› 
 › 
Habertürk 01.02.2012

Yasa "tüm" kadınları koruyacak

Kadına şiddet yasa tasarısında, sadece evli ve nişanlı kadınların korunmasının düşünülmesine kadın örgütlerinden gelen tepkiler üzerine "Yasa tüm kadınları kapsar" denildi. Tasarının TBMM’ye sunulmasına karar verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 7 aydır çalıştığı “kadına şiddet yasa tasarısı”nı sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda yeniledi. Tasarının korunacak kişileri belirten amaç ve kapsam maddesinden “yakın ilişki içerisinde yaşayan” ifadesi çıkarıldı. Yerine “kadınlar” ifadesi getirilerek “Yasa tüm kadınları kapsar” denildi. Tasarı ile kadınları korumaya yönelik şu önlemler getiriliyor:

Yasa

TÖRE CİNAYETLERİ
“Töre veya başka maksatlara yönelik cinayetler” de yasa kapsamına alındı. Ayrıca son Anayasa değişikliği ile kabul edilen “pozitif ayrımcılık” düzenlemesi de kanunla yapılmış olacak.

VALİ KORUYACAK
Korunan bireylerle ilgili acil durumlarda mülki idare amirleri, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise kolluk amirlerince koruyucu önlemler alınabilecek. Vali ve kaymakamların da koruma kararı çıkarma yetkisi olacak. Böylece acil koruma kararları için artık savcının karar alması beklenmeyecek.

PANİK KOLYESİ
Şiddet uygulayan kişiler, telefonla dinleme de dahil, teknik takibe alınabilecek. Daha önce gündeme gelen “elektronik kelepçe” uygulamasını Türkiye şartlarına uygun bulmayan bakanlık, bunun yerine mağdur kadınların “panik kolyesi” ile anında yardım isteyebilecekleri sinyalizasyon sistemini devreye sokacak. Sosyal güvencesi olmayan şiddet mağdurlarının sağlık giderleri ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetleri bakanlık tarafından karşılanacak.

DAYAKÇI KOCAYA ‘ZORLAMA HAPSİ’
Meclis’e sunulacak tasarıdaki diğer düzenlemeler de şunlar:
Şiddet mağdurları için 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren izleme merkezleri açılacak.
Koruyucu tedbir kararlarına aykırı davranan, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler, 3-10 güne kadar “zorlama hapsi”ne tabi tutulacak.

Tedbir kararları, talep veya başvuru üzerine delil veya belge aranmaksızın, hâkim tarafından derhal verilecek. Hafta sonu gibi zamanlarda zorunlu hallerde duruşma yapılabilecek.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER