› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 08.05.2012

Şarap satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Şarap zevk işi. Aynı şarabı tadan iki kişi çok farklı yorumlar yapabilir. Ama herkesin hemfikir olması gereken bir nokta var: Şarap Tadım Eğitmeni Burçak Desombre, şarap satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Pudra.com'a anlattı.

Şaraplar da insanlar gibi doğar büyür ve ölürler. Yeryüzündeki şarapların sadece yüzde üçlük kısmı uzun yıllar saklanma ve bu sırada gelişme ve güzelleşme potansiyeline sahiptir. Bu şaraplar yapım aşamasında daha kaliteli üzümlerden, yıllandırılmaya yönelik teknikler uygulanarak üretilirler. Hatta gençliklerinde tadıldıklarında yeterince de haz vermezler. Ancak olgunluğa ulaştıklarında tam bir keyif verirler. Bu sebepten her yıllanmış şarap iyi şarap değildir.

Şarap satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ayrıca uzun yıllar tadılacağı günü bekleyip yavaşça olgunlaşabilecek kalitede yola çıkmış bir şarap bile zor hayat koşullarında erken yaşlanıp ölebilir. Yıllanma kapasitesi olan bu şarapların öncelikle yatay olarak saklanması gerekir. Böylelikle mantarları sürekli ıslak kalır ve şişenin içine oksijen girmesi veya dışına sıvı akması engellenir. Ayrıca 10-15 derece arası nemli, titreşimsiz ve karanlık yerde saklanmalıdırlar.

Bu sebepten yıllanmış şaraplar sadece saklama kosullarına güvendiğiniz hatta mahzenlerine girip kontrol edebileceğiniz özel şarap mağazalarından alınmalıdır. Eger yıllanmış bir şarabın peşinde değilsek ve marketten yemeğimize eşlik edecek güzel bir şarap almak istiyorsak yine dikkat etmemiz gereken bazı konular var.

Marketlerde şaraplar genellikle dik olarak ve ışık altında sunulurlar. Bu şartlar şarap için çok tehlikelidir. Bu sebepten genç bile olsalar değerli şaraplar marketlerden alınmamalıdır. Markette şarap seçerken öncelikle genç şarapları seçmek daha az risk almak demek. Örneğin 30 tl ve altındaki 2000 yılı kırmızı sek bir şarap büyük ihtimalle bozulmuştur. Aynı şartlardaki sek bir beyaz şarabın ise 2006 yılına bile güvenilemez.

Sek beyaz şaraplardaki hataları bazen görsel olarak da farketmek mümkündür. Bu şaraplar rafta şeffaf bir şişede sunulduklarında renklerini gözlemlemek gerekir. Eğer uygun fiyatlı, genç sek beyaz bir şarap altın renginde ise büyük ihtimalle bozulmuştur.

Yine market raflarında şarap şişeleri dik olarak sunulduğundan oksijen alma riskleri cok yüksektir. Bu sebepten hergün daha fazla sayıda raflara çıkartılan çevir aç kapaklı şarapları tercih etmek gerekir. Kaliteli (Stelvin) çevir aç kapaklar genç şaraplar için ideal kapama yöntemidir. Şarapların tazeliğini korurlar, ayrıca mantar hastalığı ve oksidasyon riskinide ortadan kaldırırlar.

Yeryüzünde üretilen şarapların sadece yüzde üçü yıllandırılmaya uygun demiştik. Bu şaraplarda birinci kalite mantar kullanılması gerekir, geri kalan yüzde doksan yedilik kısmında ise şarapların tazeliğini koruyacak farklı kapama yöntemleri kullanılabilir. Birçok üretici, mantar kapamanın müşterilerine daha kaliteli şarap hissi verdiği için çevir aç kapaklardan çok daha ucuz maliyetli mantar talaşından sıkıştırma veya sentetik mantarlar kullanmaktadırlar. Genel kanının aksine çevir aç kapaklar bazı mantar tiplerinden daha kaliteli bir kapama yöntemidir.

Bütün bunlarla beraber bir de şarap şişesinin fiziksel kontrolü yapmak lazım. Mantar ile kapatılmış bir şişe ise mantarın tamamen içerde olduğunu kontrol etmelisiniz. Fazla sıcaklığa mahsur kalan şaraplarda mantar çok az da olsa yukarı doğru çıkmış olabilir. Yine mantar ve kapsül etrafında sızıntı olabilir, ki bu şişeye oksijen girdiğine ve şarabın bozulduğuna işarettir.

Market raflarından şarap alırken hüsrana uğramamak için başvurulacak başka bir yöntem ise çok satılan şarapları seçmek olabilir. Prensipte, bir şarapsever olarak her ne kadar farklı şarapları tatmayı ve farklı maceralar yaşamayı önersem de market raflarında en hızlı satılan şaraplar doğal olarak kötü raf şartlarından da en az etkilenenlerdir.




Burcak Desombre Kimdir?
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde sonra gittiği Fransa’da Nice Sophia-Antipolis Üniversitesi’nde İletişim ve Pazarlama eğitimi görürken şaraba ilgi duymaya başlayan Burçak Desombre, mezun olduktan sonra şarap sektöründe çalışmaya başladı.

Şarap dünyasının en önemli eğitim kurumlarından olan WSET Advanced (Wine & Spirit Education Trust İleri Seviye Sertifikası, Üstün Başarı ile) de dahil olmak üzere birçok şarap eğitimi ve tadımına katılıp, yurtiçi ve yurtdışında farklı şaraplık bölgeleri gezme fırsatı buldu.

Türkiye Sommelier Yarışması'na katılan ilk kadın olarak, yarışmayı ikincilikle bitirdi ve Chaine des Rotisseurs’ün İspanya’da düzenlediği 2010 Uluslararası Genç Sommelier'ler yarışmasında Türkiye’yi temsil etme şansı yakalayıp 12 yarışmacı arasından dördüncü oldu. Burçak Desombre, İngiltere'de Court of Master Sommelier'nin Certified Sommelier eğitimini tamamlayıp sınavı geçip Türkiye'deki ilk sertifikalı sommelier'dir.

Tecrübelerini şaraba ilgi duyan kişi ve kurumlarla daha farklı bir platformlarda paylaşmak üzere "Vinipedia Danışmanlık” şirketini kurdu. Vinipedia'da yiyecek içecek sektöründe menü oluşturma ve personel eğitimi, özel arkadaş/müşteri grupları veya firma çalışanları için şarap tadım ve yemek uyumlu tadım organizasyonları, kav oluşturma, şarap seminerleri, gurme gezi ve organizasyonlar yapıyor.

Vinipedia Danışmanlık
www.vinipedia.com.tr
burcak@vinipedia.com.tr


EN ÇOK OKUNANLAR
bubble tea bobajoy 2
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER