› 
 › 
11.02.2023

Depremde hayat kurtaracak öneriler

Depreme yatağımızda, evde, otoparkta veya yolda yakalanırsak ne yapabiliriz? Deprem sırasında hayat üçgeni nasıl oluşturulur?

Merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi birden etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler ülkemizi derinden sarstı. Uzmanlar, bu depremlerin bir başka bölgeyi, Bingöl – Karlıova arası için yeni bir depremin habercisi olabileceğini söylüyor. İstanbul için de, Adapazarı - Gölcük depreminden sonra 30 yıl içinde deprem beklendiği belirtiliyordu. Bunun 23 senesi geçti. Bu anlamda İstanbul depremi ne yazık ki hiç uzak değil. Peki depremden korunmak için deprem sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor?

Depremde hayat kurtaracak öneriler
 
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir ki önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Ancak bizim yine de endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında" dedi.
 
DHA'ya konuşan Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl ki depremden 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan da endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum" dedi.
 
Bir deprem bölgesi olan ülkemiz için uzmanlar sürekli deprem konusunda bilgilendirmeler yapıyor, uyarılarda bulunuyor. Dünyaca ünlü arama kurtarma şefi Doug Copp, bunlardan biri. Yüksek Mimar Serkan Ennaç da, Copp'un bilgilerinden yola çıkarak depreme evde yakalandığımızda yapmamız gerekenleri görsellerle anlattı.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

​Dünyaca ünlü arama kurtarma şefinden depremde hayatta kalma rehberi
Amerikan Uluslararası Kurtarma ekibinin dünyaca ünlü Kurtarma Şefi ve Afet Olayları Müdürü Doug Copp'dan 10 maddede deprem sırasında hayatta kalma rehberi!
 
Depreme uyurken yakalanırsak ne yapabiliriz?
 
Depreme yatakta yakalanırsak ne yapabiliriz?
 
Dünyaca ünlü arama kurtarma şefi Doug Copp, "yatağınıza sırtınızı verecek şekilde yanında, cenin pozisyonunda kıvrılın." diyor.
 
Deprem sırasında hayat üçgeni nasıl oluşturulur?

En yakınınızdaki sağlam bir eşyanın yanında cenin şeklinde eliniz başınızın üstünde çömelirseniz, üzerinize devrilebilecek cisimler çatı görevi görecektir.
 
Deprem sırasında masa yanında hayat üçgeni nasıl oluşturulur?

Masanın tam altına değil, ancak ayaklarının olduğu yere çökerek hayat üçgeni oluşturun.
 
DEPREM SIRASINDA MASA ALTINA NEDEN GİRMEMELİSİNİZ?
 
Deprem sırasında masa altına girmeyin!

Dayanımı az olan ve ağır eşyalar konulduğunda bile sehim yapabilen masalar, üzerine düşen ağır cisimlerle kırılır ve ezilmelere yol açar.

DEPREME YAKALANDIĞINIZ YERE GÖRE ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER
 
  • Üçgen oluşturmak için binanın dış duvarlarına en yakın bölgeyi seçmeye çalışın.
  • Bunu yaparken pencere ve camların patlama riski olduğunu unutmayın, yüzünüzü koruyun.
  • Deprem sırasında araç kullanıyorsanız yolu kapatmadan sağa yanaşıp park edin. Ancak yolun hemen yanında bir bina varsa, bu bina ile mesafenizi koruyun.
  • Depreme kapalı otoparkta yakalanırsanız, hemen araç dışına çıkın, aracın yanında cenin pozisyonunda kıvrılıp hayat üçgeni oluşturun. Kesinlikle arabanın içinde kalmayın.
  • Metro ya da diğer toplu taşıma araçlarında depreme yakalanırsanız, sabitlenmiş tutamaçlara iyi bir şekilde tutunun. İyi tutunmazsanız, sarsıntının etkisi ile savrulabilir; hem kendinize hem başkalarına zarar verebilirsiniz.

​BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
Türkiye'nin gündemi şu anda "Fay hattı sorgulama 2023: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun cevabında...

DEPREMDE EV VE BİNA GÜVENLİĞİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER
 
  • Binalar çökerken basitçe çömelen ve korunan kişiler istisnasız her seferinde ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler.
  • Kediler, köpekler ve bebeklerin hepsi doğal bir şekilde dizlerinin ana rahmindeki gibi karınlarına doğru çekerek kıvrılırlar. Deprem anında siz de bu şekilde kıvrılmalısınız. Bu doğal bir güvenlik ve hayatta kalma içgüdüsüdür. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepe, genişçe büyük bir eşyanın yanında durun.
  • Ahşap evler deprem anındaki en güvenli yapılardan biridir. Çünkü ahşap esnektir ve depremin şiddetiyle hareket eder. Eğer ahşap bina çökerse geniş yaşam boşlukları oluşur. Ayrıca ahşap binalar daha az yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla yoğunlukta yıkılış ağırlığına sahiptir. Tuğla binalar ayrı tuğla parçalarına ayrılacaktır ama beton bloklardan daha az ezilmiş vücutlar yaratırlar.
  • Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitçe yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşacaktır. Oteller müşterilerine deprem anında yataklarının yanında yere uzanmalarını salık veren bir uyarı notunu asarlarsa, depremlerde çok daha büyük hayatta kalma oranları sağlayabilirler.
  • Televizyon izlerken deprem olursa ve kolayca kapıdan veya pencereden dışarı kaçmak mümkün değilse, kanepe veya büyük bir koltuğun, sağlam bir sandalyenin yanında cenin pozisyonunda yere uzanın.
  • Bina çökerken kapı kirişlerinin altından geçen herkes hayati risk altındadır. Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşerse, inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa, bu durumda da bedeniniz ölümcül yara alır.
  • Deprem anında hiçbir şekilde merdivenlere yönelmeyin. Merdivenler ana binadan farklı bir frekans aralığına sahiptir; ana binadan bağımsız olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirine çarpar; ta ki merdivenlerin yıkılığı gerçekleşene kadar.
  • Dünyaca ünlü arama kurtarma şefi Doug Copp da deprem sırasında merdivenlere yönelen insanların basamaklar yüzünden yüksek oranda yararlanma riskine sahip olduğunu ve deneyimlerine göre korkunç şekilde sakatlanmaların burada gerçekleştığını söylüyor. Bu nedenle, bina yıkılmasa dahi merdivenlerden uzak durmanız gerekiyor. Çünkü merdivenler binaların hasar görmesi en muhtemel bölümü.
 
AFET VE ACİL DURUM ÇANTANIZDA BULUNMASI GEREKENLER
 
Afet çantasında olması gereken malzemeler
 
  • Su geçirmez malzemeden üretilmiş sağlam bir sırt çantası
  • İlaçlar, düzenli kullandığınız ilaçların reçeteleri
  • Önemli evrakların fotokopileri
  • Nakit para
  • İlk yardım çantası
  • Düdük
  • Su ve yüksek protein içerikli barlar, bisküviler
  • Hijyenik malzemeler, tuvalet kağıdı, hijyenik ped vb.
  • Pille ve şarjla çalışan bir radyo
  • Battaniye
  • Çakı
  • El feneri

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Depremzede çocuklar için koruyucu aile olma şartları
Ailelerine ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kuruldu ve bu çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabiliyor.

​Depremin çocukların ruh sağlığı açısından riskleri ve etkileri
Yüksek şiddetli ve yıkıcı bir depremin ardından çocuklarda kaygı, korku, üzüntü, uyku bozukluğu, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü yaşanabilir.

​Deprem anında mutlaka uyulması gereken kurallar
Deprem sırasındaki bazı önlemler, hayatınızı kurtarabilir. Kapalı alanda, dışarıda veya arabada depreme yakalanırsanız yapmanız gerekenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER