› 
 › 
Radikal 10.07.2012

Elif Şafak'a Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı

Yazar Elif Şafak'a, Fransa tarafından verilen Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili tarafından takdim edildi.

2010 yılında Fransa tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi (Chevalier dans l’Ordre National des Arts et Lettres) nişanına layık görülen yazar Elif Şafak’a nişanı Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili tarafından takdim edildi. Şafak, "Biz yazarlar yazarken çok tek başınayız. Benim için bir okur mektubu almak gibi bir şiara beni buluşturan, bağlantı kurmamı sağlayan, yüreğime de enerji veren bir ödül" dedi.

Elif Şafak'a Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı

Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda düzenlenen törene, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Yazar Elif Şafak eşi Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Star Gazetesi Yazarı Mustafa Akyol, Leyla Alaton, Hamdi Akın’ın da bulunduğu iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, Sanat ve Edebiyat nişanı çok özel bir nişan olduğunu ifade etti. Sanat veya edebiyat alanındaki yaratılarıyla öne çıkanlar veya Fransa’da ve dünyada sanat ve edebiyatın başarısına katkıda bulunanların ödüllendirildiğini söyleyen Bili, "Sevgili Elif Şafak, bu nişanın size verilmesinin nedeni, burada bulunan tüm dostlarınız için gayet açık. Zira onlar bugün Fransa’nın, Türk kültürel ve entelektüel hayatından büyük bir şahsiyeti yücelttiğini biliyorlar. Onlar Fransa’nın, Türkiye’nin modernliğini simgeleyen gayretli bir mücadeleciyi yücelttiğini biliyorlar" dedi.

"Türklüğe hakaretten hakkınızda soruşturma açıldı"
Elif Şafak’ın sanat yaşamı, eserleri ve aldığı ödüllerden bahseden Bili, "The Bastard of Istanbul isimli romanınızı öğretim üyesi olarak çalıştığınız Amerika Birleşik Devletleri’nde doğrudan İngilizce olarak kaleme aldınız. Bu eseriniz Türkçe’ye Baba ve Piç ismiyle çevrildi. 2006 yılında Türkiye’de en fazla satılan kitap oldu ve yaklaşık 100.000’i Fransa’da olmak üzere dünya üzerinde birçok okuyucuyu büyüledi. Romanda, Ermeni Soykırımı’nın unutulması konusunu büyük bir incelikle ele aldığınız bölümlerden dolayı Türklüğe hakaret ettiğiniz gerekçesiyle hakkınızda soruşturma açıldı. Ne mutludur ki, bu karanlıkçı davadan vazgeçildi. Ama yine de bu tecrübenin sizi derinden etkilediğini biliyorum. Ne mutlu bizlere ki, geçirdiğiniz bu zor zamanlar, Türk toplumunun bilinçaltı üzerine çalışmanıza devam etmek konusunda cesaretinizi kırmadı" dedi.

Bili konuşmasının sonunda Elif Şafak’a fikir özgürlüğü hizmetindeki entelektüel çalışmaları, kültürler arası diyaloğa ve insan haklarına yaptığı katkılardan ötürü, Fransa Cumhuriyeti Kültür Bakanı adına Sanat ve Edebiyat Şövalyesi (Chevalier dans l’Ordre National des Arts et des Lettres) nişanını takdim etti.

"Kitaplarımın kapısı herkese eşit şekilde açık"
Bili’nin nişanı taktığı yazar Elif Şafak, teşekkür konuşmasında, çok farklı kesimlerden okur kitlesi olduğunu anlatarak, "Benim okurlarım arasında belki birbirine selam vermeyen insanlar var. Şu anlamda bu beni mutlu ediyor. Birbiriyle sohbet etmeyen insanların aynı sanat eserini okuması, aynı filmi izlemesi, aynı kitapta buluşması bende bir umut. Bir empati umudu... Bu anlamda benim kitaplarımın kapıları herkese eşit bir şekilde açık. Hiçbir ayrım yapmadan. Edebiyatın da ayrım yapmaması gerektiğini düşünüyorum. Aslolan farklı kültürlerden gelen insanları sanatla edebiyatla hikayelerle buluşturmak" dedi.

"Yüreğime enerji veren bir ödül"
Ödülün kendisi için çok kıymetli olduğunu söyleyen Şafak, "Benim ilk gençlik dönemlerimde ve hala birçok edebi kaynağın rolü var. Rus ve Fransız edebiyatının benim zihinsel şekillenmemde çok büyük rolü var. Tabii ki Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet dönemindeki Türk edebiyatının çok önemli rolü var. Ben hep böyle biraz obur bir okur oldum. Biz yazarlar yalnızlık yaşıyoruz. Yazarken çok tek başınayız. Böyle bir ödül aldığında insan bir an duruyor. Benim için bir okur mektubu almak gibi bir şiara beni buluşturan, bağlantı kurmamı sağlayan, yüreğime de enerji veren bir ödül. Bana layık gördüğünüz için çok teşekkür ederim" diye sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Elif Şafak, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’ye "Aşk" kitabının Fransızca baskısını hediye etti. Tören, kokteylin ardından sona erdi.

Sanat ve Edebiyat Nişanı, Fransa’nın belli başlı onur nişanlarından biri olarak kabul ediliyor. 1957 yılında verilmeye başlayan nişan, sanat veya edebiyat alanındaki yaratılarıyla öne çıkan isimleri veya Fransa’da ve dünyada sanat ve edebiyat alanındaki yaratılarıyla öne çıkan isimleri veya Fransa’da dünyada sanat ve edebiyatın başarısına katkıda bulunanları onurlandırma amacı taşıyor.


Etiket: elif şafak, ödül
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER