› 
 › 
Seninle 25.11.2010

Perilerin diyarı Kapadokya

Son dönemde televizyon dizileriyle popülaritesini katmerleyen gizemli Kapadokya, yeraltı şehirleri ve peribacalarıyla görsel bir şölen sunuyor.

İç Anadolu’nun en çok merak uyandıran yerleşim yerlerinden biri kuşkusuz Kapadokya. Uçhisar, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresini kapsayan bu bölge, sanırız en büyük çıkışını ünlü televizyon dizisi Asmalı Konak’la yakalamıştı. Hepimiz dizinin konusundan çok bu gizemli bölgeye hayran olmuş, peribacalarını, muhteşem konaklarını ağzımız açık seyretmiştik. Öyle ki diziyle birlikte turizm patlaması yaşanmıştı. Bu özel coğrafya tabii ki eskiden beri filmlere, dizilere ilham kaynağı oluyor. Volkanik patlamaların, akarsuların ve rüzgarın aşındırması sonucunda ‘peribacası’ denilen ilginç oluşumlar insanlarda merak duygusu uyandırıyor. Doğanın heykeltıraşlığı başka hiçbir şeye benzemiyor. Doğal oluşum ancak bu kadar göz alıcı olabilir. Tabii Kapadokya gezimiz bu kısacık bir sayfaya sığamaz. Ama en azından buranın en popüler mekanlarını biraz olsun size anlatabiliriz.

Perilerin diyarı Kapadokya



Seyirlik gün batımı
Gezi rotamızın ilk durağını oluşturan Uçhisar’daki kale, Kapadokya’nın en yüksek noktası. Gün batımında güneşin peribacalarında yarattığı renk oyunları seyirlik şölen sunuyor. Sadece bu manzarayı seyretmek için insanın Kapadokya’ya gidesi geliyor. Ya Göreme’ye ne demeli? UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’nın belki de en hareketli ilçesi. Buraya yerli yabancı her yerden turist geliyor. Göreme Açık Hava Müzesi, gerçekten de müze olmayı hak edecek bir görsel şölen yaşatıyor. Elmalı, Yılanlı, Karanlık, Çarıklı ve Azize Barbara buranın en önemli kiliseleri olarak ön plana çıkıyor. Tabii Kapadokya’nın üstü olduğu kadar bir de altı var. Yani şu ünlü yeraltı şehirleri. Yeraltı şehirleri bir zamanlar ilk Hıristiyanlar zamanında kullanılıyormuş. Düşman saldırısına karşı yapılan bu şehirlerde evler, kiliseler bulunuyor. Yer üstündeki her şey yer altına inmiş. Göreme’nin 50 km. güneyindeki Derinkuyu’daki yer altı şehrini gezmek için yerin tam 7 kat altına iniyoruz.



Güzel atlar ülkesi
Yer üstüne çıktığımızda atladığımız gibi arabamıza soluğu Avanos’ta alıyoruz. Nam-ı diğer çömlekçiler diyarına. Kızılırmak çamurundan hayat bulan çömlekler, aynı zamanda yöreye has bir yemeğe de hayat vermiş: Çömlek kebabı. Açlığımızı bu kebapla giderdikten sonra son durağımız Ürgüp’te ise daha çok şapkalı peribacaları bulunuyor. Her yerde satılan Erciyes taşlarından oyularak yapılan peribacası maketleri, kilimler, heybeler, bebekler, yöre halkının marifetini gözler önüne seriyor. Tarihçi Heredot’a göre Kapadokya’nın anlamı ‘güzel atlar ülkesi’ymiş. Şu an güzel atlar ülkesi olup olmadığını bilmiyoruz ama doğanın torpilini en fazla geçtiği yer tartışmasız burası.



Deniz Vargeloğlu


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER