› 
 › 
Pudra.com 02.11.2011

Kadınla erkeğin eşit olduğu ülkeler

Küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde İskandinav ülkeleri, siyaset, eğitim, istihdam ve sağlık alanlarında kadın ve erkek eşitliğinin en çok sağlandığı ülke olurken, Türkiye de 126. sıradan 122. sıraya yükseldi.

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı "küresel cinsiyet eşitsizliği endeksi"ne göre İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç, 135 ülke arasında kadın ve erkek eşitliğinin en çok sağlandığ ilk dört ülke oldu.

Kadınla erkeğin eşit olduğu ülkeler

Türkiye, ekonomiye katılımda 132'nci, eğitimde 106'ncı, sağlıkta 62'nci ve fırsat eşitliğinde 89'uncu sırada yer aldı.

Ülkelerin yüzde 85'inin geçen altı yıl içinde cinsiyet eşitsizliğini azalttığını belirten rapor, diğer ülkelerde bu eşitsizliğin arttığını, Nijerya, Mali, Kolombiya, Tanzanya ve El Salvador gibi ülkelerde kadınların durumun daha da kötüleştiğini ortaya koydu.

ABD DEvlet Başkanı Barack Obama'nın yönetimde kadınlara daha fazla rol vermesi ve ülkede kadın erkek arasındaki ücret farklılığının düşmesiyle ABD, eşitliği sağlayan ülkeler arasında 19. sıradan 17. sıraya yükseldi.

Eşitlik listesinde Rusya 43'üncü, Çin 51'inci, İtalya 74'üncü, Brezilya 82'nci, Katar 11'inci, Hindistan 113'üncü ve Suudi Arabistan da 131'inci sırada yer aldı. Pakistan, Çad ve Yemen, listenin sonundaki yerlerini korudu.

Kadın erkek eşitsizliği, sağlıkta yüzde 96 ve eğitimde yüzde 93 ile en düşük seviyeye ulaştı. Ancak bu oran, ekonomiye katılımda yüzde 60 ve fırsat eşitliğinde ise yüzde 20'de kaldı. Dünya Ekonomik Forumu, hiçbir ülkenin sağlık, eğitim, siyaset ve istihdam alanlarında kadınlar ile erkekler arasında cinsiyet farkını tamamen kapatmayı başaramadığını açıkladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER