› 
 › 
08.11.2017

İş hayatınızda stresle başa çıkmanın yolları

İşyerinizde yaşayacağınız sorunlar daha stresli olmanıza neden oluyor. Psikolog İhsan Öztekin, iş hayatında dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor.

İşyerinizdeki çalışma şartlarından kaynaklanan kimi sorunlar, ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebiliyor. İş hayatı ile özel hayatınızda yöneticiler ve çalışma arkadaşlarınız arasında kurulacak dengeli ilişki ve doğru iletişim, stresle başa çıkmanızda etkili bir yöntem olabilir.

İş hayatınızda stresle başa çıkmanın yolları
 
Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, günümüzde işyerindeki çalışma şartlarından kaynaklanan başta depresyon, stres, kaygı olmak üzere çeşitli psikolojik sorunlar ortaya çıktığını belirterek, "Bu tür sorunlar yaşamadığını düşünen insanlar bile zaman zaman çalışma ortamının olumsuz etkilerinden uzaklaşmak ihtiyacı duymaktadır" diyor.
 
İşyerinde stresle başa çıkmak için neler yapmak gerekiyor?

1) Zaman yönetimi
Çalışan kişi zamanı kontrol edebilmeli ve uygun şekilde yönetebilmelidir. İşini çok sevmek, aşırı sorumluluk duygusu, bulunduğu konumu sağlamlaştırmak, kendini ispat etmek gibi birçok sebeplerden dolayı uzun süreli çalışma ya da zamanın iyi kullanılamaması bitkinlik, yorgunluk, tükenmişlik hissi, depresif duygu durumu gibi sorunlar oluşturabilir.
zaman

2) İş arkadaşlıkları
Herkesle iyi bir iletişiminiz olmayabilir. Ancak, çalışma ortamı içerisinde birlikte iş yapmaktan, serbest zamanlarınızda sohbet etmekten hoşlanacağınız, güvenebileceğiniz, sorunlarını paylaşabileceğiniz arkadaşlarınızla aynı çalışma ortamında olmanız size iyi gelecektir.
iş

3) Yönetici-çalışan ilişkisi
İşyeri sahibi, patron, müdür gibi yöneticilerle ilişkinizin özellikleri sizin ruh sağlığınızı etkiler. Yöneticinin, çalışanların düşünce ve fikirlerine saygı göstermesi, desteklemesi, yeri geldiğinde alt-üst ilişkisi gözetmeden iltifat etmesi, olumlu geri bildirimlerde bulunması, çalışanda kendisine değer verildiği hissini oluşturur. Çalışan da yöneticisine daha fazla değer verir ve güvenir. Böylece iş motivasyonu artar.
iş
 
4) İş ve duygusal yaşam ilişkisi
Özel hayatınızda sağlayamadığınız duygusal ihtiyaçlarınızı profesyonel çalışma ortamında almaya çalışmak mutsuzluğa yol açabilir. Çünkü çalışma ortamı duygusal ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan bir yapı değildir. Aile ve sosyal yaşamdan farklı bir özellik gösterir. 
tartisma         
5) Özel hayatın duygusal yaşama etkisi
Özel hayatınızdaki sorunlarınızla ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerle işinize giderseniz işyerinde “bugün iyi görünmüyorsun, bir şeyin mi var?” gibi sorulara hazırlıklı olmalısınız. Gün boyunca mutsuz ve verimsiz bir şekilde çalışmaktansa iş ortamını, dikkatinizi işinize yoğunlaştırarak ve arkadaşlarınızla kısa paylaşımlarda bulunarak dışarıdaki sorunlarınızdan kurtulabileceğiniz bir ortama çevirebilirsiniz. 
 
iş hayatı         
6)Açık ve net olun 
İstekleriniz, beklentiniz, yapıp yapamayacaklarınız, kabulleriniz, onaylamadığınız konularda net olun. Uygun ortam ve zamanda bunları dile getirin. Açık bir şekilde dile getirmediğinizde beni anlamıyorlar duygusuna kapılabilirsiniz ya da içinizde biriktirdiğiniz olumsuz duygu ve düşünceler uygun olmayan bir zamanda aşırı tepkiler şeklinde ortaya çıkabilir. 
kararli

7) Aşırı hırslı olmaktan kaçının
Rekabet ortamının oluştuğu iş yaşamında rekabet geliştirici ve motivasyonu arttırıcı bir rol oynasa da dozunu aşan bir rekabet, diğer insanların değerini düşürmeye çalışan tavırlar, iş ortamındaki dengeleri bozan aşırı hırslı tutumlar iş ortamında huzursuzluğa sebep olur. Huzursuz ortam ve bozulan ilişkiler de sizi mutsuz eder. 
is hayati
 
8) Ruh ve beden sağlığı dengesini korumak
Ruh sağlığı beden sağlığından uzak tutulamaz. Özellikle fiziki olarak uygun olmayan ortamlarda ve ofis ortamında oturarak ve hareketsiz çalışılan durumlarda beden sağlığının olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Dışarıda yapacağınız düzenli spor ve işyerinde yapacağınız basit egzersizlerle çalışma ortamınızda hem beden sağlığınızı hem de ruh sağlığınızı korumak daha kolay olacaktır.
spor
İlgili yazılarımız:


İş hayatında arkadaşlık
İş arkadaşlığı konusu oldukça titiz düşünülmesi gereken bir konudur. İşte ofis yaşamında arkadaşlığın önemi ve dikkat edilmesi gerekenler!

Çalışma yaşamında mutluluğun 7 yolu
Günlük yaşamınızda vaktinizin çoğunluğunu geçirdiğiniz ofisinizde mutlu olmanız çok önemli? İşte çalışma ortamında mutlu olabilmenin 7 yolu!

İşyerinde mutlu olabilmek için 7 öneri
Günümüzün çoğunu geçirdiğimiz işyerimizde mutlu olmamız oldukça önemli. Yüksek motivasyonlu ve mutlu bir çalışma hayatı için 7 öneri...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER