› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.04.2011

Evlenirken ve boşanırken soyadı nasıl seçilir?

Evlenirken ya da boşanırken soyadımızı nasıl seçeriz? Soyadımızı değiştirirken tercih haklarımız neler? Pudra.com, soyadı seçimiyle ilgili bilmemiz gerekenleri açıklıyor...

Evlenirken ya da boşanırken soyadımızın değişip değişmeyeceği, değişmesi gerekirse bunun nasıl olacağını biliyor musunuz? Aslında durum, sandığımız kadar karışık değil. Pudra.com olarak Medeni Kanun’u inceledik ve aklımıza takılan soruların yanıtlarını aradık. İşte, evlenmede ve boşanmada soyadı meselesi ile ilgili doğrular...

Evlenirken ve boşanırken soyadı nasıl seçilir?

Evlenirken soyadı nasıl değiştirilir?
Hepimizin bildiği gibi Medeni K anun’a göre her kadın evlendiğinde kocasının soyadını alıyor. Ancak isterse evlenmeden önce kullandığı baba soyadını da taşıyabiliyor. Bunun için ya evlenme töreni yapılırken nikah memurluğuna bir dilekçe vererek isteğini bildirmesi ya da evlenmeden sonra nüfus idaresine bir dilekçeyle başvurarak kocasının soyadıyla birlikte kendi bekarlık soyadını da kullanacağını belirtmesi gerekiyor.

Dilekçeler üzerine gerekli işlemler yapılıyor ve kadın babasının soyadını koca soyadının önünde kullanabiliyor. Kimlik belgesinde önce adı, daha sonra bekarlık soyadı, en sonda da koca soyadı yazılıyor.

Boşanırken soyadı nasıl değiştirilir?
Boşanma işleminde kadının soyadını seçme konusunda üçlü tercih hakkı var.

Boşanma gerçekleştikten sonra kadın, boşanmadan evvelki soyadını alabiliyor. Yani eğer bu evlilikten önce hiçbir evlilik yapmamışsa bekarlık soyadına geri dönüyor.

Ancak daha önceden evlenmişse ve “dul” statüsündeyse, dulluk soyadını alıyor.

Tabii bu soyadını taşımak da kadın için bir kader değil! Eğer kadın bekarlık soyadını kullanmak istiyorsa, boşanma sırasında hakimden bekarlık soyadını taşımak için izin istemesi gerekiyor. Hakimden onay alarak bekarlık soyadını taşıyabiliyor. Ayrıca kadın isterse, boşandığı kocasına zarar vermemek kaydıyla, boşandığı kocasının soyadını taşımak için de hakimden izin isteyebiliyor.

İki evlilik yapmış ve iki kez boşanmış bir kadın, eğer isterse iki eski eşinin de soyadını aynı zamanda kullanabiliyor. Hem kızlık soyadı hem de koca soyadını kullanmak isterse, toplamda en fazla iki soyadı kullanma hakkı olduğundan, sadece bir eşin soyadını alabiliyor.


Konuyla ilgili diğer haberler:

Boşanma davası ile ilgili merak ettikleriniz… Boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma nedir? Boşanma davası ne kadar zamanda sonuçlanır? Boşanma davası hakkında merak ettikleriniz pudra.com'da.

Boşanma sırasında yaşanan sıkıntılar Boşanmanın düşünme, mahkeme ve dengenin yeniden kurulması şeklinde 3 dönemi olduğunu biliyor muydunuz?

Boşanma, mal paylaşımı ve nafaka… Boşanmada nafaka ve tazminat nasıl belirlenir? Mal paylaşımı nasıl yapılır? Nafaka nasıl belirlenir? Çocuğun velayetini kim alır? Sorularınızın cevabı pudra.com’da…

Boşanmada çocuğun velayeti Boşanma halinde çocukların velayeti kime verilir? Çocuğun velayet hakkını almak isteyen taraf ne yapabilir? Velayet davası hakkında merak ettikleriniz pudra.com’da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER