› 
 › 
Milliyet 26.04.2010

Taksim'e yeni şarapevi: Rouge

Rouge şarapevi hem şaraplarıyla hem tadımlıklarıyla çok iddialı. Bade Gürleyen'inin röportajını sizin için yayınlıyoruz...

Taksim’de geçen hafta Rouge adlı şık bir şarapevi açıldı. Mekanın ortaklarından, içki kültürü yazarı Mehmet Yalçın “Burada şaraba ilk adımı atacak insan istiyoruz. Uzman istemiyoruz. İnsanlar şarap isimlerini bilmiyor, sormaya korkuyor; bunu kırmak istiyoruz” diyor.

Taksim'e yeni şarapevi: Rouge


Rouge bir şarapevi
Rouge, Mehmet Yalçın’ın deyimiyle bir “wine house”, yani bir şarapevi. Türkiye’de benzerine pek rastlanmayan bu mekanda insan kendini evinde hissediyor, yerli-yabancı şarapları tadabiliyor. Burası ayrıca zengin peynir ve şarküteri ürünlerini, şaraba yakışan yemekleri bulabileceğiniz ve şarapla ilgili pek çok bilgi alabileceğiniz bir mekan.

Gusto Dergisi Yayın Yönetmeni ve Milliyet yazarı Mehmet Yalçın, “Üstün kaliteyi, rahat bir ortamda uygun fiyatla sunuyoruz. Amacımız insanlara kaliteli şarapları tanıtmak, şarabı ulaşılamaz lüks bir içecek konumundan çıkarmak. Şarap içmeden önce ceket giyip kravat takılmayacak, rahat bir yer burası” diyor.

Mekan açmak hep var mıydı aklınızda?
Son bir yıldır düşünüyordum. Kaliteli şarabın Türkiye’de bir mekanı yok aslında. Biz şarap yazarları olarak 90’lı yıllardan önce ucuz, köprüaltında içilen ya da rakıya parası yetmeyenlerin içtiği, ayyaşları çağrıştıran şarabın kaliteli bir içecek olarak algılanmasını sağladık. Ancak son iki-üç yıl içerisinde bu sefer de fiyatlar yükseldi. Şarap şimdi de lüks ve ulaşılamaz bir içecek haline geldi. Şarabın orta sınıfı zayıflamaya başladı. Biz buna mekanımızla da tepki gösteriyoruz.

Nasıl bir tepki gösteriyorsunuz?
Mesela beyaz örtülü, parke zeminli, lüks avizelerin asılı olduğu lüks bir mekan yapmadık. Burası çok rahat bir ortam. Üstün kaliteyi, rahat bir ortamda uygun fiyatla sunuyoruz. Şarabı hiç bilmeyen insanlar da burada bilgilenecek. Mesela “Bordeaux şarapları” dendiğinde “Orası neresi?” diyenler var. İşte biz bu insanları istiyoruz mekanımızda. Uzman istemiyoruz. Şaraba ilk adımı atacak insanları istiyoruz. Çünkü bu insanlar şarap isimlerini bilmiyor ya da “Rezil olmamak için” bildiğinden şaşmıyor. Bunu kırmaya çalışıyoruz.

Şarap fiyatları nasıl?
Şişelerin fiyatları 35-225 TL arasında. En pahalı şarabımız 225 TL’lik Cazes Ambre. Bu 15 yıllık bir tatlı şarap. En uygun fiyatlı şaraplar arasında Kavaklıdere Çankaya, Turasan Emir ve Pamukkale Senfoni var. Kadeh fiyatları 7-20 TL arasında.

Şarabın yanında yemek olarak ne var?
Küçük tapaslarla şarabın yudumlanmasını istiyoruz. Peynir ve şarküteride de iddialıyız. Füme sucuk, Krakova salamı, isli Boşnak pastırması gibi bilinmeyen lezzetlerimiz var. Yani bir kişi buradan 40-45 TL’ye çıkabilir.

Meşrubat da var galiba...
Evet. Mesela Kavaklıdere’nin pastörize üzüm suyu gibi. Ayrıca kahvede de iddialıyız.

Rouge’daki şaraplardan fiyatlar
Pamukkale Senfoni: Şişe 35 TL, kadeh 7 TL. l Doluca Kav Tuğra, Kalecik Karası: Şişe 80 TL, kadeh 16 TL. l Kavaklıdere Egeo, Sauvignon Blanc: Şişe 70 TL, kadeh 14 TL. l Catena Malbec: Şişe 100 TL, kadeh 29 TL. l Quinta du Portal Fine Tawny: Şişe 125 TL, kadeh 16 TL.

“Şarap mahzeninde Petrus de olacak”
Mehmet Yalçın
Şarap mahzenimiz 10 gün sonra açılacak, orada Petrus gibi çok üst düzey şaraplarımız da olacak. Bu listeyle yetinmeyen müşterilerimize kav listesini vereceğiz. Petrus’ün şişesi 5 bin TL’ye yakın bir fiyata içilebilir. Ancak bu seviyedeki bir şarap kadehle satılmaz.

“Halka yönelik eğitimler olacak”
Orhan Kutluay (İşletme Müdürü)
Gastronomi bölümünden mezun, yurtdışında da eğitim görmüş, şarap konusunda eğitimli genç bir ekiple çalışıyoruz. Burada halka yönelik eğitimler, atölyeler de yapmayı düşünüyoruz. İnsanları şarap konusunda bilgilendireceğimiz ayda yaklaşık üç etkinlik ya da tadım düzenlemeyi planlıyoruz.

“Cuma-cumartesi canlı müzik olacak”
İsmail Karpuzoğlu (Rouge’un ortağı)
Cuma ve cumartesi akşamları canlı müzik de olacak, özellikle caz yapılacak. Dekorasyona da
önem verildi. İç mimar olarak
Seda Hünal, masa ve sandalye konusunda da ağırlıklı olarak Sandalyeci ile çalıştık.




Bade Gürleyen


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER