@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 12.02.2018

Bir Kağıt Mimarının Hayali Dünyası (Sergi)

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, kuruluşunun 10. yılı şerefine Mimar Nazimî Yaver Yenal adına "Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası" sergisini düzenledi.

Mimar Nazimi Yaver Yenal Adına "Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası" sergisi...

Bir Kağıt Mimarının Hayali Dünyası

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, kuruluşunun 10. yılı şerefine, 20. Yüzyıl mimarlığının özgün temsilcilerinden biri olan Nazimî Yaner Yenal'ın 50 yıllık yaşamını gösteren "Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası" sergisini düzenledi. Sergi 11 Aralık 2017  - 03 Mart 2018 tarihleri arasında ziyaretçilerine açık olacak.

 
Mimar Nazimi Yaver Yenal Adına


İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından biri olarak görülen Nazimî Yaver Yenal'ın öğrencilik yıllarından itibaren kariyerinin son dönemine kadar geçen süreçteki sanatsal üretimlerini "Bir Kâğıt Mimarının Hayali Dünyası" sergisi ile seyirciyle buluşturdu.

Yenal'in hayata geçiremediği projeleri, sergi ile hayat buldu

Nazimi Yaver Yenal - Sergi KataloğuNazimi Yaver Yenal’ın zengin arşivinden derlenerek hazırlanan serginin küratörlüğünü Büke Uras üstlendi. Sergi için hazırlanan katalog, Büke Uras’ın sunuş metniyle beraber M. Baha Tanman, Prof. Ataman Demir ve Prof. Behçet Ünsal’ın kaleme almış olduğu, Yenal’ın yaşam öyküsüne ve yaptığı işlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşan metinlere sahip.

Sayısız çizimlere sahip olan Nazimi Yaver Yenal’ın tasarımları gelenek ve modernizm arasında gidip geliyor.

Nazimî Yaver Yenal, Erken Cumhuriyet Mimarisi'nin en kayda değer kağıt mimarı...

Serginin küratörlüğünü üstlenen Büke Uras, Yaver’i hayata geçirmediği projelerinden dolayı "Erken Cumhuriyet Mimarisi'nin en kayda değer kâğıt mimarı" olarak tanımladı. Büke Uras Nazimi Yaver’in uzun yıllar sadece çizimlerden meydana gelen alternatif bir mimari üretim alanı yarattığının altını çizdi. Aynı zamanda uygulanmamış tasarımların yaratmış olduğu umutlar, hayal kırıklıkları ve inşa edilmeme nedeniyle birlikte güçlü bir hikaye yarattığını vurguladı. 

Büke Uras konu hakkında şu değerlendirmede bulundu: "İnşa edilmeyen ve kimseyle paylaşılmayan tasarımlar, kamusal bir sanat alanı olan mimarlığı özelleştirir. Hayal gücünün yön verdiği Yenal estetiği, kaçınılmaz şekilde kişisel kodlarla iç içe geçerek tanımlanır. Bu öznellik, Yenal’ın çizimlerinin doğru anlaşılabilmesi için, içerdikleri tasarımlar kadar yaratıcısı üzerinden bir okumayı zorunlu kılar."

Sergi tarihi: 11 Aralık 2017 Pazartesi - 03 Mart 2018 Cumartesi | Ziyaret saatleri: 10.00 - 19.00 | Yer: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Meşrutiyet Cd. No:47, 34443 Beyoğlu/İstanbul

(Bu haber, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Yazarlık - Yaratıcılık Bölümü öğrencilerinden Ezgi Dağlı tarafından hazırlanmıştır.)


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER