Pudra.com 20.06.2012

Kaş'taki yunusların sağlık durumları tehlikede

Kaş Yunus Park'taki yunusların sağlık durumundan endişe duyan duyarlı vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan duruma el koymasını talep etti.

Ruhsatsız bir şekilde ziyaretçi kabul ettiği için 28 Mayıs 2012 tarihinde Kaş Belediyesi tarafından kapısı mühürlenen “Kaş Yunus Park”taki yunusların sağlık durumundan endişe duyuluyor.

Kaş'taki yunusların sağlık durumları tehlikede

Yunusların durumlarının kötüye gittiğini gören duyarlı vatandaşlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na 100'ü aşkın ıslak imzalı yazılı dilekçe göndererek deniz memelisi uzmanlarından ve yetkili veterinerlerden oluşturulacak bir ekibin en yakın zamanda sağlık kontrolü için görevlendirilmesini talep etti.

“Yunuslar tüm gün güneş altında”

Antalya’nın Kaş ilçesi’nde uzun süredir açılış hazırlıkları sürdürülen, ancak bu süre içinde Türkiye'nin dört bir yanında büyük tepkiyle karşılaşan “Kaş Yunus Park”, ruhsat almadan ziyaretçi kabul etmeye başlayınca, Kaş'ta yaşayan İngilizlerden ve yerel halktan gelen yazılı suç duyuruları doğrultusunda Kaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce 28 Mayıs'ta mühürlenmişti.

Yaklaşık iki haftadır personel dışında kimsenin girmesine izin verilmeyen yunus parkındaki yunusların durumu ise meçhul. Bugüne kadar yunusların sağlık durumlarıyla ilgili hiçbir bilgi alamayan duyarlı vatandaşlar, yunusların bakımının ihmal edildiğinden ve sağlık durumlarının kötüye gittiğinden endişe duyuyor.

Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Derya Özkan, ölü balıkla beslenmeye ve insanlardan komut almaya alışmış yunusların başlarını sürekli su yüzeyinde tuttuğu, gelen bilgilere göre gün geçtikte zayıf düştükleri ve bu sıcaklarda korunacak gölgelik alanlarının bile olmadığı gerekçesiyle yunusların tesis sahiplerince ihmal edildiğini ve bakımlarının yapılmadığını belirtiyor.

Özkan, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 24. maddesinde 'kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur' ibaresi yer alır. Biz de, Kaş, İstanbul, Fethiye ve diğer illerdeki duyarlı vatandaşlarla birlikte yunusların sağlık kontrollerinin acilen yapılarak çok geç olmadan yunuslara el konulmasını ve koruma altına alınmasını talep ediyoruz” diyor.

Eylemler, eğitim seminerleri ve ücretsiz yunus gözlem turları
Kaş Sualtı Derneği, Kaş Turizm Derneği ve Kaş Çevre Platformu gibi yerel sivil toplum kuruluşları, Yunuslara Özgürlük Platformu, WWF ve ProWal gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte daha önce Kaş'ta iki ayrı kamuoyu bilgilendirme toplantısı düzenlemiş, nisan ayında da kapsamlı eylemler yapmıştı. Aynı dernekler haziran ayında Kaş'taki okullarda gençlere ve çocuklara yunuslar hakkında çeşitli seminerler vermiş, esaret altındaki yunuslarla ilgili gerçekleri okullarda dile getirmişti. Bu seminerlerin devamı olarak bazı dalış okulları, önümüzdeki haftalarda yunusları ve canlıları doğal yaşam ortamında gözlemlemek ve doğa koruma bilgisini aşılayabilmek amacıyla çocukları, dalış tekneleriyle ücretsiz yunus gözlem turlarına çıkaracak.

Yerel direnişe oteller de katıldı
STK'ların ve dalış okullarının yanı sıra Kaş'taki bazı oteller ve tur operatörleri de yunus parkının açılmasını istemiyor ve yunusların esaret altında tutulmalarına karşı duruşlarını açıkça dile getirmekten çekinmiyor. Kaş'ta faaliyetlerini sürdüren İngiltere'nin önde gelen tur operatörlerinden Exlusive Escapes direktörü Andrew Lee, uzun süredir yunusların sağlığından endişe duyduğunu dile getiriyor ve parkın yeniden açılması durumunda yunus gösteri merkezine ziyaretçileri kesinlikle yönlendirmeyeceğini belirtiyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER