› 
 › 
pudra.com 26.11.2009

Haftasonu kaçamağı: Safranbolu

Türk mimarisinin en güzel örneklerine sahip evleri, bozulmamış tarihi dokusu, yaylaları, sıcacık insanları...

Karabük’ün kendisinden daha ünlü ilçesi Safranbolu’ya gidiyoruz bu ay. İsmini bazı yemeklerin vazgeçilmezi, kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayan safran bitkisinden alan ilçeye. Tarihi, Antik Devirlere kadar dayanan Safranbolu, birçok medeniyetin etkisinde kalmış. Safranbolu, tarihinden aldığı güçle 1975 yılında Anıtlar Kurulu tarafından kentsel sit alanı kabul edilmiş, 1994 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girmiş ve Müze Kent halini almış. Televizyonda izlediğimizden, kitaplarda okuduğumuzdan ziyade Safranbolu’ya adım atar atmaz bu ünü hak ettiğini daha iyi anlıyoruz.

Haftasonu kaçamağı: Safranbolu

Müze Köy’e yolculuk
Türk mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen Safranbolu Evleri, Yemeniciler Arastası, Kent Tarihi Müzesi, İncekaya Su Kemeri… Bir ilde olması gereken her şeyi, küçücük bir coğrafyaya sığdırabilmiş Safranbolu. Bu yüzden özel ve ünü Türkiye sınırlarını aşıyor. “Safranbolu’yu karış karış gezelim” derken, soluğu Safranbolu’nun 11 km. uzağındaki Müze Köy’de alıyoruz. Yüzyıllar öncesinden Yörüklerin yerleştiği bu köy, günümüzde Yörük Köyü olarak da biliniyor. Gerçek bir Türkmen köyü olan Yörük Köyü’nde 93 tescilli eser bulunuyor. Buradaki evler, bilinen köy evlerinden farklı mimari özellikler taşıyor.





Kent kültürünün başyapıtları
Türk mimarisine damgasını vurmuş Safranbolu Evleri’nden de bahsetmemek olmaz. 18. yüzyıldan itibaren yapılmaya başlanan bu evler, Arnavut kaldırımlı sokaklarla hoş bir ambiyans yaratıyor. Evler sadece estetik mimarisiyle ön plana çıkmıyor. Safranbolu evleri çok nüfuslu ailelere, yağışlı iklime göre dizayn edilmiş. Evlerin yapımında taş, ahşap ve kiremit kullanılmış. Üç katlı evler, bize her bir katında farklı bir deneyim yaşattırıyor. Özellikle üçüncü katta ‘sofa’ adı verilen alanın dizaynı diğer katlardan ayrılıyor. Bazı evlerin içinde ise yazın serinlik vermesi ve olası yangın tehlikesine karşı havuz bile bulunuyor. Gezdiğimiz Kaymakamlar, Kileciler, Mümtazlar, Sipahioğlu, Emir Hocazade Ahmet Beyler Gezi Evleri iç ve dış görünümleriyle bizi büyülerken, betonlaşan şehir yaşamına karşı bir duruş olarak yüzyıllardır zamana meydan okuyorlar.

Lezzet şöleni
Değişimin olumsuz yönüne kapılarını kapatan Safranbolu, gelen misafirlerine geçmişten günümüze yadigar kalan müthiş lezzetler sunmaya devam ediyor. Çorbalardan zeytinyağlılara kadar zengin bir mutfağa sahip Safranbolu’da safranın vazgeçilmez olduğu Safranlı Lokum ve Safranlı Zerde Tatlısı, tadanlara ayrı bir lezzet şöleni yaşatıyor.

Deniz Vargeloğlu


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER