› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.09.2013

Blue Jasmine filminin kostümleri mercek altında

Woody Allen'ın son filmi Blue Jasmine vizyona giriyor. Lükse düşkün bir kadının hayatını anlatan filmin kostümlerinin hikayesini Bihter Koray Ayyıldız Pudra.com'a anlatıyor.

Woody Allen’in 27 Eylül 2013 Cuma günü vizyona girecek son filmi Blue Jasmine bana Marcel Proust’un "Kayıp Zamanın Peşinde" romanını hatırlattı. Film, variyetini kaybetmiş bir kadının, lüks ve şaşalı hayatını geride bırakarak New York’tan San Francisco’ya taşınmasıyla başlıyor.

Blue Jasmine filminin kostümleri mercek altında

Hayatını yeniden kurmaya çalışırken bir yandan sekreterlik yapan, bir yandan da iç mimari eğitimi almaya başlayan Jasmine ne kadar güçlü olmaya çalışsa da en ufak bir aksaklıkta geçmişteki pırıltılı hayatının melankolisini yaşıyor.

Jasmine’in geçmiş hayatıyla olan tek bağı ise sahip olduğu lüks markalı kıyafetler. Woody Allen bu filmde de dehasını kullanarak kostümler aracılığıyla Jasmine’in yaşadığı dramı estetik bir şekilde destekliyor.

5. kez Woody Allen’la çalışan filmin kostüm tasarımcısı Suzy Benzinger, Woody Allen’ın zamansız stiller konusundaki hassasiyetini çok iyi anlamış ve kostümlerin seçiminde markaların ikonik ve zamansız parçalarına yer vermiş. Hermes’in Birkin model çantası, Chanel’in ikonik ceketi, Cartier’nin Tank model saati, Micheal Kors’un kumaş pantolonu... Bu stil aslında ‘Yukarı Doğu Yakası’ stili olarak Gossip Girl’de Serena’nın annesi Lily van der Woodsen stili, yani gösterişsiz lüks...



Woody Allen’in gösterişsiz lüks anlayışına her filminde rastlamak mümkün. Filmlerinde hiçbir zaman "bling bling" bir tarzda kadın görememeniz, Woody Allen’in bilinçli seçimi... Blue Jasmine'de elinde daha önce ait olduğu dünyadan sadece sahip oldukları kalan bir karakter görüyoruz.

Tüm filmlerinde lüks markaların ürün yerleştirmesini büyük bir incelikle işleyen Woody Allen'ın bir önceki filmi "Roma’dan Sevgilerle"de ise Fendi başroldeydi.

Bu beyaz Chanel ceketi Karl Lagerfeld, Suzy Benzinger’in ricasını ikiletmeden, Cate Blanchett’a özel dikmiş. Filmdeki diğer tüm ikonik parçalar gibi, bu Chanel ceket de Jasmine’in duygusal ve finansal sorunlarına karşı, koruyucu bir zırhı simgeliyor. Gerçekçi görünmesi için ceket kullanılmadan önce birçok kez kuru temizlemeye gönderilmiş.



Objelerdeki yaşanmışlık hissini mükemmel bir şekilde kurgulayan Woody Allen’ın "Match Point" filminde, zengin ailenin kütüphanesinde gördüğümüz okuma koltuğu yastığı ve bu birçok kez kuru temizleme görmüş ceket arasındaki paralellik hiç de şaşırtıcı değil...

Bu sahnede Jasmine, kolları kıvrık Akris marka su yeşili gömleği, krem rengi Michael Kors pantolonu, çıplak ayaklı hali ve umarsızca yere bırakılmış Birkin çantasıyla, lüksün dayanılmaz hafifliğini simgeliyor. Filmin flashback sahnelerinden olan bu refah dolu sahnede yerde duran Birkin çantası, Jasmine’in beş parasız kaldığı günlerde, sıkı sıkıya sarıldığı bir dostu olarak çıkıyor karşımıza.



Suzy Benzinger, Jasmine’in bu sahnede Birkin model çantayı nasıl tutacağı konusunda uzun araştırmalar yapmış. Bu sahnede Birkin, Jasmine’in vücut diliyle ortak bir şekilde, onun güvensizliğini ve yaşadığı bunalımı dramatik bir şekilde gözler önüne sermiş.



Flashback sahnelerinden biri olan bu karede, Jasmine, kırmızı Carolina Herrera tuvaleti, sallantılı pırlanta küpeleri (değeri 140.000 dolar civarı), elmas bilekliği ve muazzam büyüklükteki tek taşı ile gücü ve ihtişamı simgeliyor.



Woody Allen’in Carla Fendi ile olan arkadaşlığını takip edenler bilirler. 3 ayrı Fendi modeli gördüğümüz "Roma’dan Sevgilerle" filminin çekiminde de eşiyle birlikte Fendi’den alışveriş yaptıkları basına yansımıştı. Bu filmde de Jasmine’in, üvey kardeşiyle Fendi’nin butiğindeki alışveriş anını görüyoruz.



Yine Fendi’nin zamansız modellerinden biri olan sarı "Baguette" modelini hayranlıkla inceleyen Ginger’ın aksine, Jasmine kürk manto taşıyan manken kadar rahat. Çünkü kendi doğal ortamında yani ait olduğu, olması gereken yerde. Ayrıca sol taraftaki Fendi logolu koltuk da gözlerden kaçmıyor.

Bihter Koray Ayyıldız


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER