› 
 › 
Milliyet Cumartesi 05.06.2012

Dövme hakkında merak ettiğimiz şeyler

Milliyet Cumartesi yazarı Pelin Çini 'Çini Mürekkebi' isimli köşesinde bizi dövme hakkında bilgilendirmeye devam ediyor. Dövme hakkında en çok merak edilen sorular ve cevaplarını sizlerle de paylaşmak istedik.

"Vücudunuzda üçten fazla (benim durumumda "ondan fazla" demek daha doğru) dövme varsa insanlar otomatik olarak sizi bu konuda uzman olarak görüyorlar. İlk dövmemi 15 yaşımda yaptırdığımı düşünürseniz de oldukça uzun (!) zamandır tanıdık tanımadık herkesin dövme ile ilgili sorularını yanıtlıyorum. Çini Mürekkebi’nin yayımlanmasıyla birlikte mailler de almaya başladım ve sonunda geçtiğimiz hafta oturup bir liste hazırladım. İşte dövme konusunda en sık sorulan sorular ve yanıtlarım:

Dövme hakkında merak ettiğimiz şeyler

Bir dövme yaptıracağım sizce kime gideyim?
Türkiye’deki tüm dövme sanatçılarını tanımıyorum ama birçoğunun desenlerini vücudumda taşıyorum. Kimisiyle de yakın arkadaşım. O yüzden bu soruyu "Şuna git" şeklinde cevaplamak yerine "Bence ideal dövme sanatçısı nasıl olmalı?" yı anlatmayı tercih ederim.

Dövme sanatçısının Facebook, Twitter ve hatta Instagram hesapları olmalı. "Bunun dövmeyle alakası ne?" demeyin. Bana göre kendine güvenen bir sanatçı hele ki günümüz şartları düşünülünce mutlaka sosyal medyada yer almalı. Hem önceden yaptığı dövmelere bakarak hangi tarz işleri daha çok seviyor, müşterileri ona neyi tercih etmek için gidiyor öğrenebilirsiniz.

En önemli konulardan biri de stüdyo. O koltuğa oturmadan önce mutlaka dövmecinin stüdyosunu ziyaret edin. Randevu almadan, "Yoldan geçerken uğradım" şeklinde gidin. İllâ ki bir katalog vardır. Alın elinize, desen seçiyormuş gibi yapıp bir yandan da bakın bakalım yerler ne kadar temiz, içeride sigara içiliyor mu? Çöp kutusunda torba mevcut mu? Sanatçı dövme sırasında eldiven takıyor mu? Çünkü dövme stüdyosu maksimum düzeyde steril olmalıdır ve filmlerde görülen yüksek sesle rock müzik çalınan, herkesin kafasına göre takıldığı rock bar tadındaki stüdyolardan genellikle çok memnun ayrılmazsınız.

Son olarak söyleyeceğim şu: Dövme sanatçıları doktora benzer. Nasıl asık suratlı birine 20 yaş dişinizi çektirmek istemiyorsanız dövmenizi de yaptırmayın. Sizi dinleyen, isteklerinizi önemseyen, sizinle aynı fikirde olmasa bile bunu tane tane ve sakince dile getirmeyi tercih edenleri seçin. Piyasada randevu saatine sadık kalmayan, müşteriyi "Ben bunu yapmam ya!" diyerek sorgusuz sualsiz geri gönderenler var, dikkat!

Desenimi seçtim ama endişeliyim. Sizce zamanla sıkılır mıyım?
Benim sağ kolumda ilk yaptırdığım dövme olan kedi kafası vardı. Çok çirkin, uzakta kara lekeyi andıran bir dövmeydi. Uzun yıllar sıkılmadım daha doğrusu kendimi sıkılmadığıma ikna ettim. Aklıma lazerle sildirmek falan gelmedi. Ancak geçen sene üzerine başka bir dövme yaptırdım. Evet, lazerden korkuyorsanız ya da dövmesiz olmak istemiyorsanız seçeneklerinizden biri de "cover-up" yani dövmeyi dövme ile kapatmak. Şu an kedimin üzerinde eski bir daktilo var. Gayet memnunum. Şimdi gelelim sorunuza; sıkılır mısınız? Eğer sadece dövmem olsun diye, sırf birinde gördüğünüz ve ona özendiğiniz (bkz Rihanna yıldızı) için yaptırdıysanız sıkılma ihtimaliniz çok yüksek. O yüzden hep söylediğim gibi hemen karar vermeyin, acele etmeyin. Dövmeniz hakkında aklınıza gelen fikirleri not edin, hatta yaptırmayı düşündüğünüz bölgeye keçeli kalemle deseni öylesine çizin. Bakın bakalım orada bir karaltı görmek size ne hissetririyor? İki üç gün aynı deseni görünce sıkılıyor musunuz?

Dövme yaptırmak istiyorum ama desene karar veremedim. Sizce ne olsun?
Dövme kişisel bir tercihtir. Bu saç rengini değiştirmeye benzemez. En yakın arkadaşınıza "Sence bana kızıl gider mi?" diyebilirsiniz ama inanın anne-babanız dahil olmak üzere kimse sizin bedeninizde taşıyacağınız desene karar vermemeli! O yüzden cevabım: Bilmiyorum ama size şöyle bir soru sorabilirim: Muhtemelen ömrünüzün sonuna dek sizin için aynı derecede anlamlı olacak şey nedir?

Pelin Çini


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER