› 
 › 
Radikal 25.10.2011

Sosyal medya hayat kurtardı

'Arap baharı'nın kahramanı Twitter, bu kez Van için seferber oldu. Sadece Akut üç kişiyi Twitter'dan gelen bilgiyle enkazdan çıkardı.

‘Arap Baharı’ ile insanların kısa sürede organize olmasına yönelik gücünü ispatlayan sosyal medya, doğal afette ilk akla gelen iletişim aracı olmaya başladı. Pazar günü saat 13.41’de meydana gelen Van merkezli 7.2 büyüklüğündeki depremde ilk harekete geçen yine sosyal medya oldu. Deprem haberinin Twitter ve Facebook üzerinde duyulmasının ardından henüz televizyonlar bölge muhabirleriyle bağlantı kurmaya çalışırken Twitter üzerinde yıkılan binalara ait ilk bilgiler geçmeye başladı.

Sosyal medya hayat kurtardı

Kısa sürede oluşturulan ‘hashtag’larla (bir konudaki mesajları temsil eden ve o mesajların takip edilmesini kolaylaştıran tek bir başlık) organize olan kullanıcılar, enkazların bulunduğu noktalar ile enkaz altında olması muhtemel kişilere ait bilgileri iletmeye başladı. Bu bilgiler o kadar işe yaradı ki Akut Genel Sekreteri Saydun Gökşin, “Akut olarak kurtardığımız ilk üç kişinin konumuna ait bilgiler bize Twitter aracılığıyla ulaştırıldı” dedi. BDP Genel Merkezi başta olmak üzere pek çok kurum da gün boyu Twitter hesaplarından yaptığı yönlendirmelerle deprem yardımlarının bölgeye ulaştırılmasına yardımcı oldu.

Evim evindir
Kalacak yeri olmayan depremzedelere de yardım eli yine sosyal medyadan uzandı. Twitter üzerinde başlayan ‘EvimEvindirVan’ kampanyasında ‘depremzedelere kapımız açık’ mesajı veren binlerce kişinin sesi İstanbul Valiliği’ne kadar ulaştı. Valilik de kampanyaya destek vererek depremzedeleri misafir etmek isteyenler için 0212 455 56 75 ve 0212 455 56 75 numaralı telefonların 24 saat açık olduğunu ilan etti.

Nefret söylemleri de vardı
Sosyal medya yardım için seferber olurken bazı kullanıcıların ise deprem ve terör olaylarını ilişkilendirmeye çalışması dikkat çekti. Depremin şehit cenazelerinin ardından meydana gelmesini ‘ilahi adalet’ şeklinde yorumlayanlarla ‘toplanan yardım malzemelerinin PKK’ya gönderileceğini’ iddia edenler de oldu. Ancak sosyal medyada genel eğilim bu yorumlara tepki yönündeydi.

Yabancılar da Twitter’dan sordu
Van depreminin ardından yakınları Türkiye’de bulunan yabancılar da Twitter’ın başına geçti. Özellikle ‘#pray4Van’ (Van için dua) hashtag’ıyla ilettikleri mesajlarında kişisel bilgilerini verdikleri yakınları hakkında bilgi almaya çalışan yabancıların yanı sıra yurtdışından bazı gazeteciler de Twitter üzerinden Van’dan bilgi alabilecekleri kişilere ulaşmaya çalıştı.

Twitter üzerinde 8 milyon 822 bin takipçisi bulunan dünyaca ünlü pop ve R&B şarkıcısı Rihanna da Van depremzedeleri için dua ettiğini söylediği mesajıyla konunun pek çok ülkedeki Twitter kullanıcısının gündemine gelmesini sağladı. Arama motoru Google da Van depremine kayıtsız kalmadı. Google daha önce Japonya’daki 8.9’ büyüklüğündeki depremin ardından kayıplarını arayanların ve kaybolan kişilerin birbirlerine ulaşmasını sağlamak için geliştirdiği ‘Person Finder’ (kişi bulucu) uygulamasını Türkçe olarak hizmete soktu.

Uygulama depremin ardından yakınlarından haber alamayan kişilerin, ‘Person finder’ sayfasına girerek “Birisini arıyorum” veya “Biri hakkında bilgiye sahibim” seçeneklerini işaretlemesiyle çalışıyor. Kullanıcılar bu sayede aradıkları kişilerin isimlerini veya kendi durumlarını ya da bilgi sahibi oldukları kişilerin isimlerini yazarak durumlarını kaydedebiliyorlar.


Etiket: deprem, sosyal medya
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER