› 
 › 
Radikal 14.11.2011

Meclis harem hayatı gerçeğini araştırdı

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan "Harem ve Cariyelik" adlı kitaba göre, harem yaşamı hakkında ortaya atılan pek çok efsanenin gerçekle bir ilgisi bulunmuyor.

Geçmişten bugüne Osmanlı saraylarına dair en gizemli konu harem oldu. Pek çok roman, film ve TV dizisine de konu olan harem yaşamı hakkında pek çok efsane ortaya atıldı. Ancak TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan "Harem ve Cariyelik" adlı kitaba göre, bu efsanelerin pek çoğunun gerçekle alakası yok.

Meclis harem hayatı gerçeğini araştırdı

Geniş bir arşiv ve akademik çalışma ile Osmanlı sarayının en merak edilen kurumlarından birindeki oldukça zor hayatı gözler önüne serildi. Kitabın tanıtımı dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı yetkilileri ve birçok tanınmış köşe yazarının katılımıyla Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Kitapta cariyelik, harem ve Harem-i Hümayun kavramları çok ayrıntılı şekilde ele alınıyor. Cariyelerin sadece padişah dairesinde olmadığı, valide sultanın, şehzade ve sultan efendilerin de cariyesi olduğu belgelerle ortaya konuyor. Böylece cariyenin sarayda bir hizmet sınıfı olduğuna açıklık getiriliyor. Kitabın tanıtım toplantısında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Kitap bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Haremle ilgili sorulara yanlış cevaplar değil sağlıklı kaynaklardan yanıtlar verebilmek için hazırlandı” dedi.

Mine Tuduk


Etiket: harem, meclis
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER