs’ta da benzer içeriklerde dünya çapında sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor. Ancak her yıl 5 milyon kişinin ölüm sebebi olan sigaraya karşı özel günlerde değil her gün konuşmalıyız” diyor ve sigara içme oranları ile kansere yakalanma riski arasındaki bağlantı konusunda çarpıcı açıklamalar yapıyor:

Sigara içen kadınlar erkeklerden daha fazla risk altında

"Sigara dumanında bulunan nikotin en güçlü psikolojik uyarıcılardan biridir. Sigara dumanının içinize çekilmesinden 10 saniye sonra nikotin beyne ulaşır; zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı hissi oluşturur. Kişiyi bağımlı kılan madde işte bu nikotindir. Vücutta nikotin miktarı arttıkça etkisi azalır ve zevk almak için daha çok nikotin alma isteği uyandırır.

Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstünde
Dünyada 1,3 milyar insan sigara içiyor. Dünya genelinde erkeklerin %47,5’i, kadınların %10,3’ü sigara içiyor. Ülkemize bakıldığında ise bu oran erkeklerde %43,5, kadınlarda %16’dır. Görüldüğü gibi Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı dünya ortalamasının üstündedir.

Sigaranın en önemli zararı solunum ve dolaşım sistemlerinde ortaya çıkar. Solunum sistemi hastalıkları olan KOAH, akciğer kanseri ve astım, çağımızda giderek artan en önemli sağlık sorunu haline geldi.

2020'de 10 milyon kişi sigara nedeniyle hayatını kaybedecek
Ülkemizde ortalama yaşam süresi erkeklerde 75, kadınlarda ise 77'dir. Son 20 yılda insan ömrü 10 yıl uzadı. Sigara tüketiminin azaltılamaması halinde 2020 yılında, ülkemize 550 bin kişi, dünyada 5 milyon kişi sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölecek. Bu rakam çok korkunç bir gerçeği ifade ediyor. Sigara bir kitlesel ölüm nedenidir.

Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranları
Günümüzde kadın ölümlerinin artmasının nedeni olarak akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin erken tanısında kurtulma oranı %80'dir. Ama ne yazık ki gecikince bu oran %15’lere düşüyor. Son yıllarda sigara içen kişilerde yapılan düşük radyasyonlu bilgisayarlı tomografi incelemeleri erken tanıyı mümkün kılıyor.

Sigara içen kadınlar, sigara içen erkeklere göre 2 kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riskine sahiptir. Yine mutfaktaki risk olan radon gazı, özellikle sigara içen kadınlarda akciğer kanseri oranını artırıyor. Bu nedenle kadınların akciğer kanseri konusunda uyarılması ve toplumsal duyarlılığın artırılması gerekir.

Akciğer kanseri ile mücadele
Ülkemizde son yıllarda uygulanan politikalar sayesinde sigara tüketimi %7 oranında azaldı. Sigara içen kişi kendi iradesi ile bundan vazgeçebilirse de bu oranın %10 olduğu biliniyor. Sigara bırakmak isteyen tüm bağımlılar profesyonel destek almalıdırlar. Günde 15 ya da daha fazla sigara içenler ve günün ilk yarım saati içinde sigara içme ihtiyacı hissedenlere etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerini öneriyoruz."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER