› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.06.2018

Ev aramaya yeni başlayacaklar için öneriler

Yeni bir ev ararken kriterlerimiz neler olmalı? İyi ev bulmak kolay olmasa da belli başlı kriterlere dikkat ederseniz daha iyisini bulmak imkansız değil. 

Bahar ve yaz aylarının gelişi ile aynı zamanda yeni ev arayışları da başlıyor. Hem yenilenmek, tazelenmek için hem de okul sezonunun kapanması, kiralık ev ve satılık ev piyasasını canlandırıyor. Buna bir de düğün sezonu eklenince, hem kiracıların hem de emlakçıları bir telaş sarıyor.

İyi bir kiralık ya da satılık ev bulma yolları

Yeni bir ev ararken kriterlerimiz neler olmalı? İyi ev bulmak öyle kolay mı? Biliyoruz, değil. Ama belli başlı kriterlere bağlı kalarak arama yaparsanız, daha iyisini bulmak o kadar da zor değil. 

İyi ev kriterleri

Sustainable Brands İstanbul’un, tüketicilerin yaşamlarını iyileştirmeye odaklanan P&G markası Fairy’nin desteğiyle gerçekleştirdiği “İyi Evler” çalıştayında; tüketiciler ve farklı sektörlerden temsilciler “İyi Ev” tanımı konusundaki düşüncelerini paylaştı. Çalıştayda Sustainable Brands İstanbul’un “İyi Yaşam” inisiyatifi kapsamında markaların İyi Yaşam’ın değişen vizyonunu karşılamak üzere ürün, hizmet ve servislerini nasıl “yeniden tanımlayacakları” tartışıldı. İşte, çalıştaya göre "iyi ev" kriterleri...

1. Ulaşım ve erişilebilirlik
Ulaşım imkanları günümüzde oldukça önemli bir "iyi ev" kriteri olarak öne çıkıyor. Erişilebilirlik, işyerlerine ve sosyal alanlara yakın olmanın yanı sıra hastane, okul gibi temel hizmet noktaları ve ev ihtiyaçlarının karşılanabileceği noktalara yakın olmayı da kapsıyor.

2. Tasarım
“İyi Ev” tasarımı içinde; aydınlatma, yalıtım, altyapı, temizlik ve bakım gibi pek çok parametreyi barındırıyor. Ayrıca hem tüketiciler hem de sektör paydaşları sağlıklı malzeme kullanımına çok önem veriyor. Evin her odasının günışığından faydalanabiliyor olması, yalnızca gündüz değil gece de ölçülü bir ışıkla aydınlanması, olumsuz çevre etkilerini en aza indirmek için ses ve ısı yalıtımına uygun bir şekilde tasarlanmış olması, başta bireysel kullanım alanı olarak önce evin ardından da yakın çevrenin iyi bir altyapıya sahip olması, evin her daim bakımlı ve sağlıklı olmasına yardımcı olacak bir tasarıma sahip olması, bir evi özellikle kullanıcı için "iyi ev" tanımına yaklaştırıyor.

3. Kişiselleştirme
Evin iç mekan kullanımının esnekliğe açık olması tüketicilerin önem verdiği bir diğer konu. Ev sakinleri kişisel müdahalelerle evlerini yaşayan bir yer haline getirmeye eğilimli olduklarından markalar da çoğunlukla kişiselleştirme konusunu dikkate alarak ürün stratejisi geliştiriyorlar.

4. Güvenlik sistemleri veya güvenli bölgeler
Tüketicilerin ev tercihindeki en temel kriterlerden bir tanesinin de güvenlik sistemleri gelişmiş olan evler veya herhangi bir güvenlik eklentisi olmadan da yaşanabilecek mahalleler.

5. Verimlilik
Tüketiciler, maliyet, enerji ve aydınlatma gibi konuları da içine alan verimlilik konusunda "iyi ev" tanımı yaparken; kira, aidat ve faturalar gibi çeşitli giderlerin karşılanabilir olmasını da önemsiyorlar.

Ev satın alırken nelere dikkat etmeli?

Az önce saydığımız kriterler, kiralık ya da oturma amacı ile satın alınacak evler için geçerliydi. Ancak evi, yatırım amaçlı direkt satın alacaksanız, belli başlı bazı önemli kriterlere mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.

Ev alırken dikkat etmeniz gerekenler

1. Evin tapudaki durumunu kontrol edin. Evin tapusunu, kat mülkiyeti ya da kat ittifakı gibi konularını, evin yasal durumunu iyice inceleyin.

2. Arsanın durumunu kontrol edin. Evin arsasının su havzası gibi sorunlu bölgelerde olması ya da toprak kayması veya deprem bölgesinde olması gibi özellikleri birkaç yıl sonra başınızı ağrıtabilir.

3. Peysaj farkına dikkat edin. Evde yaşayacaksanız bir ev için peyzaj farkı ödemek önemli olabilir. Ancak peyzaj farkı kiralamada o kadar etkili olmaz. Ancak belli bir zaman sonra satacaksanız, önemli olabilir. Bunu iyi hesaplayın. 

4. Çok büyük bir ev yerine, 2 adet küçük ev daha fazla gelir getirir. Yatırım amaçlı evlerde, evin 3+1 veya daha büyük olması alışta fiyatı yükseltir ancak kirada o kadar etkili olmaz. Bu nedenle daha büyük bir ev almak için kendinizi zorlamayın. Bunun yerine, örneğin 2 adet 2+1 alabilirsiniz. Üstelik iki adet 2+1'in kirası, bir adet 4+1'den daha fazla gelir getirir. 

5. Aidat miktarına dikkat edin. Oturmayacağınız ancak yüksek aidatlı bir siteden ev almak, hem kiracı bulmakta zorlanmanıza yol açabilir hem de kiracı sorunu yaşadığınızda, bütçenize bir de her halükarda ödemeniz gereken bu aidat eklenir.

6. Yüksek fiyatlı olarak satışta olan bir ev, her zaman yüksek kira gelirine sahip olmayabilir. Yatırım, kira geliri amaçlı bir ev alıyorsanız, evin kira değerini hesaplayın. İyi bir yatırımda bir evin kendini en geç 20 yılda kira geliri ile amorti etmesi beklenir. Amorti edemiyorsa, zarardasınızdır. Ticaretin en önemli noktalarından birini unutmayın: Ticarette satış sırasında değil, alma aşamasında kâr edilir. 

7. Evin değer artışı için projenin tamamen dolmasını bekleyin. Yatırım amaçlı alacağınız ev, yeni bir bitmiş bir proje ise evin değer artışı için projenin yüzde 100 dolmuş olmasını bekleyin. 

8. Evin bölgesine dikkat edin. Evin yakınınında henüz metro olmasa da yakın zamanda o bölgeye gelecek metro, açılacak okul veya hastane gibi yerler evin değerini ve kira getirisini artırır.

9. Proje halinde veya topraktan ev alırken çok dikkat edin. Proje sahiplerinin daha önceki çalışmaları size referans olacaktır. Anlaşmalarınıza çok dikkat edin. Çünkü proje halinde satın alınan evler kimi zaman projeden çok farklı çıkabilir yahut evin tamamlanması çok uzun sürebilir.

İlgili haberlerimiz:

İlk defa ev kiralayacaklar için 7 önemli öneri
Bahar ve yaz aylarının gelişi ile hem düğün sezonu açılıyor hem de ev arayışları başlıyor. Peki ilk defa ev kiralayacak genç çiftler nelere dikkat etmeli?

​Ev taşırken nelere dikkat etmeli?
Aradığınız evi buldunuz. Şimdi sıra taşınmada. Taşınırken dikkat etmeniz gerekenler listemizi okuyun.
​Salon dekorasyonu için 10 öneri
Yaşadığımız yerin kimliğini en çok salonlar yansıtır. Ne tarz bir salon istediğinize karar vermek için Pudra.com'un 10 harika önerisini okuyun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER