› 
 › 
Gazeteport 19.06.2013

Kısa hikaye okuyanlar daha yaratıcı

Kanada'da yapılan bir araştırmada edebi eser okuyucularının daha yaratıcı ve karar vermede daha iyi oldukları ileri sürüldü. Uzmanlara göre kısa hikaye okumak insanı daha az katı yapıyor.

Edebi kitap okumanın insanı çok yaratıcı yaptığı ve daha az katı düşünmeye ittiği ileri sürüldü. Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nden Prof. Maja Djikic'in yaptığı araştırmada, kısa hikaye okuyan insanların 'bilişsel kapama'ya daha az ihtiyaç duyduğu ve düzensizlik ve belirsizliği daha fazla yatıştırdığı ifade edildi.

Kısa hikaye okuyanlar daha yaratıcı

'Bilişsel kapama' psikolojide insan arzularının belirsizliği gidermesi ve kesin sonuca ulaşması olarak tanımlanıyor. Bazen irrasyonel olarak gelişen bu durum kötü ve ani bir karar verme sonucu getirebileceği belirtiliyor.

Çalışmada 100 katılımcı iki gruba ayrılarak incelendi. Birinci gruba okuması için saygın yazar George Bernard Shaw gibi yazarların seçilmiş makalesinin de olduğu parçalar verildi. İkinci gruba kısa hikayelerden oluşan yazarların eserleri verildi.

Makale ve kısa hikayelerin okunmasından sonra katılımcılar bir anket doldurdu. Bu anketlerin amacı kesinlik ve kararlılığı ölçmekti. Katılımcıların bazı ifadeleri yorumlaması, onaylayıp onaylamadığı istendi.

Araştırma sonunda kısa hikaye okuyanların makale okuyanlara göre çok daha düşük puan aldığı görüldü. Bu onların çok daha az istikrar ve kesinliğe ihtiyaç duydukları anlamına geliyor. Araştırmada okuyanların okumayanlara göre belirsizlik karşısında çok daha rahat ve güvenli hissettiği gözlemlendi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER