Milliyet Cadde 01.03.2011

Tıbbi bitkileri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

"Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi" evde kullanacağımız bitkileri satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler eğitimi görmüş ve çocukluğundan beri işin mutfağında yer almış Nazım Tanrıkulu, bitki gerçeğini pratik formüllerle açıklıyor. ‘Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi’ bitkileri yetiştirmeden toplamaya, kurutmadan saklamaya, hangi bitkinin hangi kısımlarının kullanılacağına kadar yararlı ipuçları içeriyor.

Tıbbi bitkileri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Farklı çay yapımlarından şurup kaynatmaya, gargaradan banyoya, aromaterapiden doğal boyamaya kadar tıbbi bitkilerle ev ortamında yapabileceklerinizi anlatıyor. Hayykitap’tan çıkan kitap tıbbi bitkilerle ilgili zihinlerde yer etmiş yanlışları düzeltmeyi amaçlıyor.
Tanrıkulu, bu tür bitkileri satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor:

“Bitkilerin doğru teşhis edilmiş tür olduğundan emin olmamız gerekir. Çünkü etken maddeler, tür farklarına göre de değişebiliyor. Örneğin tıbbi papatya olarak, latince adı ‘matricaria recutita’ olan papatya türünün satılması gerekirken, bu türle hiç yakınlığı olmayan diğer papatya türleri satıldığını görüyoruz.

Diğer papatya türleri ya beklenen etkiyi göstermemekte ya da istenmeyen etkilere sebep olabilmektedir. Ayrıca papatyagillerden bazı krizantem türleri de zehirlidir. Melisa adıyla satılan tür ise ‘aloysia triphylla’, türkçe ‘limonotu’ olarak bilinir. Asıl melisa ise latince adı da melissa olan ‘melissa officinalis’ (oğulotu) türüdür. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Buradan hareketle doğru bitki türünü sattığından emin olduğumuz satıcılardan, şu noktaları dikkate alarak tıbbi bitki temin edebiliriz.

Tıbbi bitkileri alırken nelere dikkat edilir?
  • Soluk renkli, mat görünümlü bitkileri almamalıyız.
  • Drog genel olarak tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanılan ham kısımlarını ifade eder. Bazı kaynaklar işlenmiş halini de bitkisel drog olarak isimlendirmektedir. Açıkta satılan drogları satın almamalıyız. Açıkta saklama etken maddelerin kaybolmasına sebep olmaktadır.
  • Bitkilerin Latince adlarını ve diğer Türkçe isimlerini bilmemizde fayda var. Latince adları dünya üzerinde ortak adlardır. Ve bir tek Latince adla anılırlar. Latince dışındaki dillerde ise yörelere göre bile bitki isimleri değişebilmektedir. Türkçe isim olarak literatürde geçen ismin yanında o bitkiye verilen diğer yöresel isimleri de bilmemizde fayda var. Örneğin adaçayı (salvia sp.) Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde dağ çayı dediğimiz (sideritis sp.) türe verilen isimdir. Bazı kaynaklarda civanperçemine (achillea sp.) ayvadana adı verilir. Ancak ayvadana bir pelin (artemisia vulgaris) türünün de adıdır.
  • Bir yıldan fazla süredir bekletilen bitkileri kullanılmamalıyız.
  • Şeffaf ve polietilen ambalajlar bitkisel droglar için uygun değildir. Bunun yerine droglar çekmeceli ahşap dolaplarda muhafaza edilmeli, kâğıt vb.doğal ambalajlarda satışa sunulmalı.
  • Alınan ürün evde vakumlu cam kavanozlarda ve ışık almayan serin bir yerde saklanmalı.

Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi
Nazım Tanrıkulu
Hayykitap


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER