› 
 › 
Bianet.org 15.02.2012

"Hediye değil yaşam hakkı istiyoruz!"

Kadınlar, Sevgililer Günü'nde iki ayrı eylemle erkek şiddetini protesto etti. "'Hayır' deme özgürlüğümüzün olduğu bir aşka 'evet' diyoruz", "Hediye değil yaşam hakkı istiyoruz" şeklinde açıklama yaptılar.

Kadın örgütleri, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde "aşkta ve sevgide öncelikle adalet istiyoruz" demek ve kadına yönelik erkek şiddetini unutturmamak için sokaktaydı.


İstanbul Feminist Kolektif, Taksim Demirören AVM önünde yaptığı basın açıklamasında "Hangi hediye erkek şiddetini unutturabilir?" diye sordu.

Eylemde "Seven erkek çocuklara bakmalı", "Seven erkek ev işini yapmalı", "Aşkın kanunu, erkeklerin kanunu. Kanunu yeniden yazacağız", "Ölümle biten sevgi olur mu?", "Dayakla sevgi bir arada durur mu?", "Erkeklerin sevgisi her gün üç kadın öldürüyor" sloganları atıldı.

"Seven erkek ev işini yapmalı" sloganı atılırken, eylemi izleyen erkek muhabirlerin "oldu canım" gibi yorumlar yapması dikkat çekti.

Kolektif'in basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Biz kadınlar heteroseksist dünyanın erkek egemen aşkına karşı çıkıyoruz. Erkekler öfkelerini; bağırarak, azarlayarak, bizi hiçe sayarak, vurduklarında bile gözlerimizin içine bakarak 'Severim de, döverim de... Zaten seni sevdiğim için vurdum' diyerek mazur göstermek istiyorlar. Peki, şiddet ve sevgi bir arada olabilir mi? Günde 3 kadının öldürüldüğü, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti davalarında, 'seviyordum öldürdüm' diye savunma yapan erkeklere 'haksız tahrik' indirimi uygulanıp cezaların indirildiği bu topraklarda, aslında 'sevginin' değil, 'alışveriş çılgınlığının' günü olan 14 Şubatı yani 'sevgiler gününü' kutlamıyoruz. Şiddetin gerekçesinin sevgi olduğunu kabul etmiyoruz. "Hayır' deme özgürlüğümüzün olduğu bir aşka 'evet' diyoruz!"

Hediye değil yaşam hakkı
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ise Taksim tramvay durağı önünde bir basın açıklaması yaptı. SKM adına Sevilay Ateşci'nin okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kadınlar erkekler tarafından yaşam hakkı tanınmayarak sevgi adına öldürülmeye devam ediyor. Biz kadınlar bugün bu alandan erkeklere sesleniyoruz sizin sevginiz bizi öldürüyor... Dünyada her üç kadından biri, hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Her beş kadından biri de tecavüze ya da tecavüz girişimine. Dünya genelinde kadın cinayeti sonucu öldürülen kadınların %70'inin katili ya sevgilisi ya da kocası. Biz kadınlar mucize değil yaşam hakkı istiyoruz. Hediye değil yaşam hakkı istiyoruz."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER