› 
 › 
Pudra.com 06.03.2012

"Çocuk Gelinler Olmasın" imzaları 8 Mart'ta mecliste

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, başlattığı "Çocuk Gelinler Olmasın" kampanyası kapsamında topladığı imzaları 8 Mart'ta meclise sunuyor.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği "Çocuk Gelinler Olmasın" diyerek başlattığı imza kampanyasında sona yaklaştı. Uçan Süpürgeli kadınlar topladıkları imzaları 8 Mart 2012 günü meclise sunacaklar.


Bugüne dek 36 bin imza topladıklarını dile getiren Uçan Süpürge Derneği Başkanı Halime Güner, hedeflerinin 50 bin imza olduğunu söyleyerek herkesi http://imza.la/cocuk-gelinler adresine imza vermeye çağırıyor.

Erken evlilik oranı yüzde 28
Kadın örgütlerinin de desteğiyle 8 Mart'ta ODTÜ Kadın Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit, Türkiye'de 18 yaş altında evlenen kadınların oranının yüzde 28 olduğunu, en çok da Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görüldüğünü belirtiyor.

Yıldız erken yaşta evlikliklerin tespitinin ve raporlaştırılmasının önemine değinirken, inceleme, araştırma ve veri toplamanın, yasal düzenlemelerin yapılmasının ve cezaların caydırıcılığının artırılmasının, kamu görevlilerinin bu konuda eğitilerek duyarlılığının artırılmasının, toplumsal cinsiyetin eğitim müfredatına girmesinin, son olarak da medyanın bu konuda farkındalığının artırılmasının gerekliliğini dile getiriyor.

Erken evlilik eğitimi kesintiye uğratıyor
Erken yaşta evliliklere dair çözümün çok aktörlü olduğunu ifade eden Ecevit, bütün aktörlerin bir araya gelerek çalışmasının önemli olduğunu söylüyor.

Ecevit, erken yaşta evliliklerin ataerkil cinsiyet rollerini pekiştirdiğine dikkat çekerken, kız çocuklarının eğitim yaşamını kesintiye uğrattığını, çalışma yaşamından uzaklaştırdığını ve erken gebelikleri, hastalıkları artırdığını ifade ediyor.

Uçan Süpürge aktivistlerinden Selen Doğan da Uçan Süpürge olarak 2003 yılından bu yana 54 ili dolaştıklarını, buralarda belgesel gösterimleri, farkındalık çalışmaları yürüttüklerini, anketler, mülakatlar yaptıklarını söyleyerek sonuçlara dair şunları paylaşıyor:

"Kadınlar haklarını bilmiyor. Zorla evlendirme riski altında olanlar nereye başvuracaklarını bilmiyor. Genç kadınlar küçük yaşta evden kaçmanın yaygın olduğunu söylüyorlar."

Yasalar Karışık
Yasalarda erken evliliklere dair düzenlemelerde karışıklıklar olduğunu söyleyen Doğan, Türk Medeni Kanunu'nda evlenme yaşının 17 olduğunu ancak TCK'ya göre 18 yaş altındakiler çocuk sayıldığından ve evlenemediklerinden bunun karışıklığa neden olduğunu belirtiyor.

"Oyun oynamak istiyorum, evlilik değil"
İmzalar arasında 11 yaşında evlenmiş 80 yaşında bir ninenin de, "oyun oynamak istiyorum, evlenmek istemiyorum" diyen bir kız çocuğunun da olduğunu dile getiren Uçan Süpürge Derneği Başkanı Halime Güner, nisan ayında da Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Diyanet İşleri, İçişleri Bakanlığı gibi birçok bakanlıkla zirve toplantısı gerçekleştireceklerini ve erken yaşta evlilikleri sürekli gündemde tutma çalışmaları yürüteceklerini açıklıyor.
tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER