› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 02.11.2012

Kadınların tercih ettiği otomobil modelleri

“Kadınlar otomobildeki trendleri öngörme konusunda erkeklerden daha başarılı” diyen Renault Tasarım Dünya Başkanı Laurens Van der Acker, kadınların otomobil modeli ve renk tercihlerini Pudra.com’a açıklıyor.

Otomobil artık sadece erkeklerin değil; şehirli, stil sahibi kadınların da tutkusu artık. Peki, kadınlar otomobil alırken neleri göz önünde bulunduruyorlar? Otomobil trendleri kadınları etkiliyor mu? Ne renk otomobil kadınlar için daha cazip?

Kadınların tercih ettiği otomobil modelleri

Renault Tasarım Dünya Başkanı Laurens Van der Acker, Pudra.com’un “kadınlar ve otomobiller” hakkındaki sorularını yanıtladı.

Kadınlar otomobil seçerken hangi özellikleri göz önünde bulunduruyorlar?


Bence kullanılan kriterler hep aynı: duygusal, rasyonel ya da akla dayalı bir denge söz konusu. İşin duygusal boyutuna baktığımızda tıpkı aşık olmak gibi… Otomobil insanın aklını çelmeli, insanı bir şekilde çekmeli. Renkleri olabilir, biçimi olabilir, dış görüntüsü olabilir veya otomobilin iç kısmıyla ilgili olabilir… Dokunduğunuz, hissettiğiniz her şey çok yumuşak ve cezbedici olabilir. Bir defa otomobilin güzelliği aklınızı çeldikten sonra bu güzelliğin arkasında biraz maddi şeyler de olması gerekiyor.

Tıpkı kişisel ilişkilerde olduğu gibi insan hem güzellik arar hem de beyin arar. Bu da işin teknik boyutunu gerektiriyor. Sağlam motorun olması, yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması çok önemli. Bütün bunlar bir araya geldiğinde duygular ve gerçekler birleşiyor.

Kadınların en çok tercih ettikleri modeller neler? Örneğin rahat edebilmek için burnu kısa otomobil, ekstra güvenli otomobil, binek tipi gibi.


İlginç bir soru. Aslında bu sorunun cevabı bölgeden bölgeye, kültürden kültüre değişiyor. Kadınların ilgisini çeken birkaç tür otomobil var. Örneğin, şehir otomobilleri var, bunlar küçük ama yine de tarz sahibi, insanın kendini ifade edebileceği pratik araçlar. Bir de büyük otomobillerle bu sınıfın kırması olan araçlar var. Bu tür otomobiller güvenlik sağlıyor. Sürücü biraz daha yukarıda durabiliyor, çevrenizdeki herkes sizi kolluyor, siz onları kollamıyorsunuz; sürücü de kendini biraz daha güvende hissediyor.

Bir de Çin gibi ülkeler var: Çin’de yeni yeni çok zengin olmuş insanlar var ve ileri yaştaki birçok kadının ilk kullandıkları araç “Mercedes A Class” serisi. Normalde Mercedes A serisi 20-30 yıldır araba kullanan kişilerin aşamalı olarak elde ettiği modellerdir.

Otomobilde trendler neler?


Çok trend var ama kişiselleştirme en baskın trendlerden biri.

İnsanlara kendi arabasını kişiselleştirme imkanı sağlayabilmek çok önemli. Mesela yeni Clio’da tüketiciye birçok imkan veriliyor: Sticker’lar koyulabiliyor, içindeki renkler değiştirilebiliyor, farklılaştırabilecekleri bir sürü seçenek var.

Ekoloji, ikinci büyük trend. Karbondioksit salımı düşük olan, düşük yakıt tüketimli otomobillerin üretimi konusunda sektörde çok büyük baskı var. Bu anlamda Clio’nun motorları çok iyi.

Üçüncü büyük trend, kolektivite. Yani otomobilin içindeyken hayatınızı askıya almıyorsunuz, kolektivite sayesinde yaşamsal faaliyetlerinize devam ediyorsunuz.

Kadınların otomobil seçiminde trendlerin etkisi ne ölçüde oluyor?


Trendler kadınların otomobil seçiminde mutlaka etkili oluyor. Kadınlar bu trendleri öngörme konusunda erkeklerden hep daha başarılı. Bunun için ürün stratejisi açısından düşündüğümüzde kadınların yeni trendlere nasıl tepki vereceğini baştan saptayabilmek çok önemli. İstediklerimizle imkanlarımız arasında denge oluşturmak çok önemli. Kadınlar da özelikle geleceğe yönelik düşündüğümüzde ihtiyaçlar ve imkanlar konusunda denge kurmakta daha başarılı.





Siz otomobil tasarlarken “kadın otomobili” ya da “erkek otomobili” ayrımı yapıp buna göre özellik ekliyor musunuz?


Sadece kadınlara veya sadece erkeklere yönelik otomobil tasarlarsak piyasanın yarısını göz ardı etmiş oluruz. Biz otomobil tasarlarken kullandığımız çeşitli unsurlar sayesinde daha spor bir otomobil, daha sofistike, daha trend bir otomobil üretebiliyoruz. Bunlar otomobilleri farklı gruplara ayırıyor. Bazı kadınlar çok maskülen türleri seviyorlar bazı erkekler daha sofistike otomobilleri seviyorlar. Bu durum kişiden kişiye değişebiliyor.


Kadınların otomobilde en çok tercih ettikleri ve sevdikleri renkler hangileri?


Bu aralar beyaz veya açık renkler çok tercih ediliyor. Ama biz şimdi yeni trend renkler oluşturmayı amaçlıyoruz. Clio ile harika bir kırmızımız var. Ferrari kırmızısından bile güzel bir kırmızı. Yeni siparişlere baktığımızda siparişlerin yüzde 30’undan çoğu yeni kırmızıyı tercih ediyor. Çok ateşli bir renk ama çok tercih ediliyor. Türkiye gibi, insanların daha Latin, daha ateşli olduğu ülkelerde daha dikkat çekici renklerin daha popüler olacağını düşünüyorum.


Sadece kadınların kullanacağı bir otomobil tasarlasanız nasıl olurdu?


Nasıl bir kadın grubu? Onu da söylerseniz işim daha kolay olur. Kadınlar için otomobil dediğimizde benim annem de olabilir, bir süper model de olabilir.

Modayı yakından takip eden, stil sahibi bir kadın olarak düşünelim…


Önceki cevaplarımızdan hatırlarsınız; bir yanda duygu, diğer yanda beyin vardı. Bunların arasında denge olması gerektiğinden bahsetmiştim. Sizin örnek verdiğiniz kişiden yola çıkarsak; duygusal boyutun çok daha ağırlıklı olduğu bir tarz olması gerekiyor. Kadınlara göre gayet güzel, hoş kontrolleri olan, seksi renklerin ve dokuların kullanıldığı bir otomobil olmalı. Bir de bu aracın çok pahalı olmaması gerekiyor, çünkü trendleri takip eden kadınlar her şeyin değerini çok iyi bilirler ve gereğinden fazla para ödemek istemezler.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER