› 
 › 
Pudra.com 11.10.2011

'Esmer-sarışın' kaldırılacak

Kadına yönelik şiddeti önlemek için başlatılan topyekün mücadelede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in başlangıç önerisi, kışlalarda söylenen, “Esmer, kumral, sarışın fark etmez, topçular affetmez” gibi kadını küçük düşürücü söylemlere son verilmesi.

Kadına yönelik şiddete karşı topyekün mücadele başlatan Bakan Fatma Şahin, er ve erbaşların bilinçlendirilmeleri için Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in kapısını çalacak.

'Esmer-sarışın' kaldırılacak

Hürriyet'in özel haberine göre Şahin’in başlangıç önerisi, kışlalarda eğitimde söylenen, “Esmer, kumral, sarışın fark etmez, topçular affetmez” gibi kadını küçük düşürücü söylemlere son verilmesi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’den, ayrımcılığın önlenmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda er ve erbaşların bilinçlendirmesi için yardım isteyecek. Bu amaçla, haftaya Özel’den randevu isteyerek başlayan Şahin, erlerin çoğunlukla sabah talimlerinde koşarken tempoyu tutturmak amacıyla hep bir ağızdan bağırarak söyledikleri, “Esmer, kumral, sarışın fark etmez, topçuyuz, topçular affetmez” gibi kadını küçük düşürücü söylemlere son verilmesini isteyecek.

Takipçisi olacağım
Bilinçlendirme çalışmalarının bütün kuvvet komutanlıklarında yürütülmesi talebini de Orgeneral Özel’e iletecek Şahin, dün Hürriyet’i ziyaretinde bu konudaki duyarlılığını şöyle anlattı:

“Genelkurmay Başkanımızdan, yeni yapılanmamız doğrultusunda er ve erbaşların daha geniş eğitimden geçirilmelerini isteyeceğim. Ayrıca, kışla eğitimlerinde ayrımcılığa ya da kadını küçük düşürmeye yönelik bir söylem varsa, tabii bunun da gereğini yapacağız. Bu konuda somut adımlar atılmasını isteyip, takibini de yapacağız.

Lider eşlerine çağrı

TBMM’de hızla yasalaşmasını sağlayacağımız kadına yönelik şiddetle mücadele düzenlemesinin, toplum tarafından algılanması için lider eşlerinden yardım isteyebilirim. Emine Erdoğan da Selvi Kılıçdaroğlu da bu konuda çok duyarlı. Ben, yapmam gerekenleri çok hızlı ve çok boyutlu bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Çünkü bu iş, hamasetle, magazinle falan yürümez, ancak radikal önlemlerle, topyekün bir mücadeleyle olacak bir iş bu.

Koordinasyon zamanı
İçişleri ve Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü’yle çalışıyoruz. Kurumlarda 'Bize düşen görev neyse onu da yapmalıyız' duygusu gelişti. Şimdi işi sahiplenme ve koordinasyon yapılıyor. Örneğin, gece bir olay olduğunda, mahkeme kararı beklenmeden, doğrudan savcılık harekete geçecek. Yine nafaka sisteminde, mahkeme kararı beklenmeden ailenin ihtiyacı varsa yardım edilecek. Tabii ki bu görevlerde kadınların etkin olmasını isteriz. Ama erkek bile olsa, toplumsal cinsiyet eğitim almış olmaları lazım.”

Sığınmaevinin köşesinde indir
Kadına yönelik şiddetle mücadele tasarısına destek için bir dizi temas yapan Bakan Şahin, son olarak muhalefet temsilcileriyle görüşecek. Tasarıda olmayan, şiddet gören kadının korunması için bir dizi gizlilik önlemi dahilinde, sığınmaevleri de gizlenecek. Bazı semtlerde yeri belli olan sığınmaevlerinin olduğu, hatta dolmuş şoförlerine “sığınmaevinin köşesinde inecek var” dendiği ortaya çıktı.

Nuray Babacan/Turan Yılmaz


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER