› 
 › 
Milliyet 04.05.2010

Tipik bir Fransız bistrosu: La Brise

Asmalımescit’teki La Brise’e ayak basar basmaz içinizi sıcak bir his kaplıyor. Restoranın ana yemekleri de Avrupa çapında.

Tipik bir Fransız mahalle bistrosunun havasında bir yer. Sıcak ve samimi bir ambiyans. Sınırlı sayıda masa var ve çiftlerin yan yana oturması mümkün. Gerçekten romantik bir akşam için ideal.

Tipik bir Fransız bistrosu: La Brise

Biranın yanında Camembert
Yemeğimize mekanın sahibi Teoman Hünal'ın önerdiği nefis bir Alman birası ile başlıyoruz. İsli bira. Bu biranın yanında pane Camembert peynirini tavsiye ederim. Gerçekten lezzetli bir peynir Camembert. Çiğ yerseniz iyi bir roze ile deneyin derim. Ama una bulanıp kızartılmış olanı gerçekten derinliği olan, güzel bir bira ile iyi gidiyor.

Bu güzel başlangıç yemeğinin dışında iki öğününün daha tadına baktık: Soğanlı tart ve tereyağında karides. Bunların yanında da ülkemizdeki en iyi Sauvignon’lardan iki tanesi: 2006 Kavaklıdere Cote d’Avanos ve 2008 Sarafin Sauvignon. Her iki şarabın da ortak özelliği, ülkemizde üretilen birçok beyazın aksine asidite açısından zengin ve canlı olmaları. Yani hantal ve ağır içimli değiller. Sarafin gençliğin verdiği coşku ile damakta adeta dans ediyor ve içerken insanı yormuyor. İnsanın içtikçe içesi geliyor. Kavaklıdere iki sene fazla yıllanmış olmasının avantajı ile daha yoğun ve kadifemsi bir dokuya kavuşmuş. Bitimi de oldukça uzun.

Her iki şarap da bol sarmısaklı ve bol tereyağlı karidese iyi eşlik etti. Soğanlı tart ile de sırıtmadılar. Tart önceden pişirilip sonradan ısıtılmış olmasına rağmen lezzetli idi çünkü soğanlar yanmadan karamelize edilmişti. Karideste ise taze karides lezzeti yoktu ama bol tereyağı kullanıldığı için sosuna ekmek banıp yememek olanaksız idi.

Fransa’da bundan iyisi yok
Öte yandan lokantanın asıl başyapıtları ana yemekler. Özellikle de “steak tartare”, yani bol baharatlı Fransız tipi çiğ köfte.
Fransa’da bundan daha lezzetlisini yapan bir yer biliyorsanız söyleyin, ben de öğreneyim. Steak tartare’ın bu kadar iyi olmasının başta gelen nedeni kullanılan bonfilenin kalitesi.
Aynı bonfileden La Brise iki kişilik bir “chateaubriand” da hazırlıyor. Şarap sosu ile pişmiş, bol tereyağı ve sarmısaklı.

Tam istediğimiz gibi pişmiş: Orta az.
Bonfileye çok düşkün olduğumu söyleyemem. Yumuşaktır ama bence etin en lezzetli kısmı değildir. Ama istisnai durumlar var tabii.
La Brise’deki bonfile dört dörtlük. Hem yumuşak hem lezzetli. Hem de steak tartare ve chateaubriandin yanında gelen sote patatesler çok iyi idi. Bu güzel etlerin yanında da daha evvel bu sütunlarda çok başarılı bulduğunu söylediğim 2007 Doluca Signium şarabını içtik.
Arkasından da “Fransa’da bu kadar iyisi zor” diyemeyeceğim ama gözümü kapasam kendimi Fransa’da sanacağım bir milföy tatlısı yedik: Romlu milföy.

La Brise
Tel: (0212) 244 48 46
Adres: Asmalımescit Caddesi, No: 28




Vedat Milor


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER